Dosar penal pentru un bărbat care a sustras zeci de artefacte prețioase...

Dosar penal pentru un bărbat care a sustras zeci de artefacte prețioase dintr-un sit arheologic FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1995876894">

Braconajul arheologic continuă să fie o îndeletnicire practicată de căutătorii de comori care continuă să sfideze legea și vandalizează situri arheologice, în căutare de artefacte care pot fi traficate pe piața neagră, deși reprezintă bunuri de patrimoniu național.

Recent, poliția a reținut un bărbat de 30 de ani din Deva, care deținea în mod legal detectoare de metale dar e acuzat că a făcut săpături arheologice ilegale. În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii hunedoreni au descoperit zeci de obiecte din epoca bronzului dar și monede, inele, vârfuri de lance și alte piese din epoca romană, ustensile de prelucrare a pieselor de metal – matrițe, creuzete, lingouri, clești, nicovală – fragmente ceramice și monede medievale pe care bărbatul le deținea în mod ilegal, după ce a făcut braconaj arheologic în zone protejate din județul Hunedoara și în alte localități din țară. O parte din obiecte, descoperite în situri care aparțin patrimoniului național, au fost recuperate de polițiști și urmează să fie expertizate de specialiști.

Polițiștii au efectuat percheziții la încă patru complici și au ridicat mai multe monede, inele, un vârf de săgeată și o verigă, dar și un pistol cu bile de cauciuc a cărui autorizație de deținere era expirată și 72 de petarde emițătoare de sunet.

Infracțiunile de care e acuzat bărbatul de 30 de ani sunt mai numeroase, căci la domiciliul său au mai fost descoperite peste 5.000 de țigări de diferite mărci, netimbrate, și trei kilograme de mercur.

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi deferit parchetului, și i s-a întocmit dosar penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.