Zile pline de cultură la Institutul Francez: cea de-a 23-a ediție Très...

Zile pline de cultură la Institutul Francez: cea de-a 23-a ediție Très Court și „Spațiu ulterior” pentru artiști

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a XXIII-a ediție a Très Court International Film Festival, eveniment care are loc simultan în 15 țări de pe cele cinci continente, între 4 și 13 iunie, este organizat și în opt orașe din România, printre care Timișoara și Arad, sub coordonarea Institutului Francez din România și cu susținerea Orange.

Festivalul aduce în fața publicului peste 150 din cele mai bune filme de format foarte scurt venite din întreaga lume, care nu depășesc durata de patru minute, realizate de amatori de pe întregul mapamond, care vor fi proiectate atât în săli cât și în aer liber, detaliile proiecțiilor urmând a fi actualizate constant pe site-ul festivalului https://trescourt.com/ro/orase.

Filmele sunt grupate în două competiții și patru selecții – selecția familială (pentru copii), selecția franceză, selecția „Au îndrăznit” și, în premieră, selecția documentară. Pe lângă programele difuzate la nivel mondial, sunt organizate selecții locale sau naționale, precum competiția românească, prin intermediul căreia sunt promovate talente locale și particularitățile culturale regionale.

La Timișoara, filmele de foarte scurt metraj vor fi proiectate în 4 și 5 iunie, de la ora 21,30, în grădina Institutului Francez, iar accesul este liber, fără rezervare, în limita locurilor disponibile. În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile vor avea loc în interior sau pe site-ul www.trescourt.com pe durata celor zece zile ale festivalului, ziua sau noaptea. La Arad, competiția internațională va fi difuzată în aceleași zile și de la aceeași oră la cinema ”Arta” și la biblioteca județeană „Alexandru D, Xenopol”.


Toate filmele vor fi prezentate cu subtitrare în limba română.

La fel ca la edițiile precedente, spectatorii vor putea vota filmul favorit, atât în competiția internațională cât și dintre scurtmetrajele românești.

Spațiu pentru artiști în grădina Institutului Francez din Timișoara

Din această primăvară, grădina Institutului Francez din Timișoara de pe bulevardul C.D. Loga este deschisă artiștilor, care o pot folosi ca spațiu de creație, în deplină libertate.

Liliana Mercioiu-Popa a creat aici un „Spațiu ulterior”, o instalație permanentă care propune o structurare a spațiului grădinii, realizată din benzi elastice care creează aparența unor delimitări și invită totodată la o plimbare în acest spațiu. Vizitatorilor li se oferă un cadru aparte oferit de elementele naturale – plante, insecte sau pietre – care propune diverse asocieri între entități diferite la mai multe nivele, așa cum sugerează și titlul instalației, printr-o percepție aproape nevăzută.

Conceptul acestei instalații continuă preocupările unei expoziții personale a Lilianei Mercioiu-Popa de anul trecut, cu corespondențe în expoziții mai vechi sau cu serii de picturi timpurii. Liliana Mercioiu-Popa, absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara, folosește mai multe forme de expresie artistică  precum pictura, desenul, instalația fotografică și textul, pentru a acoperi o gamă largă de preocupări legate de propria devenire în raport cu lumea, evoluția climatului social și cultural în care trăiește, elementele care crează identitatea unei comunități, a unui grup sau a unui individ, fiind totodată preocupată de descifrarea acelor „incidente/accidente” care fac posibilă abordarea unor fațete ale existenței dincolo de vizibil.

Vernisajul va avea loc vineri, 4 iunie, ora 20,00, în grădina Institutului Francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.