O nouă dezbatere publică, a treia, pe marginea unui proiect de urbanism, a produs agitația unor locatari din Elisabetin. Din cauza pandemiei, dezbaterea publică s-a desfășurat online pe platforma Zoom. Încă de la debutul proiectului, în urmă cu patru ani, mai mulți timișoreni care locuiesc în apropierea bisericii din Piața Crucii s-au opus vehement ridicării unui imobil în locul fostei fabrici Oglinda, care și-a mutat activitatea în afara orașului.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Locuințe și servicii”, Piața Bisericii nr.7, Timișoara” prevede ridicarea unui imobil format din parter, trei etaje, plus mansardă. La parter ar urma să fie realizate spații comerciale, iar la etaje apartamente, minim 40. Concret, blocul ar urma să fie construit la doar câțiva metri de biserica din zonă, pe terenul pe care în acest moment se află fosta fabrică Oglinda, care și-a mutat activitatea în afara orașului, spațiile fiind acum închiriate de diferite alte afaceri.
Arhitectul Radu Puica a explicat, în cadrul dezbaterii publice care a avut loc online, luni, că proiectul a suferit unele modificări pentru a se ține cont de doleanțele locatarilor, acest lucru făcându-se în detrimentul dezvoltatorului. Puica a încercat să îi liniștească pe locatarii din imediata vecinătate spunând că nu vor fi ferestre orientate către ei și că zona verde va ocupa 25% din spațiu.
Preotul Cristian Niculescu de la Parohia Bălcescu a precizat că „dacă nu avem avizul de oportunitate care a expirat, nu avem bază legală pentru această discuție.
Noi am cerut să fie introdus în PUZ un gard”. Răspunsul arhitectului Radu Puica a fost că va fi pus un gard pe partea comună.
„Mai avem problema cu înălțimea, să nu depășească înălțimea bisericii”, a mai spus preotul. I s-a răspuns că, cu tot cu coamă, înălțimea noilor construcții va fi sub cea a bisericii.
„Considerăm că acest proiect respectă legislația și normele de etică urbană în acest cartier istoric și lângă biserică”, a afirmat avocatul Mihnea Onofrei, reprezentantul investitorilor de la Oglinda.
În discuție a intervenit și Ilie Sîrbu, de la Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”. Acesta a vrut să știe cine a primit informări despre ce se construiește în zonă.
Reprezentanții primăriei au spus că au trimis informări la 40 de adrese prin curieratul primăriei.
Avocatul Alexandru Pușa a spus că ar fi trebuit trimite informări la 400 de locatari, nu la 40. Acesta a precizat că are trei imobile în zonă și a primit înștiințare doar la o adresă. În replică, angajații municipalității au răspuns că au fost vizate mai multe asociații de locatari care figurau în baza de date a instituției.
Arhitectul Radu Puica a mai precizat că proiectul prevede o clădire P+3+un etaj retras.
„La stradă dacă vă plimbați o să vedeți doar o clădire S+P+2, lucrăm de 4 ani pe proiectul acesta”, a declarat arhitectul.
În replică, avocatul Alexandru Pușa, proprietar în zonă i-a spus: „Orice veți aproba cu un aviz de oportunitate expirat vor exista probleme legale”.
Medicul Aurora Miloș, proprietară a unui apartament în zona Bălcescu, a dorit să afle dacă parcarea subterană va afecta biserica.
„Trebuie multă înțelepciune și multă grijă pentru clădirea care se va ridica”, a fost de părere aceasta.
Arhitectul a asigurat-o că parcarea subterană nu va afecta lăcașul de cult.
Biserica ortodoxă din Piaţa Crucii este considerată cea mai veche din oraş. Ridicat pe locul unei biserici din lemn mai veche, realizată în 1794, lăcaşul de cult a avut pusă piatra de temelie o sută de ani mai târziu, în 1894.