Muzeul Satului Bănățean, 50 de ani de existență. Programul complet al sărbătorii

Muzeul Satului Bănățean, 50 de ani de existență. Programul complet al sărbătorii

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1328567238">

În acest an, Muzeul Satului Bănățean aniversează 50 de ani de la inaugurarea, în 21 august 1971, a expoziției permanente în aer liber în actualul spațiu al muzeului, numit la vremea respectivă Rezervația de arhitectură Populară de la pădurea Verde, care funcționa ca parte a secției de etnografie a Muzeului Banatului.

Rezervația avea, la momentul respectiv, două case, o gospodărie completă, cinci oloinițe, două mori și două pive. De-a lungul anilor, muzeul s-a extins, au fost ridicate noi obiective muzeale aduse din teren, s-a amenajat centrul civic al satului bănățean, s-a construit un spațiu expozițional pentru colecțiile de interior, astfel încât astăzi, expoziția etnografică însumează 32 de obiective muzeale, trei săli de expoziții și peste 13.000 de piese muzeale.

Existența de jumătate de veac a muzeului etnografic va fi marcată prin mai multe manifestări care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, timp de trei zile.

Vineri, 27 august, la ora 12,00, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Muzeul Satului Bănățean la ceas aniversar”, urmat, la ora 13,00, de simpozionul „Tradiție și modernitate în satul românesc”, aflat la cea de-a VI-a ediție.

În ziua următoare, la ora 11,00, va avea loc deschiderea festivalului „Fenomenul condeierilor plugari”, care se va desfășura timp de două zile, iar la ora 12,00 se va inaugura obiectivul muzeal Rotăria din Bulci.

Duminică, în ultima zi a sărbătorii, va avea loc Ruga Muzeului Satului Bănățean, organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.