CONFIRMARE Administrația Fritz a ignorat, în mod intenționat, problema certificatelor CO2, preferând...

CONFIRMARE Administrația Fritz a ignorat, în mod intenționat, problema certificatelor CO2, preferând o amendă de peste 27 de milioane de euro. Dovezile descoperite de Curtea de Conturi

12
DISTRIBUIȚI

Amenda record de aproape 107 milioane lei primită de Colterm SA, anul trecut, pentru neachiziționarea certificatelor de CO2, modul în care s-a ajuns la această situație fără precedent și urmările pentru companie au fost, de asemenea, investigate de auditorii Curții de Conturi în timpul ambelor controale de la Primăria Timișoara și societatea de termoficare. Informațiile din cele două rapoarte confirmă dezvăluirile PRESSALERT.ro  – administrația condusă de Dominic Fritz a fost informată, în repetate rânduri de riscul amenzii de peste 27 de milioane de euro, dar nu a făcut nimic. Vă reamintim că, în dosarul de insolvență al Colterm, conform tabelului preliminar al creanțelor, amenda primită de la Autoritatea Fondului de Mediu reprezintă 25,7% din totalul datoriilor societății.

Auditorii Curții de Conturi au stabilit că ”prin adresa nr. 5004/08.03.2021 (înaintată pe mail dlui Ruben Lațcău – viceprimarul municipiului și dlui Matei Creiveanu – city manager), reprezentanții COLTERM S.A. informează conducerea primăriei cu privire la necesarul de certificate EUA pe anul 2020 (270.500 certificate), valoarea totală a acestora (53.195.164 lei) și oferta prezentată în acest sens de către Termoficare Oradea, respectiv se precizează faptul că se va înainta spre aprobare ”această variantă Consiliului de Administrație și AGA, împreună cu modelele de contracte și celelalte documente necesare emiterii HCL”. Lațcău a primit pe mail și documentele aferente achiziției.

Tot în 8 martie, conducerea executivă a Colterm a transmis o adresă consiliului de administrație prin care prezenta varianta de achiziționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.


În cuprinsul acesteia se specifica garantarea preluării de către Municipiul Timișoara prin HCL a obligațiilor de plată (graficul de eșalonare) stipulate în contract în sarcina Colterm S.A. în cazul în care oricând pe durata desfășurării acestuia, Colterm S.A. se va afla în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale”.

Demersurile nu s-au oprit aici și printr-o altă adresă, în 15 martie 2021, conducerea executivă a informat Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Locale COLTERM S.A. cu privire la modalitatea de achiziție a certificatelor EUA necesare conformării anului 2020 și costurile aferente, avertizând asupra faptului că amenda în cazul nerespectării termenului de conformare este de 27.050.000 euro. În aceiași zi, primarul Dominic Fritz, în calitate de ordonator de credite, a fost, de asemenea, informat.

Problema a fost ignorată și la AGA de la sfârșitul lunii martie, s-a votat amânarea discutării subiectului pentru următoarea ședință, care a fost de abia la sfârșitul lunii mai. Între timp, a venit amenda record de la AFM.

”Până la data prezentului raport nu au fost puse la dispoziția auditorilor acte și documente prin care să reiasă promovarea unei HCL care să își asume consecințele ce decurg din acțiunea sau inacțiunea celor propuse de CLT Colterm”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Nimeni nu a vrut să explice de ce nu a mai fost convocată o ședință să se discute despre problema achiziționării certificatelor, secretarul AGA al Colterm SA până în iunie 2021, refuzând să dea explicații auditorilor Curții de Conturi, așa cum a făcut și primarul Dominic Fritz legat de alte subiecte legate de societatea de termoficare.

”Obligația de conformare există și deci, iată o greșeală atât a managementului operatorului cât și a proprietarului acestuia – municipiul Timișoara – care va costa mult termoficarea centralizată a timișorenilor, dar și patrimoniul municipalității. (…)  Consecințele economico-financiare, sociale ale abaterii de la legalitate și regularitate constau în afectarea fondurilor operatorului și implicit a sistemului de termoficare centralizată, precum și a patrimoniului municipalității, cu implicații severe în menținerea continuității activității, stabilită de AGA și de legiuitor”, se arată în raportul Curții de Conturi de la Colterm SA.

 

 

12 COMENTARII

  1. Un strungar,un frezor daca distruge o piesa din prostie sau incompetenta plateste paguba produsa din propiul buzunar.Nu platesc colegi din echipa sau sectie prostia lui.Daca curtea de conturi a gasit cine este de vina pentru amenda asta uriasa si cine a lasat spitale,scolii,gradinite,locuinte in frig din cauza prostiei,incompetentei,inganfari ca sant mai presus de decizile de tribunal sa plateasca din propriul buzunar nu din bugetul orasului si sa tot cante:greaua mostenire,sabotat de sindicate,consilieri local,guvern mai nou si de UE.Asa cum Nicusor Dan tatal USR ului are amenda de 317000 euro pe persoana fizica nu pe bugetul Bucurestenilor

    • pai comunistul asta de fritz prefera sa faca afaceri cu evreii de la banca mondiala, ca doar nu le face cu banii din propriul buzunar. nu-i nimic, nu degeaba s-au inventat ghilotina si gloantele.

    • Lasă măi China și India că noi ne îmbolnăvim aici în case, spitale și școli de FRIG din cauza prostiei și hoției Usr Timișoara. Să plătească amenzile vinovații!!! Eu nu vreau să plătim noi pentru Fritz! El și ai lui au supt salarii de zeci de mii de euro și uite ce pagube au făcut!

  2. Cine de la autoritatea de mediu a fost atit de scrupulos în aplicarea legii ,prin asta nu l-a distrus pe Fritz..a distrus Timișoara și locuitorii orașului deoarece o sa plătim noi cetatenii

  3. Primaria Timisoara ” a preferat ” sa obtina banii pentru certificatele verzi de la guvern….lucru anuntat ca o victorie pina si de conducerea PNL Timis. Ceea ce parea cert si sigur nu s-a mai intimplat. Primaria Timisoara care a jucat totul pe o singura carte pierde, timisorenii pierd, abonatii Colterm pierd ca stau in frig, Colterm pierde si este in insolventa. Se pune intrebarea cine cistiga ? In aparenta dl.Dragos Bota care are un subiect gras iar in realitate isi face praf, ciob cu ciob, bucata cu bucata, statuia de adevarat ziarist cladita in ani.
    Dl.Bota, tineti minte un lucru : Fritz o sa fie judecat de timisoreni la alegerile din 2024 insa Dvs.sinteti judecat zilnic de citittori.

  4. Domnul primar, Dominik Fritz, este fix ceea ce merită Timișoara. O spune un timișorean care nu se dădea în vânt nici după fosta administrație cu legături în lumea interlopă. Acest Fritz a ajuns primar după ce a postat 2 sau 3 filmulețe în care el și alți câțiva voluntari ( plângăcioși, vezi consiliera USR) au făcut curățenie în câteva zone din Timișoara. Îl merităm cu vârf și îndesat, exact așa cum îl merităm pe domnul președinte Silabă. Au ajuns sus, în vârf, doar pt că numele lor sună nemțește și că românul gândește prost, umil și servil… suntem penibili.
    Dacă l-ar fi chemat pe acest primar Horia ba chiar Cloșca sau Crișan putea să fie doxă de carte și de experiență în administrație că oricum nu l-ar fi votat nimeni!
    Hai salut tuturor și ne-om vedea la încorporarea forțată. Apărând nu neamul și țara ci hoții neamului. Aceste scursuri ale societății, plagiatori de doctorate care au ajuns prin votul nostru sus doar pentru a se pi*a pe noi de acolo.

  5. Ce fain stie Pressalert sa prezinte lucrurile. Adica Coltermul prin regula de trei simple avea deja o datorie de 207 milioane de LEI. Asta nu stie pressalert sa scoata in evidenta in titlul pompos in care spune de o amenda de 53milioane de lei? Ce e cu manipularea asta pe fata? Nu a ignorat nimeni nimic, toata lumea stia deja in martie, toata lumea era deja stupefiat in ce groapa a ajuns Coltermul. Ce sa faci sedinta. Cred ca toata lumea stia ce urmeaza, inclusiv vechea structura! Asta trebuia sa scoata in evidenta Pressalert. Intreaba-te tu care citesti. Tu te-ai fi dus la o sedinta unde vorbesti cu mortii?

    • Măi Drăgane, în ce clasă ești? Regula e de trei simplă(și oricum nu are relevanță aici) iar în titlu scrie de amenda de 27 milioane de EURO nu de 53 milioane de lei cum spui tu; nu știi să citești sau uiți
      ,, de la mână până la gură ”?
      Apoi Curtea de conturi a constatat și este vorba de legi și proceduri, care sunt probabil prea mult pentru tine. Nu trebuia să meargă să stea de vorbă cu morții ci să ia o hotărâre, lucru pentru care noi, Timișorenii, îi plătim regește. Dar n-au făcut nimic și astfel au încălcat legea. Deci manipularea,, pe față” e la tine, nu la Pressalert!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.