Reacție nervoasă a primarului Dominic Fritz în ședința Consililui Local Timișoara. De...

Reacție nervoasă a primarului Dominic Fritz în ședința Consililui Local Timișoara. De ce a țipat și a bătut cu pumnul în masă

4
DISTRIBUIȚI

Discuții aprinse în ședința de marți după-amiază a Consiliului Local Timișoara pe tema publicării actelor de studii și a domiciliul aleșilor locali și a angajaților care dețin funcții de conducere în primărie. De la „regim totalitar”, „vânătoare de vrăjitoare” și până la „clasă politică veche ipocrită”, consilierii și-au reproșat multe lucruri și chiar au ajuns să se jignească.

Ambele proiecte au fost inițiate de către consilierul municipal Marius Craina, de la Pro România, acestea fiind primele proiecte inițiate de formațiune de la intrarea în CLT.

Primul proiect de hotărâre a vizat promovarea transparenței instituționale în Primăria Municipiului Timișoara prin publicarea actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor personali ai primarului  și viceprimarilor precum  și a angajaților care dețin funcții de conducere.

Al doilea proiect s-a referit la promovarea transparenței instituționale prin publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali ai unității administrativ-teritoriale Timișoara.

Primul care a luat cuvântul a fost inițiatorul proiectelor. Consilierul Marius Craina a precizat că toți cetățenii care au participat la vot trebuie să aibă acces la aceste documente.

Consilierul local Rodica Militaru de la USR PLUS a spus că nu există o obligativitate legală a publicării diplomelor de studii. Acesta a fost de părere că Marius Craina vrea să inducă ideea că doar cei cu multe studii merită să fie aleși.

„Toți am trecut prin procedura validării mandatelor de două ori. O dată ne-a validat Biroul Electoral Central când ne-am depus candidatura. După alegeri, am fost validați de către instanțele de judecată. Ambele validări prevedeau să avem domiciliul în unitatea administrativ-teritorială unde am candidat”, a afirmat Rodica Militaru.

Secretarul Primăriei Timișoara, Caius Șuli, a precizat că nu a avizat și nu a semnat aceste proiecte. „În virtutea a ceea ce a zis și domnul Șuli, care e noima acestui proiect, care este ilegal, alta decât a relua falsul promovat de fostul primar Nicolae Robu, acela că domnul primar nu locuiește în Timișoara?”, a întrebat consilierul local Ovidiu Merean de la USR PLUS.

Consilierul liberal Simion Moșiu a întrebat: „ne este frică de alegători, de organele represive, ne este frică de spioni? Eu am terminat Politehnica Timișoara, ar trebui să ascund acest fapt? Ne ascundem după buletin? Am ajuns să ne fie jenă că suntem din Timișoara? Bineînțeles, trebuie acoperit CNP și adresa”.

„Domnul Moșiu, nu ați înțeles absolut nimic din ce am spus. Am o diplomă de doctor inginer și nu mi-e rușine de ea. Dumneavoastră nu înțelegeți despre ce este vorba din punct de vedere legal. Mai citiți, domnule Moșiu, că cititul nu doare, ne menține creierul”, a spus Rodica Militaru.

A intervenit președintele de ședință, Radu Țoancă de la PSD: „Haideți să nu ne jignim doamna Militaru că după aceea primiți replica și nu o să vă convină. Domnul Moșiu, vă rog să vă abțineți!”

Consilierul local Răzvan Negrișanu de la USR PLUS a vrut să răspundă la întrebarea lui Moșiu.


„Mie personal îmi este frică de controlul excesiv, despre asta este vorba în acest proiect. Adevărul este că toate regimurile totalitare ale acestei planete au început prin controlul excesiv”, a spus Negrișanu.

Consilierul liberal Ștefan Sandu a spus că pe vremuri nu existau persoane care se declarau absolvenți de facultate fără să fie, făcând aluzie la senatorul Raoul Trifan de la USR PLUS.

„Așa ceva nu s-a întâmplat nici pe vremea comuniștilor, nici după comunism, nu s-a întâmplat așa ceva în nicio țară civilizată. Este la fel ca și la plagiat, dacă doriți. Oare ce este rău că noi dovedim în Primăria Timișoara că avem omul potrivit la locul potrivit? Că nu avem un cântăreț la acordeon care ia decizii tehnice și invers. Anul trecut toată țara vorbea despre transparență și acum facem valuri”, a fost de părere Ștefan Sandu.

„Mi se pare extraordinar cum vechea clasă politică de transparență despre aceste două proiecte. Haideți să nu ne mai ascundem după degete, e o vânătoare de vrăjitoare”, a spus consilierul local Ana Munteanu de la USR PLUS.

Edilul-șef, reacție nervoasă

Când a luat cuvântul, primarul Dominic Fritz a ridicat nervos vocea și la un moment dat chiar a dat cu pumnul în masă.

„Nu pot decât să mă declar și eu surprins de această dezbatere despre lucruri care cică sunt minore, dar eu sper că ceea ce a spus domnul secretar general nu este minor. Aceste proiecte de HCL nu vor fi avizate de secretarul primăriei pentru că se consideră că nu sunt legale. Dacă dumneavoastră le veți vota, vor ajunge la prefectură și prefectura ne va cere să le revocăm pentru că nu sunt contrasemnate de secretar. Atât de simplu. Și mai vorbim cică de transparență, de alte valori, de ce vrem să construim în clasa politică, când lucrurile sunt destul de clare. Dacă mai există o îndoială de ce a pierdut colegul nostru domnul Craina și partidul Pro România alegerile, dacă mai există vreo îndoială de ce a pierdut fostul coleg prof. dr. Honoris Causa Robu și PNL alegerile, ăsta este răspunsul. Aici vă investiți energia politică, în aceste jocuri. Nu sunt mai mult decât jocuri. Nu există niciun singur cetățean al Timișoarei, și au venit mulți la mine, care să îmi ceară diploma sau buletinul”, a răbufnit nervos Fritz.

Acesta a spus că cetățenii vin la el cu probleme, cu așteptări, cu ambiții pentru acest oraș și cu acest proie se risipește timp. „Bineînțeles că este o ipocrizie, domnule președinte Țoancă dacă spuneți că nu este despre persoane, bineînțeles că este o ipocrizie, domnule coleg Craina dacă spuneți că nu este despre persoane, pentru că știți foarte bine care este contextul politic al acestui proiect. Contextul politic este că unii nu pot să accepte o realitate legală, declarată, verificată, răsverificată de instanță că Timișoara are un primar legitim ales. Și este OK ca unii să nu poată să accepte asta. Dar exact în acest vid al legitimității ați aruncat acest proiect și, spre marea mea dezamăgire, este și apărat de unii. Dar spre deosebire de anumite birouri electorale ale unor partide, Biroul Electoral și-a făcut treaba. Nu este vorba despre transparență aici, este vorba despre un război politic penibil al unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere. Apucați-vă de treabă pentru Timișoara!”, a spus, răstit, Dominic Fritz.

Primarul i-a reproșat lui Craina că este ipocrit pentru că le-a cerut altora să-și publice diplomele. Ca urmare a discuției, Simion Moșiu a introdus un amendament ca și consilierii locali să-și publice buletinele și diplomele, care a fost aprobat. După mai bine de o oră de dezbateri aprinse, cele două proiecte au fost votate. „Trebuie să vă obișnuiți că cineva vă contrazice. Felicitările mele să văd grupul PNL votând în unanimitate cu PSD și Pro România. Mă bucur să văd că v-ați găsit prietenia”, a mai adăugat, ironic, Fritz.

4 COMENTARII

  1. Bai primaru lu peste prajit iti este teama ca se afla ca de fapt esti o nulitate? si ca in germania o faceai pe majordomul pentru unul care este prieten de familie?
    Ti se va infunda cat de curand cu minciunile pe care le ai aruncat in spatiu public
    nici nu sti cat de aproape este de Timisoara orasul Konstantz aus baden wurtemberg spre nenorocul tau traiesc multi swabi plecati din Tm acolo care ce sa vezi se stiu cu ai tai parintii

  2. pune, ba, lache, diploma si residenta sa le vedem. ce plm ti-e asa greu? poftim. sunt cetatean, platesc taxe, vreau sa le vad. asta pe langa faptul ca probabil esti si obligat de lege sa le faci publice, ca doar nu ma-ta iti plateste salariul

  3. Neșcoliți, incompetenți, fără experiență în administrație, mincinoși și impostori ca USR – iștii NU AU EXISTAT ÎN ISTORIA ROMÂNIEI!
    DA IMPOSTORULE DE FRITZ, VREM SĂ VEDEM CE STUDII AU CEI ALEȘI!
    Comunista și nu numai Militaru te ascunde? Rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.