Caravana ROD ajunge pe strada Polonă din Timișoara cu proiecția documentarului „Crulic”

Caravana ROD ajunge pe strada Polonă din Timișoara cu proiecția documentarului „Crulic”

0
DISTRIBUIȚI

Următoarea proiecție inclusă în manifestările organizate de Caravana ROD a Asociației Documentor la Timișoara va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, pe strada Polonă din Timișoara, unde va fi proiectat documentarul „Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), regizat de Anca Damian, cu narațiune de Vlad Ivanov. Acesta spune povestea lui Claudiu Crulic, un cetățean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei. Filmul a fost creat printr-o serie de tehnici, inclusiv animații desenate de mână, cât și fotografii animate.

Toate acestea i-au adus 16 premii și 8 nominalizări la 16 festivaluri de film (laureat la 13), printre care și prestigioasele Locarno International Film Festival (2011) sau Annecy International Animated Film Festival (2012).


Ca urmare a scandalului provocat de cazul Crulic, pe data de 11 aprilie 2008, ministrul afacerilor externe de la acea vreme a demisionat din această funcție.

Crulic este una din piesele grele ale Caravanei cinematografice ROD. El a fost proiectat într-un colț mai mărginaș al cartierului Blașcovici din Timișoara – o zonă cu blocuri și apartamente mici, unde mulți dintre cei care l-au văzut poate s-au identificat cu viața personajului din filmul Ancăi Damian. Apoi acesta a ajuns și la penitenciarul din Timișoara, într-o ocazie rară pentru cei de acolo de a vedea un documentar animat de această factură, dar și o poveste care le este familiară.

ROD Festival este un proiect cultural itinerant. Dedicat comunităților marginale unde accesul la cultură este mai dificil, caravana-festival își propune să le ofere tocmai acest serviciu. Pe lângă proiecții de film în aer liber, ROD pune la dispoziție spectacole de teatru și expoziții fotografice în locațiile cele mai neconvenționale, dar aflate în nevoie. Participarea la evenimentele culturale se va face cu respectarea măsurilor în vigoare legate de pandemia COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.