Scandal între USR și restul partidelor după ce Roxana Iliescu a fost...

Scandal între USR și restul partidelor după ce Roxana Iliescu a fost „sărită” de la președinția ședințelor Consiliului Local Timișoara

2
DISTRIBUIȚI

 

Din 1 martie, timp de trei luni, Pro România, prin Roxana Iliescu, ar fi trebuit să asigure președinția ședințelor de consiliu local. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, locul a fost „suflat” de Ruben Lațcău, care a obținut 14 voturi din partea aleșilor locali. Roxana Iliescu a fost votată de 13 colegi.

Subiectul „președinte de ședință” a întărâtat serios spiritele printre aleșii locali, marți după-amiază, la întrunirea on-line a aleșilor. Paula Romocean de la USR a propus ca președinte la ședințele din următoarele trei luni să fie viceprimarul Ruben Lațcău.

„Păi nu trebuia să fie Roxana Iliescu? Așa mi se pare că ne-am înțeles acum trei luni. Sau s-a schimbat schimbarea”, a intervenit consilierul local Lorenzo Barabas de la PNL.

Viceprimarul Cosmin Tabără, pentru ultima dată președinte de ședință, a explicat cum a fost înțelegerea. „Cred că democratic ar fi ca fiecare dintre noi să conducă aceste ședințe”, a fost de părere Tabără.

Radu Țoancă de la PSD a precizat și el că e rândul Pro România, în urma discuțiilor agreate în urmă cu șase luni, să conducă ședințele Consiliului Local Timișoara.

„Nu văd de ce e bătută în cuie și dacă am stabilit la un moment dat că Pro România va conduce o ședință trebuie neapărat să conducă aceste luni. Cred că trebuie să fim mai maleabili. Nu trebuie să fie subiect de ceartă în consiliul local”, a fost de părere Paula Romocean de la USR.

„Cred că e unul dintre puținele lucruri care mai rămâne să dea alura de dezbatere în consiliul local și nu cred că ar trebui renunțat atât de ușor la acest lucru pentru a fi, citez doamna Romocean, maleabil, nu știu ce înseamnă asta, mai degrabă nedemocratic”, a afirmat liberalul Dan Diaconu.

„Ce or să spună cetățenii orașului? Chiar suntem la ședință de partid aici? Chiar nu vă dați seama că sunteți în plenul consiliului local și Timișoara se mai numește? Încercați să reluați o ședință de acum 2, 3, 5, 7 ani să vedeți cum se desfășura o ședință. Cum adică nu contează ce s-au înțeles liderii de grup? Domnul primar a plecat din ședință să nu asiste la circoteca asta. De ce vă este frică să aveți un dialog și o dezbatere? Este o colegă din Opoziție, ce vă poate face? De ce tot timpul sunteți cu pumnul în gură când celălalt are altă părere?”, a izbucnit Simion Moșiu de la PNL.

„Cuvântul unui om valorează cât o sută de contracte, ar trebui să se aplice și în consiliul local. Dacă voi nu vă țineți cuvântul, OK, am înțeles, până acum așa am funcționat. Dar de acum înainte cum vom funcționa?”, a spus Roxana Iliescu de la Pro România.

În timp ce își spunea păsul, aceasta a pierdut conexiunea la internet, ceea ce l-a făcut pe viceprimarul Ruben Lațcău să afirme: „E un semn. S-a sinucis fibra optică”.

„Domnule Lațcău, dați dovadă că sunteți un om de cuvânt”, a transmis liderul de grup al aleșilor liberali Adrian Lulciuc.„Din păcate, trăim din nou un moment trist în istoria orașului.


Timișoara, oraș cunoscut pentru toleranță, deschiderea pentru părerile, etniile, către tot ce poate fi un evantai se opinii, se dovedește, în consiliul local, logica pumnului în gură și a lui „fac pentru că pot”. Nu știu dacă mai există ceva să nu fi fost călcat în picioare de USR, care are majoritate, în consiliul local”, a fost de părere consilierul local Ștefan Sandu de la PNL.

„În continuare fac apel la domnul Lațcău la onoare”, a spus Lulciuc.

Replica viceprimarului Ruben Lațcău a venit imediat. „Domnule președinte (n.r. – Cosmin Tabără), de când sunteți în această alianță cu PSD și Pro România ați uitat probabil lucrurile pe care le-ați discutat. Înțelegerea care a fost și data trecută a fost legată de algoritmi. Dacă mergem pe 1-1-1-1, fiecare grup politic primește pe rând conducerea ședinței, deci se va dizolva de fapt votul reprezentativ și vom ajunge într-o situație în care 25% din președinții va fi distribuită unui partid, caz în care nu suntem într-o situație de echitabilitate pe votul politic. Ca să păstrăm acest algoritm, e rândul USR-ului. Poezia pe care o repetați este aceeași. PNL este într-o alianță și cu PSD și cu Pro România. Până la urmă, asta a ajuns din PNL, partidul balama al PSD-ului nu doar la București, ci și la Timișoara. Eu vă urez succes, domnul Tabără, și nu uitați că momentan sunteți viceprimar al unei administrații USR PLUS. În cazul în care alianța nu mai funcționează în consiliul local, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să vă dați demisia. Câtă vreme sunteți viceprimar, sunteți viceprimar votat cu voturile USR PLUS și ale PNL. Vă rog, măcar să mimăm, dacă nu putem să fim și consecvenți că avem această alianță funcțională. Nu de alta, dar vă văd că sunteți viceprimar”, a afirmat viceprimarul Ruben Lațcău.

„Vă mulțumesc mult pentru această lecție politică pe care încercați să mi-o dați de fiecare dată. Încercați la fiecare ședință să faceți pe un mare analist politic. Din păcate, eșuați de fiecare dată. Știți foarte bine cine a îndepărtat PNL de lângă dumneavoastră prin acea alianță cu Raul Ambruș prin care v-ați dorit doar totalitarism și să aveți putere deplină în consiliul local și să închideți gura tuturor. Am venit să facem reformă cu oameni noi și veniți cu aceeași oameni în consiliile de administrație”, a răspuns viceprimarul Cosmin Tabără.

Replica lui Lațcău a venit rapid: „alianța cu PSD, asta e reforma pe care o livrați? Cearta a mai continuat câteva minute, iar concluzia a fost trasă de Cosmin Tabără, care i-a spus lui Ruben Lațcău: „Dumneavoastră aveți 32 de ani, eu am 46, e o diferență de 14 ani de experiență în viață”.

Consilierul local Roxana Iliescu și-a spus păsul pe pagina sa de Facebook deoarece a fost întreruptă de „fibra optică ce s-a sinucis”.

„Cu privire la președinția plenurilor, ce să spun? Previzibil… sunt lipsiți de caracter, iar Lațcău, ne-a obișnuit cu minciuna… La începutul mandatului, am convenit ca președinția să fie preluată de către un reprezentant al fiecărui partid reprezentat în consiliul local, în ordinea numărului de consilieri. Ulterior, înainte de nominalizarea mea, după ce mandatul aparținuse USR, PNL și PSD, Lațcău s-a răzgândit, invocând nu știu ce algoritmi, legea și regulamentul (mințind, evident, pentru că nici legea și nici regulamentul nu prevăd ce a spus Lațcău), susținând ca mandatul să fie preluat din nou de USR, după PNL și abia ulterior sa vină rândul Pro, de la 1 martie 2022. Acum… nu mai a vrut nici ce singur a propus în august! Previzibil, penibil, prost crescut”, a transmis consilierul local Roxana Iliescu.

2 COMENTARII

  1. e îngrozitor câtă nesimțire și aroganță pot emana useriștii. măcar de ar și face ceva pt oraș. dar la realizări… zero barat. dacă nu le lăsa robu proiecte… le dădea cu minus

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.