Claudia Tănăsescu lansează în data de 30 iunie, de la ora 19, în curte la Faber cartea M-am întors acasă, invitații acestui eveniment fiind Robert Șerban și Horea Preja.
„«M-am întors acasă» este proiectul meu de suflet. A pornit de la întoarcerea mea în România, în 2011, după ce am locuit aproape șapte ani în străinătate. Era greu de definit acest «acasă» mai ales după ce am rătăcit atâta timp. Acasă nu doar ca loc fizic, ci ca trăire interioară. Au urmat ani lungi de căutare, revoltă, cădere, reconstrucție. Pe parcurs am fotografiat și am scris și asta m-a ajutat să-mi deslușesc mai bine drumul. Cred că am scris nu doar despre mine, ci și despre generația mea, despre mitul plecării în străinătate, despre cum e să fii român în străinătate și cum e să te simți străin în România, despre cum e să nu-ți găsești locul niciunde și despre a face pace cu tine, cu trecutul, dar și cu propria țară, pentru a putea fi acasă. Până la urmă ce înseamnă acasă? E o întrebare deschisă, pe care v-o las și vouă, celor care veți citi cartea. Eu nu am un răspuns final. Vă invit să descoperiți aventurile mele pe acest drum spre casă, o adevărată odisee modernă, dar și să vă opriți din citit și să lăsați fotografiile să vă vorbească – da, este o carte cu poze”, spune Claudia Tănăsescu despre această carte.
„Claudia Tănăsescu scrie și ilustrează un drum parcurs înapoi, înspre un sine uitat sau neglijat, cu gândul de a merge mai departe și de a se regăsi.
Și ca să se regăsească scrie, caută printre amintiri și speranțe, surprinde imagini cu și despre ea, e avidă de adevăruri care să o întoarcă acasă. Și nu acasă în România, ci acasă în locurile ei cele mai frumoase și mai urâte, mai tandre, mai imprevizibile și mai protectoare. Apreciez hotărârea Claudiei de a porni la drum spre sine însăși, spre dorințele și gândurile ei cele mai sincere și spre adevărata Claudia cu bune și cu rele. În imagini văd cu câtă sensibilitate a fost parcurs drumul ei înapoi (în trecut) spre înainte (în prezent). Transmit tuturor cititorilor îndemnul de a găsi în autoarea acestor rânduri și fotografii un exemplu de forță și sensibilitate, de oprire în loc în vârtejurile de zi cu zi și de pus și repus întrebări precum: cine (mai) sunt eu? de unde vin și unde mă îndrept? unde-mi sunt rădăcinile? sau (mai) sunt sincer cu mine și cu cei din jurul meu? Claudia Tănăsescu își reconstruiește o lume pe care era să o rateze mizând pe idei gata făcute, bine că s-a oprit la timp”, spun Alina Calotă și Bogdan Botofei despre această carte.