Dominic Fritz lansează un nou trend – consilieri locali USR în locul...

Dominic Fritz lansează un nou trend – consilieri locali USR în locul reprezentanților primăriei în diverse asociații

0
DISTRIBUIȚI

S-au încins, din nou, spiritele, în alianța PNL – USR PLUS. Un proiect de hotărâre ce părea banal, și anume cel privind înlocuirea lui Coraș Daniel Mariu cu consilierul local Aida-Sorina Szilagyi ca reprezentant în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș a fost intens dezbătut, mai bine de 30 de minute, de aleși, marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara.

Primul care a spus că nu e în regulă ca proiectul să vină la vot direct cu o nominalizare a fost președintele de ședință, consilierul local liberal Dan Diaconu.

„Știu că nu e neapărat atributul consiliului local de a pune o persoană în acest ADI, însă cumva devine o practică să vină propunerile deja cu nume din partea executivului, ceea ce nu cred că este în regulă și nici măcar respectuos față de consiliul local din niciun punct de vedere. Pe de ală parte, este absolut total neproductiv să punem în ADI o persoană care nu are nici calitate de ordonator principal de credite nici măcar calitatea de înlocuitor, nu știu în ce măsură corespunde cu ceea ce cere Codul Administrativ cu privire la ADI. Aș prefera să nu mai existe proiecte de hotărâre care vin cu numele direct completat în fața consilierilor locali. Nu cred că este nici corect, nici moral și nici prima dată când se întâmplă asta”, a afirmat Diaconu.

Primarul Dominic Fritz a intervenit spunând că jumătate dintre consilierii locali fac parte din Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, deci nu este o practică neobișnuită.

„Până acum a fost un funcționar public din cadrul primăriei. O să mă uit în HCL trecut prin care a fost numit acel funcționar, dacă a fost trecut numele lui sau a fost nominalizat”, a spus Fritz.

Diaconu a replicat că atunci „funcționarul venea din partea aparatului municipalității, dar acum e ca și când guvernul ar veni și ar lua un parlamentar și ar spune: tu ești reprezentantul nostru la OSCE. Mă refer la faptul că Biroul Salubrizare poate numi pur și simplu un consilier local acum printr-un proiect de hotărâre. Mi se pare total lipsit de respect față de consilul local. Aceasta ar trebui să se facă printr-un vot. Nu este ilegal”.

„Este propunerea mea pentru reprezentantul municipiului Timișoara, avem doar un singur loc (n.r. – în ADI), am considerat că este un semn de respect că este cineva din rândul consilierilor. Situația din Biroul de Salubrizare nu este în așa fel încât să existe o expertiză maximă. Am luat act de propunere să fie trecut cu puncte. Nu cred că este lipsă de respect din partea primarului să propună un consilier local”, a spus Dominic Fritz.

Consilierul local Simion Moșiu de la PNL, a fost de părere că „putem să plecăm acasă dacă propune Executivul primăriei. Tot strigăm transparență, transparență, dar geamul nostru e opac complet. ”

„Am luat act de neîncrederea care pare să existe din partea colegilor”, a spus Fritz.

În replică, Rodica Militaru, consilier municipal din partea USR PLUS a ținut că precizeze că nu este absolut nicio ilegalitate faptul că proiectul de hotărâre este supus la vot cu numele deja completat. „Este o dovadă de respect că a fost propusă o expertă în dezvoltare durabilă și în gestiunea deșeurilor. Aș vrea să vă rog, dragi colegi, să nu privim politic acest lucru pentru că știm cât este de importantă buna funcționare a ADID”, a spus Rodica Militaru.

„Mi se pare o discuție absolut ironică, pentru că vă prindeți în această discuție absolut formală”, a adăugat Fritz.


Acesta a atras atenția că în urmă cu doi ani, Adrian Bere a fost înlocuit în ADID cu Daniel Marius Coraș printr-un proiect de hotărâre cu nume propus, tot Dan Diaconu fiind atunci președinte de ședință.

„Vă rog să nu vă prefaceți că faptul că primarul a venit deja cu nume în proiectul de HCL e ceva ieșit din comun pentru că este bună practică chiar de cei care zic că au experiență, haideți să nu transmitem mesajul că ar fi ceva ieșit din comun”, a declarat Fritz.

„Trebuie să dau dreptate domnului președinte de ședință, cred că acest proiect de hotărâre denotă o lipsă de experiență și nu o spun în sens ironic sau peiorativ. Domnul primar, aș propune un amendament, să se spună înlocuirea domnului Coraș cu un reprezentant și grupul USR PLUS, care, evident are majoritate, intrăm într-o logică de normalitate. Primarul are prerogativele și forța de a propune oameni, dar din Executiv. Același lucru s-a întâmplat cu domnul Stana la Filarmonică. Haideți să facem lucrurile cu o logică ce a existat în ultimii 30 de ani în toate consiliile locale și care a funcționat bine și atunci toate ironiile, înțepăturile, subînțelesurile poltice dispar. Asta e propunerea mea, e o propunere de mijloc. Dura două minute în plus ca să facem toți pașii de fair-play”, a precziat consilierul muncipal Radu Țoancă de la PSD.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România a fost de părere că ar trebui să se țină cont de faptul că unii consilieri sunt la primul mandat, deși au experiență adminsitrativă.

„Schimbul acesta de replici între colegii noi care au ajuns de la USR PLUS în consiliu și colegii liberali care au fost și în mandatele anterioare nu își are absolut niciun sens. Cred că ar trebui să discutăm mai puțin despre persoane și să vorbim mai mult despre principii. Da, nu a fost nicio cutumă nici la consiliul județean care să vizeze numirea din rândurile consilierilor în diferite comisii sau în diferite structuri. Este o soluție cea invocată de colegul Țoancă, e și un semn de respect pentru noi dacă tot se fac nominalizări din rândurile noastre. Aceeași situație, pe care și eu o cataloghez drept lipsă de respect, a fost și în comisia de evaluare la Filarmonică”, a declarat consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România.

„Suntem singura UAT care propunem un consilier local și nu sunt foarte convins că într-un ADI putem să facem asta”, a intervenit din nou Diaconu, urmat de primar care a citit articolul 131 din Codul Administrativ precizând că un consiler local poate face parte din ADI.

Cum era și normal, a luat cuvântul în ședința online a consiliului local și consilierul local Aida-Sorina Szilagyi, care a precizat că această numire vine la dorința sa.

„Îmi dau seama cât este de importantă o prezență profesionistă în această asociație și cât de importantă este gestionarea deșeurilor, care a fost o problemă îndelung neglijată. Eu fac parte deja din niște grupuri de lucru la nivel județean pentru că e nevoie de oameni care cunosc domeniul și eu îl cunosc. Este o poziție absolut vountară, o muncă renemunerată, o dorință a mea pentru că vreau să contribui ca profesionist la gestionarea deșeurilor”, a declarat Aida-Sorina Szilagyi.

În urma amendamentului lui Radu Țoancă, au fost făcute următoarele propuneri pentru reprezentantul primăriei în Adunarea Generală  a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș: Aida Szilagyi din partea USR PLUS și Dan Diaconu din partea PNL.

După alte dezbateri, în cele din urmă proiectul a trecut cu 19 voturi pentru și șase abțineri, deci Aida Szilagyi va fi reprezentant în Adunarea Generală  a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.