Aura Danielescu, fost inspector-șef la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, a vorbit la emisiunea PRESSALERT LIVE despre cum s-a văzut „din interior” începutul noului an școlar, în contextul pandemiei.
„Am pus punct pentru a o lua de la capăt, m-am întors în familie, m-am întors la școala de unde am plecat. În mod clar realitatea este total diferită față de ceea ce ni se prezintă la televizor. La peste 30 de ani de la Revoluție noi nu putem să fim onești, să spunem adevărul, să arătăm realitatea din unitățile de învățământ. În mod sigur greutatea este pe spatele colegilor din unitățile de învățământ, pe spatele directorilor, care din nimic au trebuit să creeze lucruri nu neapărat mari, dar să dea un mediu securizat pentru copii. Nu se reușește în totalitate, pentru că atunci când nu ai resurse, atunci când nu ai nimic și vrei să faci atât de multe, nu reușești aproape nimic”, a spus Aura Danielescu.
„Din păcate astăzi am putut să trag o concluzie, ce facem noi acum, sub această formă, este o bătaie de joc pentru educație. O parte din copii au rămas acasă, n-au tablete, n-au smartphone. Dacă mama este la lucru, mai pune copilul mâna pe un telefon, să intre într-o aplicație, să poată face ceva? În sistemul hibrid cu o parte dintre elevi acasă, o parte la școală, nu poți să fi eficient la maxim nici față de clasa care este cu tine acolo, nici față de cei de acasă”, este de părere Danielescu, revenită acum la școala din Mașloc unde era titulară înainte de a prelua conducerea ISJ Timiș.
Aceasta consideră că guvernul ar fi trebuit să asigure finanțarea școlilor mult mai devreme decât a făcut-o.
„Indiferent de ce parte a politicii te afli, fie că ești la guvernare sau în opoziție, este o lecție pe care politicienii trebuie să o învețe. Nu cred că, la câtă opoziție au făcut și la cât au dat cu pietre, ei nu pot să enumeră câteva lucruri concrete pe care le-au făcut diferit față de alte partide care au fost la guvernare. Nu cred că au învățat o lecție. Ministerul ar fi trebuit în primul rând să asigure resursa financiară, ministrul Educației ar fi trebuit să se asigure că sumele necesare ajung în unitățile de învățământ, respectiv la autoritățile locale, dar nu la 1 septembrie. Vorbim de o subfinanțare clară, n-avem bani, n-avem ce discuta”, a conchis Aura Danielescu.
Candidată pentru un post de consilier județean din partea PSD, Danielescu vede ca obiectiv prioritar, din punct de vedere al sistemului educațional, localitățile din jurul Timișoarei. „În momentul în care intrăm în consiliul județean, cei care suntem acolo, indiferent de componență, ar trebui să funcționăm ca o echipă și să avem ca obiectiv dezvoltarea județului Timiș, acela este cel mai important lucru. Pe zona educației, cred că o atenție deosebită ar trebui acordată localităților periurbane. Sunt localități care se dezvoltă foarte mult, vă dau ca exemplu Dumbrăvița, care și-a construit recent o clădire pentru grădiniță, în schimb nu există norme, nu există grupe date, sunt zeci de copii care așteaptă loc, dar chiar dacă acesta există fizic, nu există norme de la ISJ. Li s-au dat câteva grupe noi în acest an, dar insuficient față de modul în care s-a dezvoltat această localitate. Este nevoie de crearea unei punți de legătură între autoritățile locale, Ministerul Educației și ISJ, pentru că ele nu pot funcționa separat. Stăm cu clădirea nefolosită, pentru că nu avem norme, nu avem personal didactic pentru că nu avem bani. Sunt foarte multe lucruri, și nu numai pe zona educației, care ar trebui făcute după constituirea consiliului județean”, a mai spus fosta șefă a ISJ.