Intelectuali din Timișoara, strânși pentru o manifestație fața primăriei. Vor un oraș...

Intelectuali din Timișoara, strânși pentru o manifestație fața primăriei. Vor un oraș fără șovinism, xenofobie, antisemitism

6
DISTRIBUIȚI

O manifestație de reafirmare a valorilor europene ale Timișoarei, asumată de un grup de persoane publice independente din oraș, neafiliate politic, a avut loc, marți după-amiază în fața Primăriei Timișoara.

Un document de poziție împotriva xenofobiei, șovinismului și antisemitismului care și-au făcut auzită vocea și în acest oraș multicultural a fost citit de către profesorul Vasile Popovici.

„Suntem aici, în această zi de 6 aprilie, în număr limitat de regulile sanitare, pentru a ne reaminti că orașul nostru a învins în Decembrie 1989 tocmai fiindcă timișorenii au știut să se unească dincolo de etnie, credință și cultură. Una din cheile victoriei noastre asupra unui regim criminal a fost fraternitatea fără bariere. Am strigat spre cerul Timișoarei numele unirii și am fost ascultați: «unitate, unitate!» Asta s-a auzit pe străzile revoluției și așa s-a consemnat în punctul 4 al Proclamației de la Timișoara, document ce a dezvoltat nevoile noastre ultime din acele zile fără pereche. Timișoara trece și ea prin vremuri dificile, precum țara întreagă. Suntem aici fiindcă, la umbra oboselii, însingurării și greutăților economice venind odată cu pandemia, grupări obscure coboară în spațiul public și agită limbajul urii”, se spune într-un document al manifestanților, citit de Vasile Popovici.

La miting a asistat și primarul Dominic Fritz, care a precizat că nu îl percepe ca pe o susținere a sa personală.


„Este o susținere pentru Timișoara și timișoreni și a clarifica faptul că Timișoara înseamnă deschidere, multiculturalitate, adică doar cultură, nu ură, acum citesc ce scrie pe aceste afișe. Acesta cred că este un semn de susținere pentru Timișoara ca oraș de valori și un mesaj ce se transmite în România și în lume că suntem în continuare un oraș de care suntem mândri”, a spus primarul Dominic Fritz.

Prof. dr. Dorel Săndesc, șeful Clinicii ATI de la Spitalul Județean din Timișoara, spune că a simțit nevoia să ia parte la această manifestare.

„Oamenii suferă și fizic, dar suferă și la nivel mental, iar la nivelul mentalului colectiv avem de-a face cu o molimă, care s-a dezvoltat monstruos în paralel cu pandemia. Cei mai mulți dintre ei sunt niște victime, sunt niște bolnavi, s-au îmbolnăvit de o molimă teribilă, care le-a afectat sufletul, mintea și conștiința, astfel că toate astea au devenit niște glande care produc doar ură, primitivism, intoleranță și barbarie. Trebuie să ne ocupăm de această molimă, de asta am ieșit”, ne-a declarat prof. Săndesc.

La mitingul de reafirmare a valorilor europene a luat parte și fostul primar Viorel Oancea.

„Nu e posibil ce se întâmplă. Și când îi aud strigând „libertate”, i-aș întreba: unde ați fost în decembrie 1989? Că eu am fost acolo. Voi unde ați fost de strigați acum libertate?”, a afirmat Oancea.

6 COMENTARII

  1. Fritz ori esti prost ori esti rau intentionat?
    nu prinde in Timisoara vrajeala cu sovinismul sau xenofobia dar noi Timisorenii nu suportam puturosii si mincinosii

  2. antisemitism impotriva cui? care sunt evreii din timisoara? ce antisemitism visati, ba, dezaxatilor? iar aveti dusmani inchipuiti, ca in comunism?

  3. Astia sunt intelectualii de care facea vorbire tovarasa Elena Ceausescu la proces. Banuiesc ca valoarea recompenselor din bani publici este indestulatoare pentru a le acoperi ridicolul situatiei in care s-au expus. Niste expirati, frustrati si non-valori…cum bine li se spune, nu sunt elitisti ci etilisti.

  4. Manevre fara rost.Ne lipsesc 25 de ani de educație din păcate , care nu pot fi recuperați peste noapte.Noi nu am învățat încă să reciclam selectiv și vrem cultură …Succes domnilor intelectuali !

  5. Adevărul e că toți au față de intelectuali. Protestul sunt convins că a fost spontan deasemenea. Nu mai sunt tinerii liberi și frumoși de acum câțiva ani, au îmbătrânit, acum sunt burtoșii cei frumoși, care protestează elegant și spontan.

  6. MAI SLUGILOR, va place cand se striga oriunde in tara asta ” afara cu ungurii/tiganii/etc din tara”? Va place cand este amenintata cu moartea Doamna Maia Morgenstern directorul Teatrului Evreiesc? Va place cand niste derbedei se dau cu caramida in piept cum ca ar fi „noi suntem romani…?” Va place cand vreun nemernic afirma ca nu a vazut sarb destept si cal verde? Ei bine, va place, sunteti mandrii cand auziti, vedeti cazurile de mai sus? Sunteti multumiti si aveti satisfactia lucrului bine facut, nu-i asa????!!! Ei bine, celor care au fost la demonstratie TOATE CELE DE MAI SUS NU LE PLAC. Iar ca sa stiti: 90% dintre cei care au foat la demonstartia de acum, in ’89 au fost in strada, Pentru ca voi, slugilor, sa-i puteti injura acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.