Lecția lui Verdi, la Arad. Soarta filarmonicii, în continuare incertă UPDATE Răsturnare...

Lecția lui Verdi, la Arad. Soarta filarmonicii, în continuare incertă UPDATE Răsturnare de situație: bugetul filarmonicii, suplimentat

0
DISTRIBUIȚI

Sabia lui Damocles atârnă în continuare asupra Filarmonicii din Arad, pe care primarul Călin Bibarț pretinde că nu mai poate să o finanțeze și sfidează întreg orașul, uitând că a ajuns primar cu doar 14.613 voturi. Viceprimarul Lazăr Faur, colegul său de partid, îi ține isonul și deplânge starea deplorabilă în care se află și alte monumente ale orașului, școlile și spitalele, și amenință cu mărirea taxelor și impozitelor – și așa mari față de alte orașe – fără să amintească de promisiunile niciodată onorate ale fostului primar Gheorghe Falcă și de elanul său demolator, care în opinia multora au adus orașul în starea deplorabilă de astăzi.

Susținere internațională pentru filarmonica arădeană

Soarta filarmonicii este încă incertă, ea urmând să fie supusă votului consilierilor locali în ședința de consiliu care va avea loc vineri. Planurile de „restructurare” a filarmonicii pentru a face economii la buget, au stârnit reacții de o vehemență rară împotriva acestui nemaivăzut asalt împotriva unei instituții de cultură, venită tocmai din partea celor care au datoria de a o proteja: aproape 7.000 de semnături adunate până acum pe petiția lansată pentru salvarea filarmonicii, mii de mesaje de susținere venite din partea muzicienilor din țară și străinătate, a melomanilor arădeni pentru care concertele filarmonicii sunt un prilej de bucurie, a unor oameni fără o pregătire muzicală, a întregii prese locale și nu numai, a suporterilor UTA, care au protestat în fața Palatului Cultural, acuzându-l pe primar că îngroapă sportul și arta.

S-a făcut referire, de asemenea, la prostul management al instituției, care a permis, printre altele, sifonarea a mii de euro din bugetul filarmonicii pentru servicii inexistente, prestate fictiv de firme de casă, sau banii acordați cu generozitate Centrului Municipal de Cultură, a pentru fel de fel de paranghelii aducătoare de voturi.

Lecția lui Verdi pentru politicieni

Aproape toți artiștii filarmonicii au ieșit în urmă cu câteva zile pe treptele Palatului Cultural, unde au interpretat corul sclavilor din opera „Nabucco” de Verdi, pentru a mulțumi tuturor celor care îi susțin în momentele de cumpănă prin care trec. Doar managerul Doru Orban i-a ignorat, îndreptându-se stingher spre biroul său.

În urmă cu zece ani, la spectacolul Nabucco dirijat la Opera din Roma de cunoscutul dirijor Riccardo Muti, primarul Romei, Gianni Alemanno, membru al partidului de guvernământ, a urcat pe scenă și s-a plâns de reducerile din bugetul alocat de guvern culturii, chiar în prezența prim-ministrului Silvio Berlusconi, care se afla în sală.


Când s-a ajuns la faimoasa arie „Va pensiero”, în care sclavii deplâng pierderea frumoasei lor țări, toți spectatorii s-au ridicat în picioare și au împrăștiat în sală bilețele cu mesaje patriotice iar Muti a acceptat „bis”-ul cerut de public, mărturisind: „mi-e rușine de ceea ce se întâmplă în țara mea… dacă vom continua în acest fel, vom ucide cultura pe care s-a clădit istoria Italiei, am deveni cu adevărat «O, țara mea, frumoasă și pierdută»… am tăcut prea mulți ani… întrucât ne aflăm în casa noastră… vă invit să vă alăturați nouă pentru a cânta cu toții împreună”. Publicul și corul s-au ridicat în picioare, iar reprezentația a devenit o declarație dură adresată politicienilor, căci artiștii care au curaj și o societate care se opune abuzurilor puterii pot să mai dea o șansă culturii adevărate.

UPDATE Criticile usutrătoare de care au avut parte Călin Bibarț și cei care îl susțin, după ce primarul Aradului anunțase intenția de „restructurare” a filarmonicii care periclita însăși existența acesteia, n-au rămas fără urmări, făcându-i pe cei care administrează orașul să-și reconsidere atitudinea față de valorile culturale ale acestuia și să le repună în drepturi printr-o finanțare adecvată.

Reuniți într-un conclav, cu o zi înainte de votarea bugetului, aleșii PNL, UDMR, USR-PLUS și PMP au afișat o atitudine spășită și s-au erijat în cei mai vajnici apărători ai identității culturale a orașului, pentru a tempera revolta celor pe care au reușit să-i înfurie peste măsură. În deplină concordie, au descoperit că atât patrimoniul imobil cât și filarmonica merită mai multă considerație și după ce bugetul a fost revăzut,  s-a suplimentat finanțarea nu numai pentru filarmonică, unde se promite și revizuirea managementului, ci și pentru restaurarea clădirilor istorice, în timp ce Centrul Municipal de Cultură trebuie să se mulțumească cu mai puțini bani.

S-au găsit, de asemenea, mai multe fonduri pentru școli, spitale și alte investiții de care orașul are nevoie, în așa fel încât bugetul să poată fi votat. La ședința de consiliu de astăzi, filarmonica a primit un milion de lei în plus pentru salarii, urmând ca mai multe festivaluri, spectacole și concerte în aer liber și alte acțiuni „cultural-artistice” să primească mai puțini bani.

Rămâne de văzut dacă promisiunile vor fi și respectate și traduse în fapte.

Surse foto: specialarad.ro, glsa.ro, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.