Horea Crișovan și proiectul VanDerCris vor susține un moment special în cadrul...

Horea Crișovan și proiectul VanDerCris vor susține un moment special în cadrul concertului Retro Rock, inițiat de Rockul Carantinei

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul timișorean VanDerCris a fost invitat să cânte în cadrul unui eveniment cu totul special, care va avea loc la București în 25 octombrie sub titulatura de Retro Rock.

Spectacolul care va avea loc la Arenele Romane este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii și va fi pus la cale de către inițiatorii proiectului Rockul Carantinei, prin intermediul căruia piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Melodia „Mireasma Nopții“, a grupului Post Scriptum, care inițial a apărut pe albumul din 1982 al legendarei formații are parte în cadrul acestui proiect de o interpretare nouă, realizată de Horea Crișovan (chitară și voce), Flavia Diana Hojda (voce), Pavel Ulici (voce), Florin Cvașa (tobe), Dănuț Blaga (bass) și Doru Apreotesei (keyboards, compozitor).Celelalte piese incluse în acest proiect au fost Sideral Modal Quartet – „Ești a mea“, Progresiv TM – & Roșu și Negru – „Zburătorul“, Domino – „Prefață“, FFN – „La ceasul când stele încep să apună“, Rodion G.A. – „Stele și lumini“, Chromatic Grup – „Racul, broasca și știuca“, Holograf – „Prefață“, Catena  „Opatina / Dorința“, Olympic 64 – „Cântic de haiduc“ și Semnal M – „Mai avem multe de făcut“.

„Inițiativa Rockul Carantinei a fost asumată de către Doru Rocker Ionescu, Iulian Vrabete, Gabi Pipăi Andrieș, la care s-au adăugat ca organizatori Nelu Brândușan, Mihai Pocorschi, Minel Stoica și alții de care cred că voi afla în București la locul faptei. Doru Ionescu mi-a dat libertatea să aleg o piesă a unui grup românesc din acei ani și să o reorchestrez așa cum simt. Au fost mai multe piese în capul meu «Glossa», «Metamorfoza», «Rockul Baroc» (Pro Musica), «Iarbă prin păr» – Celelalte Cuvinte, «Paralele Intersectate» – Mircea Florian, dar am ales piesa «Mireasma Nopții» a formației Post Scriptum, din instinct. Atmosfera acestei compoziții extraordinare m-a purtat în copilăria mea. În momentele magice și sincere de atunci. Mama îmi punea înainte de culcare vinilurile cele mai zgâriate de la prea multă ascultare cu care se mândrea și ea. La Mireasma Nopții aveam o stare specială de care mi-a fost foarte dor. Visare, tremur lăuntric, imaginea cerului înstelat, noaptea de vară, crângul frumos mirositor, liziera pădurii. Aveam mare nevoie de asemenea trăiri în acea perioada și… a ieșit Mireasma Nopții. Echipa am ales-o din dragoste pentru oameni și muzică. În ziua de 25 octombrie proiectul VanDerCris compus din Lucian Nagy – instrumente de suflat, Dănuț Blaga – bass, Florin Cvașa – drums, Marcelle Poaty Souami – keyboards și subsemnatul cu ideea (n.n. – Horea Crișovan), se va alătura compozitorului piesei – Doru Apreotesei în această încercare muzicală, sper eu reușită în cadrul concertului Rockul Carantinei de la Arenele Romane“, a spus artistul timișorean.

Proiectul muzical VanDerCris, lansat de Horea Crișovan la începutul acestui an pregătește un material discografic care va fi înregistrat în studioul care poartă același nume.

„Proiectul a preluat întâietatea în viața mea de compozitor și chitarist post pandemic.


Va fi un disc sub egida Fundația Culturală Jazz Banat (Marius Giura) cu sprijin al unor dragi prieteni. Discul va fin înregistrat în totalitate în studiou personal – VanDerCris din Timișoara. Prefer să fac asta acasă din considerente personale precum și din dorința de a invita membrii VanDerCris într-un loc familiar (plin de ciocolată la discreție, apă plată, lămâie, un aspirator bun de praf și bureți pe pereți). Universitatea Politehnica Timișoara deține acest loc și fără ei nu aș fi putut să îmi văd visul împlinit – acela de a avea un spațiu util în care să încep și eu sper eu nu prea târziu) să mă exprim așa cum simt. Studioul l-am făcut cu forțe proprii, din bani economisiți în perioadele în care muzica era lăsată să sune pe scenă. Am mers pe principiul «Utilez acest studio cu aparatură cunoscută de mine». Am evitat cercul vicios în care cad mulți – «Scule ultra-scumpe, design Star Trek, preamplificatoare la modă și la final mixaj (secret și rapid) pe computer cu plugins ieftine». Am ales să fiu cu cărțile pe față. Consultanții mei în ceea ce fac sunt Deian Feniaț, Adi Popescu, Uțu Pascu, David Wills (Pro Audio). Prima încercare a a fost formularistica Tele Universitatea pe care am făcut-o cinstit, cu oameni în studio. Tot ce se aude ca jingles și cortine (cu mici excepții) e cântat de VanDerCris în studio – cu tobe, clape, chitară bass. Le mulțumesc acestor minunați oameni pentru înțelegere“, spune Horea Crișovan.

Doru Apreotesei, Horea Crișovan și Miși Farkas

Printre colaborările recente ale binecunoscutului artist timișorean se numără și apariția sa pe noul album al formației Direcția 5.

„La inițiativa lui Cosmin Lupan – om de producție și mixerist foarte bun din Arad – am înregistrat o piesă în regim de urgență pentru Direcția 5. Marian Ionescu m-a sunat să îmi mulțumească și să îmi spună cu sinceritate (așa am simțit și încă simt) că mă vrea alături de bunul meu coleg de breaslă Nicolae Damalan pe album. Din acel moment a fost o colaborare frumoasă din toate punctele de vedere. Bazată pe prietenie și admirație. Din o piesă s-au făcut 4…7…8 nu mai țin minte. Sunt foarte bucuros că am avut mână liberă în interpretare și am dat frâu liber ideilor. Thanks Direcția 5! You made many of my days during lockdown“, spune Horea Crișovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.