O nouă recunoaștere internațională pentru timișoreanul Sascha Bota : Sunt convins că...

O nouă recunoaștere internațională pentru timișoreanul Sascha Bota : Sunt convins că dacă continuăm să dăruim frumos, cei care ne pot ajuta, vor face asta

0
DISTRIBUIȚI

Timișoreanul Alexandru-Mihai (Sascha) Bota are parte de o nouă recunoaștere internațională, fiind numit membru oficial în Britten Sinfonia, un ansamblu de orchestre de cameră cu sediul în Cambridge , Marea Britanie, creat în 1992, care de-a lungul anilor a susținut o serie de recitaluri în lumea întreagă și a editat multe înregistrări discografice. Artistul timișorean stabilit în Marea Britanie a evoluat în trecut ca și invitat special al celor de la Britten Sinfonia și este foarte onorat pentru această numire.

Îmi pare rău să văd mulți colegi care își pierd job-urile, decid să își vândă instrumentele, iar unii chiar renunță la a face muzică. E un peisaj nesigur și veștile din media sună cel mai des destul de sumbru pentru muzicienii din Marea Britanie, în primul rând din cauza pandemiei, iar pe lângă este toată nebunia vizelor necesare pentru a lucra în Uniunea Europeană. În acest peisaj mai degrabă sumbru, m-am bucurat imens că Britten Sinfonia m-au numit parte din întregul lor. Sunt un ansamblul extraordinar cu care am colaborat pentru prima oară în urmă cu trei ani. E cel mai fain când ești pregătit și dai totul și proiectezi încrederea că toți cei din trupă fac același lucru. A asculta cu încredere și cu drag nu ne vine întotdeauna cel mai comod, cred că și asta face parte dintr-o igienă mentală personală. Indiferent ce am cântat cu ei, am remarcat la o trupă atât de versatilă ca Britten Sinfonia că aportul este la fel de serios pregătit și în același timp cu un spirit de aventură, cu o minte deschisă spre ceva altfel. Îmi amintește de David Bowie care a spus că în muzică putem deveni altcineva/altceva, roluri care sunt de o bogăție nelimitată ce țin de imaginația fiecăruia”, ne-a declarat el.

În vara anului trecut, artistul timișorean a lansat alături de colegii săi din The Navarra Strîng Quartet un album „Love & Death – An introspective Journey în the Human Mind”, care a apărut la casa de discuri Orchid Classics.

”Discul cu cvartetul Navarra este și el rodul imaginației noastre comune. A fost construit ca un concept în care să nu existe aplauze între piesele muzicale ci să se desfășoare ca un tot întreg, ca un fel de călătorie. Albumul a ajuns în “Top 30 Specialist Classical Official Charts” pe locul 5 unde a stat câteva săptămâni. Asta înseamnă că a avut acoperire foarte bună și speranța noastră că va ajunge la cât mai mulți în perioada de pandemie s-a îndeplinit. În cărticica albumului am și dedicat albumul tuturor celor care trec printr-o perioadă dificilă, de criză. E ciudat să luăm criza că pe ceva pozitiv, deși cuvântul vine de la “krinein”, verbul a decide. Deci este despre luat de decizii, poate a alege altfel, a lua o decizie pentru schimbare. Și ce schimbare poate fi în afara celei din mintea noastră? Așa că poate criza e un lucru bun, timpul schimbării despre cum vedem lumea, cum percepem pe aproapele nostru”, spune Sascha Bota.

Artistul născut în Timișoara și-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani, mai întâi la vioară și apoi la violă.


A obținut o bursă pentru a studia cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid și apoi și-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg, absolvind masterul în 2008. În 2010, Sascha a studiat la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle. Sascha Bota s-a mutat la Londra, după ce a petrecut 5 ani la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra. Chiar dacă se află de mulți ani la mii de kilometri distanță de Timișoara, e conectat la viața culturală a orașului nostru și urmărește cu atenție scena de acasă.

”Urmăresc cu mare interes cum se dezvoltă peisajul cultural de acasă și mă implic pe cât posibil să aduc și eu aportul meu muzical. Sunt foarte bucuros să văd colegi precum frații Cristian și Ovidiu Andris care cu asociația “Tribul Artistic” au făcut proiecte extraordinare, aproape imposibile în condițiile de pandemie. Voi numi doar unul la care particip direct, “Romanian Chamber Orchestra”. La fel, festivalul EUFONIA, viziunea artistică a lui Vlad Popescu. Se întâmplă foarte multe chestii faine pe care doresc să le susțin cât de mult și sper că toți timișorenii vor face la fel. Ce se poate îmbunătăți? Clar sistemul birocratic, în care aceste proiecte fantastice și-ar primi fondurile promise. Aici mai este extrem de mult de lucru și se pierde imens de mult timp și energie dar avem speranța ca noul primar să faciliteze un flux mult mai transparent și să susțină artele” , spune Sascha Bota.

În luna iunie a anului trecut, Sascha Bota a fost protagonistul unui eveniment special de celebrare a contribuției extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei, în cadrul unui concert organizat de Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României în Marea Britanie. Având în vedere faptul că trăim niște vremuri pandemice care schimbă din temelii o serie de percepții, am fost curioși să aflăm cum se vede în aceste vremuri cultura prin ochii timișoreanului care face parte din prestigiosul Britten Sinfonia…

”Cultură înseamnă pentru mine “cât de mult ne pasă de celălat”, sau “cum ne purtăm cu aproapele”. Actele sau operele artistice reale vin să confirme un adevăr despre ce se întâmpla în minte/suflet și cât de mult se reflectă asta în lume. O alegere personală este să fiu întotdeauna pregătit să dau maximum în acest moment și să folosesc fiecare ocazie să tămăduesc ce se poate tămădui. Sunt convins că dacă continuăm să dăruim frumos, cei care ne pot ajuta, vor face asta. Cum a spus Joe Zawinul: “Muzica nu poate schimba lumea, dar poate să ne facă pe fiecare puțin mai calmi”, ceea ce deja e un mare câștig în direcția cea bună!”, explică Sascha Bota.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.