Stagnează, în continuare, reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara

Stagnează, în continuare, reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara

4
DISTRIBUIȚI

Aflat în reabilitare de 15 ani, Castelul Huniade nu va fi prea curând redeschis total publicului.

În luna mai, lucrarea a primit DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) de la Comisia Națională de Monumente. Pentru următoarea etapă, proiectul tehnic, Consiliul Județean Timiș a alocat 1 milion de lei în urmă cu patru luni.

Însă situația este blocată la București, unde se așteaptă un aviz pentru închiderea curții interioare a castelului cu sticlă. Până atunci, CJT nu poate lansa caietul de sarcini aferent licitației pentru proiectul tehnic.

„Din păcate, văd că cei de la București de la Institutul Național al Patrimoniului, care sunt responsabili cu avizarea documentației a lucrărilor de intervenție întârzie foarte mult să ne predea acest document, care am înțeles că e gata.


Sper să ne predea acest document cât mai repede și să începem deja demersurile pentru proiectul tehnic și mai apoi lucrarea de execuție, de reabilitare a Castelului Huniade, unul dintre monumentele noastre emblematice din Timișoara. Eu sunt convins că acest element de investiție va prinde concretețe în următorii ani, e unul dintre proiectele noastre strategice și suntem angajați și fermi în convingere că vrem să ducem proiectul la bun sfârșit”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Însă fără acel aviz, lucrurile bat pasul pe loc și nu se poate avansa la partea următoare, proiectul tehnic.

„Avem nevoie de acel document pentru că s-a pus mult efort și resurse în el. Să-l facem noi de la zero ar însemna să pierdem un an, un an și jumătate, cât ar necesita elaborarea unui nou document”, ne-a mai spus Alin Nica.

Președintele Consiliului Județean Timiș ne-a mai declarat că a purtat discuții cu ministrul Culturii pe această temă.

„Nu știu exact care sunt motivele (n.r. – întârzierii), e vorba despre relațiile contractuale între Institutul Național al Patrimoniului și executant. Noi am dori ca lucrările să fie începute până în 2023 și varianta optimistă ar fi să avem o parte din muzeu deschisă în 2023”, ne-a mai declarat liderul administrației județene.

Potrivit vicepreședintelui CJT, Alexandru Proteasa, instituția a trimis o adresă la Compania Națională de Investiții (CNI) prin care solicită fonduri guvernamentale pentru reabilitarea propriu-zisă, care se ridică la o sumă imensă, peste 100 de milioane de euro, iar CJ Timiș poate finanța doar partea de proiectare.

4 COMENTARII

    • Castelul a fost grav avariat in timpul asediului de la 1848 si dupa acea revolutie a fost reconstruit in 5 ani. In prezent, se chinuie de peste 10 ani sa il renoveze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.