Tezaurul cu sute de monede dacice descoperit la Feniș, sub „lupa” cercetătorilor....

Tezaurul cu sute de monede dacice descoperit la Feniș, sub „lupa” cercetătorilor. A fost lansat un studiu bilingv, în română și engleză

0
DISTRIBUIȚI

Tezaurul de monede descoperit în localitatea arădeană Feniș în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, care reprezintă principala descoperire de referință pentru acest tip de monede de inspirație târzie greco-macedoneană, caracteristice zonei de nord-vest a Daciei preromane în primele decenii din secolul I î.d.Chr., a priliejuit apariția unui studiu monografic bilingv, în română și engleză, cu excelente ilustrații, dublate deseori de desene digitale menite să evidențieze detalii relevante.

Cartea, intitulată „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (județul Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Bartkranzavers/Toc-Chereluș” îi are ca autori pe numismatul Corina Toma și arheologul Florin Mărginean și este considerată de specialiști „o realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene îm complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”, așa cum remarca dr. Theodor Isvoranu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române București, care a prefațat cartea.

Tezaurul de la Feniș, destul de rar, cuprinde 471 de monede dacice reprezentând cam trei sferturi din totalul monedelor de tip Toc-Chereluș cunoscute în prezent, care se află la Complexul Muzeal Arad și la Muzeul Țării Crișurilor.


Acesta cuprinde imitații realizate dintr-un aliaj prost, cu conținut redus de argint și o greutate mai mică, realizate prin batere, dar cu imagini greu de descifrat cu ochiul liber, deoarece tehnologia folosită în deceniile anterioare era destul de precară. O parte a monedelor a fost acum investigată cu tehnologii moderne, folosindu-se metoda fluorescdenței de raze X, care oferă indicii mai exacte despre modul de prelucrare și vechimea monedelor.

Lucrarea este cu atât mai importantă cu cât pentru epoca pe care o tratează izvoarele sunt prea puține. Analizele făcute indică existența a două ateliere monetare care au folosit aliaje diferite, constatându-se o depreciere treptată a argintului, prin adaos de cupru și staniu, aceasta fiind ultima fază a imitațiilor monetare de tip greco-mecedonean din Dacia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.