Adrian Dinu-Schwartz, unul din fondatorii formației ABRA, împlineşte astăzi 62 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La Mulţi Ani!
„La vârsta de nouă ani părinții m-au dat la ore de chitară, astfel am ajuns la domnul profesor Toni Maurer, la ore. Cum taică-meu nu avea un hobby special, eu i-am devenit hobby. Hai la fotbal împreună, la tenis, șah, seara îmi făceam lecțiile de chitară clasică, mai exact îi cântam o oră – două. Astfel că, pe la 13 ani, executam toate piesele de baraj, Tarrega, Villa-Lobos, Albeniz… Dar iată că am descoperit «Metronom»-ul lui Cornel Chiriac taman când Beatles s-a spart și era George Harrison cu gigantul hit «My sweet Lord». Deja lucrurile luau o altă turnură, rockul era fascinant, trupele de atunci erau inventive, unde mai punem că, fiind semiinterzis, era exact fructul oprit. La 16 ani înregistram cu Ilie Stepan la Radio Timișoara «Invențiunea în la minor pentru două chitări» de J.S.Bach. Așa a fost intrarea mea în lumea muzicii, direct în lumea mare, Ilie fiind deja pe poziția de frunte în rockul timișorean și nu numai“, a povestit artistul.
Formaţia timişoreană ABRA s-a născut în 1984 și, după câteva schimbări de componenţă, apare prima formulă semnificativă: Adrian Schwartz-Dinu – chitară, voce; Raul Dudnic – chitară, voce; Dinel Tolea – clape; Christian Podratzky – bas; Tucu Bleich – tobe.
Cvintetul nu durează prea mult, însă, cristalizându-se destul de repede trio-ul Abra: Adrian Schwartz-Dinu – chitară, voce; Christian Podratzky – bass și Vali Potra – tobe, clape. Au urmat cinci ani de concerte în toată ţara, în special în mediile studenţeşti și înregistrări la radio-televiziune, plus câştigarea premiilor muzicale disponibile la acea vreme.
După ce a plecat în Germania, unde trăiește și acum, Adrian Schwartz-Dinu a lansat albumele „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Componenţii proiectului ABRA s-au schimbat relativ des, perindându-se mai mulţi muzicieni germani, dar şi câţiva români (printre care s-.au numărat Mişi Farcaş şi Ţucu Bleich). Cei trei muzicieni din formula de aur a trupei s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”, disc care s-a numit „La frumuseţea ei”. În vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra în studioul lui Uţu Pascu discul numit „Şapte” – care conţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran, după care muzicienii au lansat albumul „Data când totul e gata“. Legendara formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014. De atunci, formația a revenit constant în fața publicului.