A fost semnat contractul de finanțare pentru 15 proiecte culturale derulate prin...

A fost semnat contractul de finanțare pentru 15 proiecte culturale derulate prin Asociația Timișoara 2021

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara 2021 obține, prin hotărâre de consiliu local, o finanțare de trei milioane de lei în baza unui contract semnat cu casa de cultură a municipiului, pentru 15 proiecte culturale cu peste o sută de evenimente, care se vor desfășura și în anii următori.

Proiectele, concentrate pe tematicile cu care Timișoara a câștigat titlul de capitală culturală, au ca temă memoria colectivă prezentată sub difertite forme artistice, precum picturile murale sub genericul „Memoriile Cetății”, sau diverse expoziții: „Cămine în mișcare”, „Teatrul ca rezistență”, „Patrimoniul sub reflectoare”, cele mai multe aflate la a doua sau a treia ediție.


Alte proiecte intenționează să pună în valoare spiritul experimental și tradiția de excelență artistică a orașului, cu accent pe artele vizuale și noile media sau tehnologia sunetului și a luminii, prin expozițiile „Contur” și „Contextul artei din Estul Europei în anii ʹ60 – ʹ70” sau pe instalațiile de lumină și new media, grupate sub titlul „Light up!” și „Lumini captivante”, ce urmează a fi selectate prin apeluri publice. Programul Capitalei Culturale pune, de asemenea, accent pe diverse valori europene, cum ar fi diversitatea, cetățenia activă, dezvoltarea sustenabilă sau gastronomia și va fi demarat un amplu program de voluntariat cultural.

Primele evenimente, programate inițial pentru lunile mai-iunie, vor avea loc în luna octombrie, deoarece au fost amânate de mai multe ori din lipsa finanțării. Directorul executiv al asociației, Simona Neumann, crede că Timișoara Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă de reorganizare, după dificultățile cauzate de pandemia de coronavirus sau de frământările din interiorul organizației, dar și de lipsa finanțării. La propunerea Comisiei Europene cu privire la decalarea calendarului capitalelor culturale, Timișoara va avea acest titlu în anul 2023, alături de orașul grec Elefsina și de orașul maghiar Veszprem, urmând ca Novi Sad, nominalizat inițial pentru anul 2021, să își onoreze acest titlu în 2022.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.