Primăria vrea să înființeze un serviciu nou de administrare a parcărilor. Ce...

Primăria vrea să înființeze un serviciu nou de administrare a parcărilor. Ce studiu a lansat

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a făcut ceea ce numește „studiu de fundamentare privind înfiinţarea serviciului public pentru administrarea, întreţinerea şi exploatarea parcărilor din Timişoara, precum şi stabilirea formei de administrare a gestiunii serviciului”.

Pe baza acestui studiu, poate fi consultat pe site-ul primăriei timp de 30 de zile, se va redacta un proiect de hotărâre, care va intra în dezbatere publică, înainte de a fi supus aprobării consiliului local.

„ La nivelul municipiului Timişoara se constată o lipsă a locurilor de parcare adecvate, care să corespundă standardelor în vigoare, regulilor de conformare arhitecturală şi structurală care să confere siguranţă şi eficienţă în exploatare şi, totodată, o valorificare corespunzătoare din punct de vedere economic”, se arată în studiu.

În Timişoara există, la ora actuală, aproximativ 47.445 locuri de parcare şi 32.805 locuri de staţionare. Dintre acestea, în cadrul sistemului de parcare TimPark, se regăsesc în exploatare un număr de 9.903 locuri de parcare, astfel:  338 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară 0 (verde); 1.883 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară I (roșie); 6.442 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară II (galbenă) și 1.240 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară III (albastră).

„Propunerile de modificare şi completare vizează, în principal, măsuri imediate care sunt necesare pentru a stopa evoluţia unor fenomene. Aceste măsuri privesc modul în care se administrează locurile de staţionare prin mijloace curente şi au ca scop îmbunătăţirea situaţiei: reconfigurarea sistemului de parcare prin zonificarea acestuia pentru o mai bună administrare a locurilor de parcare existente pe raza municipiului si pentru crearea de venituri la bugetul local; utilizarea cât mai eficientă a locurilor de parcare existente; oferta de taxare prin mijloace moderne: telefonie mobilă; înăsprirea legislaţiei locale privind parcările ilegale şi angrenarea în aplicarea acestora a Poliţiei Locale.


Facilităţile de parcare, indiferent de tip, trebuie să includă şi locuri de parcare rezervate persoanelor cu handicap”, se mai arată în proiect.

Administrația locală a făcut o listă a investițiilor considerate necesare pentru modernizarea şi extinderea spaţiilor de parcare din Timişoara. Conform studiului, acestea sunt: controlul în timp real a stării de ocupare a locurilor de parcare cu plată, în anumite zone de parcare; informarea șoferilor asupra numărului de locuri disponibile, prin intermediul panourilor cu afișaj electronic și a aplicației e-parking, pentru anumite zone de parcare și confirmarea achitării tarifului de parcare, în cazul plăților efectuate prin SMS sau aplicația e-banking.

Alte măsuri vor viza: emiterea de avertismente asupra expirării duratei de parcare pentru care a fost achitat tariful corespunzător; controlul facil și eficient al cazurilor în care locurile de parcare sunt ocupate fără plata tarifelor corespunzătoare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare; supraveghere video a spațiilor de parcare și posibilitatea integrării cu alte sisteme inteligente de transport: sistemul de management adaptiv al traficului, sistemul bike-sharing, park & ride.

Studiul pentru înfiinţarea serviciului public pentru administrarea, întreţinerea şi exploatarea parcărilor poate fi consultat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.