99 de ani de Poli, celebraţi în condiţii „de pandemie”. Suporterii alb-violeţi...

99 de ani de Poli, celebraţi în condiţii „de pandemie”. Suporterii alb-violeţi au marcat evenimentul în propriul stil FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Peluza Sud Timişoara / Facebook

4 decembrie e zi de sărbătoare în Capitala Banatului, se împlinesc 99 de ani de la înfiinţarea Societăţii Sportive Politehnica Timişoara. UPT-ul, părintele clubului, a organizat un eveniment adaptat la condiţiile epidemiologice actuale, transmis live video online, căci prezenţa fizică numeroasă nu era recomandată. Fanii alb-violeţi nu au lăsat nici ei ca sărbătoarea să treacă neremarcată. Şoferii din oraş pot vedea astfel un banner cu mesajul de dragoste al ultraşilor plasat pe Pasajul Jiul.

„4 decembrie înseamnă ziua înfinţării juridice a Societăţii Sportive Politehnica. Sunt momente care trezesc întotdeauna o stare de emoţie, o stare de mândrie în acelaşi timp şi de speranţă. Speranţă pentru că istoria Politehnicii a fost clădită de nişte oameni exponenţiali şi totdeauna ei au gândit spre viitor. Asta e şi obligaţia noastră, de aceea în acest 4 decembrie intrăm într-un an special, dedicat manifestărilor care vor celebra acest eveniment extraordinar pentru Timişoara, pentru Politehnică, pentru întreg Banatul. Politehnica Timişoara e mai mult decât un club, Politehnica Timişoara ca şi entitate sportivă reprezintă o stare de spirit…”, a spus Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii Timişoara, în cadrul evenimentului organizat la Biblioteca UPT. Acesta, alături de colegii Constantin Florescu şi Nicolae Neguţ, conducători la AS Politehnica, au lansat cu această ocazie şi o carte: „Politehnica Timişoara – Un secol de istorie sportivă”. Mai mulţi invitaţi au fost online, inclusiv cel din urmă. Mesaje potrivite sărbătorii au transmis de asemenea Dan Alexa, „principalul”, şi Ioan Mera, căpitanul lui ASU Poli. Echipă care se luptă cu „fraţii” de la Rapid peste două zile pentru un loc cât mai sus în B şi, cine ştie, o mult aşteptată promovare ar putea căpăta contur la primăvară.

Dacă Dan Alexa îl critica pe Dominic Fritz îl urmă cu câteva zile, pentru lipsa de preocupare a noului edil, deocamdată, în ceea ce priveşte echipa de fotbal a Politehnicii, Viorel Şerban a vorbit acum despre „discuţiile cu Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean de a încerca nişte parteneriate, prin care aceste instituţii să sprijine prin crearea de infrastructură şi participarea la dezvoltarea Centrului de copii şi juniori al Politehnicii Timişoara”.

„Noi suntem de fapt în Anul Centenar. Dar oficial aşa e, a început în anul 1921, e ceva specific Politehnicii, atipic pentru România. Un caz similar, înfiinţarea unei societăţi sportive înfiinţate de o universitate am constatat în timp că mai e doar la Craiova. Dar mult mai târziu, în anul 1948. În rest, societăţi sportive studenţeşti s-au înfiinţat mai târziu, la noi a fost la scurt timp după înfiinţarea universităţii.


E drept, am beneficiat şi de o pasiune a marelui matematician Traian Lalescu, ceea ce cred că a dat un semnal extraordinar pentru ceea ce a însemnat secolul Politehnicii împletit împreună cu sportul. Şi în ziua de azi continuăm să ţinem spatele, de multe ori, în ceea ce oraşul nu poate, prin bazele noastre, prin faptul că dorim să avem în continuare sport. Şi nu orice fel de sport, ci sport de performanţă. Cred că valorile sportului ne caracterizează foarte bine şi pe noi – politehniştii. La mulţi ani, Politehnica! La mulţi ani, sportului din cadrul Politehnicii!”, a conchis Florin Drăgan, rectorul UPT.

Prezent la eveniment a fost şi Nicolae Secoşan, cunoscutul comentator sportiv, care şi-a amintit de cum a întâlnit-o pe Poli „când ea era foarte tânără, avea doar 35 de ani în 1956, aici în zona asta unde ne aflăm acum, stadionul Ştiinţa, se decernau tricourile şi medaliile de campioni ale echipei de handbal în 11, care câştigase titlul naţional şi apoi era un meci cu CCA Bucureşti, fotbaliştii câştigaseră cu 5-0! A fost o zi foarte frumoasă – 12 noiembrie 1956. Şi de atunci, într-un fel sau altul, sunt legat de Poli, pe vremea aia Ştiinţa, acum Poli!”.

Suporterii au afişat bannere

Susţinătorii lui ASU Politehnica au marcat şi ei cei 99 de ani prin mesaje afişate pe bannere în spaţii publice. Unul dintre acestea e pe Pasajul Jiul şi notează: „Tu Poli pentru mine eşti unica iubire / Am crescut şi voi muri cu gândul la tine”. Alte texte pot fi citite la arena „Ştiinţa”: „99 de pagini scrise-n cartea de istorie / 99 de trepte urcate spre glorie”, respectiv: „La mulţ ani, Politehnica!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.