Amintiri din era comunistă: rock pentru pensionarii de la Techirghiol și alte...

Amintiri din era comunistă: rock pentru pensionarii de la Techirghiol și alte povești de neuitat din perioada formației Autostop, depănate de Tavi Iepan

0
DISTRIBUIȚI
Formația Autostop în 1982 Foto: Arhiva Tavi Iepan

Tavi Iepan este o figură cât se poate de cunoscută pentru melomanii autohtoni. Deși trăiește din 1998 în Germania, fondatorul formației Rezident Ex este cât se poate de conectat la viața muzicală autohtonă. Artistul născut în Timișoara s-a îndrăgostit de muzică după ce părinţii săi i-au interzis să mai joace fotbal și a fost membru în trupele Ecou, Autostop, Progresiv TM și Cargo. Recent, unul din foștii membri ai formației Autostop, Mircea Nedelcu a refăcut câteva piese ale formației care nu a editat niciun disc oficial, iar Tavi Iepan a rememorat și el câteva momente de neuitat din istoria trupei timișorene care a fost înființată în anul 1980 de către regretatul Adi Bărar.

„Eu am aterizat în formația Autostop în toamna anului 1981 și am venit după Stelian Acea. În formula de atunci se mai aflau Mircea Jebelean (tobe, voce) Adi Bărar (chitară, voce) și Daniel Caran (bas). Trupa cânta un rock cu elemente de progresiv unele chiar jazz cu pasaje lungi instrumentale… nu avea mai nimic din curentul numit new wave. Am colaborat de la început cel mai bine muzical în band cu Mircea Jebelean, care era un tip doxă de muzică. Avea p-atunci o colecție impresionantă de discuri cu David Bowie, Brian Eno, The Police, Frank Zappa sau Jetro Tull. Împreună cu Mircea am început să schimbăm orientarea muzicală a trupei în direcția new wave și am compus piesele «Doar prin fir» și «Închis caz de boală» la care Mircea Jebelean a făcut textele El a compus piesa Erată, și nici el nu a fost trecut pe discul Cargo ca și compozitor“, și-a amintit Tavi Iepan despre începuturile sale cu formația Autostop.

Formația Autostop în 1982 Foto: Arhiva Tavi Iepan

Formația Autostop a avut parte de o serie de aprecieri în rândul melomanilor din acea perioadă și la fel ca și celelalte formații din acele vremuri a susținut o serie de cântări pe Litoral, vara.


Conform amintirilor lui Tavi Iepan, în vara anului 1982 Autostop a cântat la Techirghiol, unde rock-ul practicat de timișoreni a fost un real șoc pentru pensionarii care au venit în stațiunea celebră pentru nămol…

„Noi repetam la clubul Electromotor unde aveau și o mică sală de spectacole și unde am început să facem seri de Rock / blues. Aveam și invitați soliști sau trupe și unde venea din ce în ce mai mult public. Era tot timpul plin până la refuz până și pe casa scărilor. Se cântau de toate nu numai compoziții proprii… aveam în repertoriu Rolling Stones, JJ Cale, Eric Clapton, David Bowie, Police, U2, AC/DC plus piese propuse de invitați. În 1982 am fost la mare. Am plecat foarte târziu spre Litoral așa că am prins ultimul loc liber la ora aia. Am cântat prima oară la Techirghiol unde cred că a fost un șoc pentru toată lumea adică și pentru noi și pentru ei. Noi eram cazați într-o fostă mănăstire unde pe pereți încă erau poze din anii ’60. Terasa se numea «Zori de Zi» și bănuiesc că până la ora respectivă au fost acolo trupe care cântau populare romanțe sau șlagăre și chiar așa și era publicul. Majoritatea erau mai în vârstă și erau în stațiune în principal pentru tratament și împachetări de nămol și «repaus», așa că totul arăta ca într-un film cu Leningrad Cowboys. Noi rockeream plini de idealism dar seara puțini aveau «curaj» să între pe terasa «Zori de zi». Așa că seară de seară pe partea cealaltă a străzii la adăpostul întunericului pacienții de la sanatoriu se opreau tăcuți și se uitau contrariați la spectacol păstrând totuși o «distanță de siguranță» că să nu se contamineze cumva. În toamna anului 1982 a venit în trupă la bas Otto Shröeder completând astfel ultima formulă în care am cântat eu, după care am plecat la Progresiv TM“, a povestit Tavi Iepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.