Cu ce argumente au venit contestatarii lui Dominic Fritz în instanță. De...

Cu ce argumente au venit contestatarii lui Dominic Fritz în instanță. De ce s-a abținut unul dintre judecători UPDATE Decizia de ultimă oră a instanței

0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a judecat, astăzi, apelurile depuse împotriva validării lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei. Două dintre acțiuni, cea a fostului candidat ALDE la funcția de edil al municipiului, avocatul Adrian Popescu, și cea a lui Călin Petrescu, realizator de emisiuni radio și un apropiat al lui Ioan Nasleu, directorul de la Piețe SA și prietenul de chefuri al interlopilor din gruparea Boncu, au fost formulate aproape identic. Cea de a treia, a Monicăi Hărmănescu, membru PNL, a fost diferită.


În esență, cele trei acțiuni s-au bazat pe câteva idei – doar cetățenii români pot să ocupe funcții de demnitate publică, cum este cea de primar și Dominic Fritz nu putea candida deoarece nu are domiciliul în România. În contradicție cu cele susținute, Călin Petrescu a cerut să se constate neconstituționalitatea articolului de lege care prevede că, pe teritoriul României, cetățenii UE pot candida pentru funcții de consilier locali și județeni, primar sau președințe de consiliu județean.

În replică, în întâmpinarea depusă de Dominic Fritz prin avocatul Zoltan Nemeth, consilier județean USR, acesta a susținut că au fost îndeplinite toate condițiile încă de la depunerea candidaturii și că legislația română îi permite să candideze. Cât privește domiciliul, legea prevede ca în cazul cetățenilor europeni aceștia trebuie să aibă adresa unde locuiesc în România printre actele pentru candidatura. Fritz a subliniat că era înregistrat la Inspectoratul General pentru Imigrări și a fost introdus din oficiu pe listele electorale pentru a vota.

Procesul a fost amânat inițial pentru că judecătorul Titu Bircianu s-a abținut deoarece a fost președintele Biroului Electoral de Circumscripție 1 care a validat candidatura lui Fritz. A fost înlocuit, iar cei doi judecători care au intrat în cameră de consiliu au cerut avocatului candidatului USR să depună actele depuse la momentul depunerii candidaturii deoarece Judecătoria Timișoara nu a trimis dosarul respectiv. Instanța a rămas în pronunțare atât asupra excepției de neconstituționalitate, cât și asupra dosarului pe fond.

UPDATE Tribunalul Timiș a decis amânarea pronunțării pentru mâine, 28 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.