Comerțul cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile după depistarea unui...

Comerțul cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile după depistarea unui focar de gripă aviară

0
DISTRIBUIȚI

Autoritățile au decis suspendarea comerțului ambulant cu păsări și a comerțului cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, după ce la o fermă din localitatea Ungheni, județul Mureș, a fost depistat un focar de gripă aviară.

Deciziile au fost luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după diagnosticarea virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Astfel, pentru 30 de zile sunt suspendate organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări și a activităților comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) „pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.


Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, se arată îântr-un comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Conform acestuia, la nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat joi prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o fermă, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.