Pragu’ de succes: aplauze meritate și atmosferă de nota 10 la revenirea...

Pragu’ de succes: aplauze meritate și atmosferă de nota 10 la revenirea trupei lui Călin Bârcean în fața timișorenilor

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, membrii formației Pragu’ de Sus au deschis sezonul de cântări din Porto Arte, pe malul Begăi, cu un recital care – așa cum era de așteptat – a provocat o explozie de bucurie în rândul spectatorilor. Era clar că după perioada de „pauză” dictată de pandemie, interacțiunea dintre public și (orice) trupă cunoaște valențe interesante. În cazul trupei Pragu’ de Sus, care anul acesta împlinește 18 ani de existență, liantul acesta este unul deosebit. Revederea dintre gașca lui Călin Bârcean și public a fost una îmbucurătoare pentru ambele părți. Perioada de lockdown peste care am trecut i-a motivat pe membrii formației să-și construiască un studio de înregistrări. Drept urmare, la sfârșitul acestei veri, trupa va lansa un nou disc.

„Evident că ne-a lipsit interacțiunea cu publicul. Noi, ca trupă, suntem foarte conectați la public. Trăim cu echilibrul ăsta fain care ne ține într-o stare. Lipsa concertelor …a fost o lovitură grea și pentru noi. Dealtfel avem colegi de breaslă care nu și-au revenit. Nu am vorbit prea mult, la acest concert, am încercat să ne reconectăm prin cântece. Să ne căutăm ca după o lungă despărțire. Și noi am înviat… și publicul. Am cântat recent și-n centrul orașului Deva și e clar că lumea vrea o reconectare cu artele. În perioada de lockdown am încercat să facem și altceva. Am pus la punct un studio de înregistrări. Până acum nu ne interesa partea asta…mergeam și înregistram piesele altundeva. Am ajuns să producem următorul nostru album, care va ieși la sfârșitul acestei veri.


Până la apariția albumului, vom mai lansa piese… una chiar în viitorul apropiat“, ne-a declarat solistul trupei, Călin Bârcean.

Pragu’ de Sus a luat naștere în Timișoara în anul 2003, iar un an mai târziu a avut loc prima apariție publică. Primele compoziții proprii, „Buchet de reverii”, „Te-am căutat” şi „El-Zorab” au fost incluse în debutul discografic al formației care s-a numit „Decupaj sonor“. La sfârșitul anului 2017 trupa s-a calificat în semifinalele concursului Eurovision Romania 2018, cu piesa „Te voi chema“, iar în urmă cu trei ani formația a lansat cel de-al cincilea album, „Nu mai am răbdare“.

Cele două reprize ale cântării desfășurate la Porto Arte au inclus așa cum era firesc pe lângă compozițiile proprii alte trupei și câteva frânturi din hituri celebre. Îmbrăcate și „servite“ de membrii trupei într-un aluat care generează de fiecare dată aplauze furtunoase. Și meritate. Fie că trec prin „cântă cucu-n Bucovina“ sau vreo piesă din repertoriul celor de la Queen, membrii trupei reușesc să se achite cu brio de sarcina de „entertainment“. Nu lipsește nici „actul artistic“, căci compozițiile lor proprii se bucură și ele de succes, iar lipiciul la public este garantat. În ceea ce privește noul album, am mai aflat că acesta va conține câteva colaborări….și chiar și o piesă dedicată orașului nostru.

„Știu că mulți consideră că în zilele noastre nu se mai merită să scoți un album. Eu nu văd lucrurile așa. Un disc e o stare de fapt a ta, nu ai cum să nu-l scoți. E o identitate artistică. Da, financiar nu merită, dar… E o poveste. E ca și un pictor în fața unei pânze albe. Scoți discul pe tapet în momentul X. Ce s-a schimbat în muzica noastră de-a lungul anilor? Multe. Mergem într-o direcție bună. Stilistic mergem mai spre rock. Nu e nimic premeditat, ci doar o stare. Nu există niciun conflict între folk și rock, nu se bat cap în cap. Eu am latura asta mai poetică…duc textele în zona aia. Albumul nou se numește «Să nu urăști nimic».  După toată perioada asta de contradicții… tulburări… incertitudini… s-au creat tabere… unii pro, alții contra. Noi nu suntem nicicum. Și piesa noastră următoare, care poartă titlul «Ieși de după perdea», e despre așa ceva… despre o revenire la normalitate la sentimentele pe care le-ai reprimat. La lucrurile pe care le-ai fi putut face și înaintea pandemiei… și pe care le cauți din nou. După orice întâmplare… trebuie să cauți și lucrurile bune. Avem deja și grafica pentru disc și-l vom avea ca invitat și pe Horea Crișovan la niște chestii acustice. Mai avem un cântec special cu artiști la fel… care va fi legat de Timișoara“, ne-a mărturisit solistul formației Pragu’ de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.