Interviu cu formația The Different Class: „Incertitudinea, inerția și indiferența pentru muzică...

Interviu cu formația The Different Class: „Incertitudinea, inerția și indiferența pentru muzică în Timișoara au devenit apăsătoare“

0
DISTRIBUIȚI

Trupa timișoreană The Different Class a lansat recent piesa „Lust”, înregistrată în cadrul unui concert „Live in the Eden Garden”, filmat în curtea casei solistului Cris Paul. Formația a luat naștere cu opt ani în urmă și experimentează cu fuziuni de riff-uri explozive și sonorități cinematice, având la activ un album și un EP, iar în cele ce urmează am realizat un interviu cu membrii trupei, în care am aflat cum s-a născut proiectul „Live in the Garden“, ce înseamnă un DJ set The Different Class și care sunt planurile de viitor ale formației.

– Ați lansat single-ul „Lust”, înregistrat în cadrul unui concert numit „Live in the Eden Garden“. Cum s-a născut ideea acestui concert și ce reprezintă această filmare pentru voi?

– Am lansat „Lust” în varianta acustică împreună cu alte câteva piese din aceeași înregistrare: „Antract”, „Fire Eyes”, „Transpirat”. Urmează și altele. Toate se pot asculta la noi pe Youtube. Înregistrarea în sine a fost făcută printr-un proiect Noi Re-Creăm într-un moment în care și noi voiam să găsim o modalitate de a permanentiza o chimie, o muzică pe care lumea putea să o asculte doar în live timp de 30-40 de minute.

Proiectul acustic a apărut în urma dorinței de a descompune la esență piesele din repertoriul TDC. TDC a început să atace frontal muzicalitatea și mesajul pieselor în perioada în care incertitudinea, inerția și indiferența pentru muzică în Timișoara au devenit apăsătoare. Versiunea acustică ne oferă noi perspective. O nouă abordare, pragmatică, dezbrăcâtă de infinitele opțiuni din zona tehnică la care putem apela. Noi, TDC production core (Seian, Cris, Sași) încercăm frecvent să ieșim din zona confortului, încercăm să rămânem relevanți, să deschidem noi opțiuni sonice. Inerția omoară creativitatea și în acest sens TDC acustic este opusul TDCQ. Prin acustic am vrut să împărțim cu cei din jurul nostru frumusețea și energia intrumentului acustic pe care îl folosim la compus piese. Împreună cu Flavius Retea, pe partea de performance, am încercat să transmitem un mesaj simplificat, cuvintele, inflexiunile și nuanțele find importante. Eden există și lucrul acesta pentru noi reprezintă ‘a state of mind’, o starea de creație, emoție și bucuria dezvoltării unui sunet, modelarea și propagarea unui mesaj în aglomeratul peisaj muzical contemporan. Când am făcut varianta acustică a pieselor am plecat cu gândul să ne transformăm, nu să transpunem pur și simplu piesele, nu să cântăm același lucru dar cu o chitară acustică în mână. Am ales să privim cu alți ochi The Different Class. Dacă vrei să ne cunoști te rog ascultă, poate găsești ceva ce te atinge acolo. Poate fi o stare conflictuală, uneori vulgară, neliniștită, agresivă, urmată de o totală abandonare și melancolie, generată de caracterul bipolar al mediului în care suntem. În Live în Eden am aruncat puțină lumină peste toate stările astea, am pus un reflector pe ele și am făcut zi afară din noapte, le-am văzut frontal și am generat sinceritate, speranța. Poate găsești ceva acolo. Concertul integral e format din opt piese și pentru moment se poate vedea pe Overground Showroom dar va fi lansat integral pe contul nostru de Yotube curând.

– Ați susținut recent un DJ set în cadrul unui eveniment care a avut loc la Faber. Ce reprezintă ideea de „DJ set“ The Different Class?

– TDCQ! TDCQ este un alt animal, așa cum spuneam mai sus. Pop, electronică, hit music. Tot ce ne place și vrem să proiectăm. E un loc unde vrem să have pure fun și lumea să rezoneze cu asta. E libertatea de care avem nevoie, să nu mai lăsăm pe nimeni să ne țină într-un format. TDCQ este rebeliunea din sânul TDC, este dinamitarea granițelor și împingerea spre un nou spectru de exprimare, volatil, comercial și energetic. Experimental vorbind e o plăcere, Am aruncat piese în acest set care se transformă continuu și trebuie să spunem că e un sentiment genial, țintim plăcerea, descătușare, bucurie și energie pozitivă.


TDCQ e o altă entitate, un alt film, aici toți 3 devenim producători și alianța asta aduce un super vibe. Setul a fost foarte bine primit la Tuluz Beach, o plajă din Tuzla a unor prieteni unde am băgat pentru oameni total străini ce nu știau nimic despre noi. Au trecut două – trei piese până când oamenii de la party au simțit muzica noastră și au umplut brusc deck-ul, au dansat și au cântat până la final. A fost o experiență foarte faînă să vedem ce repede s-au conectat oamenii cu piesele pe care le-am cântat în seara aia. Reacția oamenilor ne-a motivat să continuăm, să mergem spre dezvoltarea acestui proiect. Căutăm oportunități de a cânta acest set în cât mai multe locuri, să-l expunem la noi grupuri de oameni care nu cunosc TDC.

– Cum s-a schimbat de-a lungul anilor stilul formației și care este eticheta „stilistică“ a trupei în zilele noastre?

– După cum ziceam, am ajuns să observăm că TDC înseamnă mult mai multe lucruri decât credeam inițial sau ne lăsam să credem inițial. Nu mai încercăm să ne definim într-o etichetă stilistică concretă. Totul a început de la de la rock & pop desigur dar avem diverse fețe și încercăm să le canalizăm cum putem și când nu putem, să le ducem în locuri diferite (TDCQ). Simțim că orice facem împreună va avea spiritul nostru acolo. Nu cred că ne mai preocupăm foarte mult cu etichete stilistice la nivel macro. E o transformare constanță.

– Cât de greu este pentru o trupă care nu abordează muzică comercială să ajungă în atenția melomanilor din țara noastră? Piesele voastre au fost promovate la unele posturi de radio. Cum vezi tu sprijinul pe care îl acordă mass-media pentru artiștii care merg pe drumuri „alternative“?

– Acest subiect naște discuții fără sfârșit și cred că s-au dat deja toate răspunsurile posibile și au rămas multe întrebări în aer. Nu știu ce mai pot adaugă față de ce am zis în trecut sau față de ce au zis alții. Muzica nu poate fi catalogată doar în mainstream și underground cum se procedează adesea la noi. Scena ‘middle ground’/alternativă e mică și noi trebuie să o facem să crească sau nu, să ne poziționăm în ea sau nu. Ce ni se pare nouă fain nu e neapărat un sunet acceptat local în România, și poți observa asta ușor prin a intră la să vezi topul de trending pe Youtube. De asemenea lipsa de eroi locali crează un vid de dezvoltare reală a unei industrii muzicale care să genereze talent capabil să readucă oamenii în cluburi pentru un concert așa că perspectivele nu sunt fantastice și deci cei care am ales asta încercăm să ne bucurăm în principal de privilegiul și bucuria de a putea fi ce suntem. Fiecare își poate folosi resursele și talentul după cum crede. Nu știm unde începe și unde se oprește muzica, dacă este comercială sau nu dar știm că vrem să ne simțim bine, să fim sinceri și să generăm un super vibe. TDC face muzică pentru o paletă largă de oameni, iar mass-media nu este doar un sprijin ci mai mult un partener pe termen lung care aduce oameni la concerte și urechi și ochii pe radio/tv/presă. E o chestie de simbioză, o înțelegere care dă rezultate doar în timp.

– Care sunt planurile de viitor ? 

– TDC va lansa materiale. Planul de viitor e să lansăm tot ce avem la păstrat, că am tot strâns. Suntem într-o perioada în care ne uităm puțin în jur. Căutăm colaborări cu oameni împreună cu care să putem aduce aceste materiale la urechile publicului și avem încredere că oamenii vor rezona cu ce facem. Suntem într-un moment în care atât prin intermediul mediilor online, on air dar și live, față în față, vrem să ne conectăm cu toți oamenii din jur și să împărțim cu ei muzica noastră. Acusticul acesta înregistrat a fost începutul și încă nu e lansat integral.. Vom continua cu el. Avem un album care este gata deja și două clipuri. Urmează niște lucruri faine pe care preferăm încă să nu le dăm în vileag în totalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.