A murit Aurel Gheorghe Ardeleanu, una dintre cele mai importante personalităţi ale...

A murit Aurel Gheorghe Ardeleanu, una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii timişorene contemporane

0
DISTRIBUIȚI
Sursa foto: Facebook / Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Una din cele mai mari personalităţi timişorene care şi-a dedicat viaţa activităţii din domeniul artistic, sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, care a realizat cele mai multe din busturile amplasate pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central, a trecut în neființă.

„De azi noapte, tatăl meu nu mai este. A plecat brusc, neașteptat și absurd, răpit de complicațiile infecției cu COVID”, a anunțat vestea trecerii în neființă fiul său Vad Ardeleanu, pe Facebook.

„Cu tristețe, amărăciune și regret ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai importante și longevive personalități din domeniul cultural și artistic al Timișoarei. Aurel Gheorghe Ardeleanu s-a stins din viață la aproape 85 de ani, pe care i-ar fi împlinit luna viitoare.


A lăsat în urmă o operă și un model de urmat pentru cei care i-au fost elevi, apropiați, prieteni. Nu a fost doar sculptor sau prozator, Aurel Gheorghe Ardeleanu a fost un adevărat actor al vieții culturale bănățene, implicat în proiecte și acțiuni menite să promoveze și să încurajeze arta, creația, imaginația. A realizat, în cadrul unui amplu proiect intitulat «Portretul, o lume», zeci de busturi, monumente și statui ale unor personalități bănățene. Lucrările sale au fost expuse în spații publice nu doar în România, ci și în străinătate. Destinul său a fost legat și de Școala de Artă din Timișoara, loc în care, ca dascăl de sculptură, a predat, a format și a încurajat viitori artiști plastici. A susținut mișcarea plastică de amatori, numărându-se printre fondatorii Asociației Artiștilor Plastici «Romul Ladea», ce își desfășoară activitatea în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și cuprinde peste 130 de pictori și sculptori. Va dăinui prin creațiile sale, numeroase busturi, ce se regăsesc în Aleea Personalităților din Parcul Central și din alte locații din Timișoara. Să-i fie luminată veșnicia!”, se spune într-un comunicat al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Aurel Gheorghe Ardeleanu s-a născut la 26 aprilie 1936, în Timişoara. A urmat Şcoala Medie Tehnică de Construcţii din Timişoara, în anul 1963 a absolvit Facultatea de Arte Plastice Timişoara, iar în anul 1981 Institutul Naţional de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia muzeologie. A fost profesor de desen la liceul din Recaş, judeţul Timiş, conservator la Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Timiş, inspector de specialitate la Inspectoratul pentru Cultură Timiş al judeţului Timiş, şi, în paralel, profesor de sculptură la Şcoala de Arte din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.