LIVETEXT UCRAINA Ministru de Externe: Planul B este să luptăm pentru fiecare...

LIVETEXT UCRAINA Ministru de Externe: Planul B este să luptăm pentru fiecare centimetru din teritoriul nostru

1
DISTRIBUIȚI

Tensiunea crește în Ucraina după ce, ieri, Vladimir Putin a primit undă verde să trimită trupe în cele două așa-zisele republici separatiste din Ucraina, iar SUA și UE au anunțat primele sancțiuni. Urmărește principalele evoluții ale situației internaționale pe PRESSALERT.ro 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat la Washington că armata ucraineană va lupta pentru apărarea suveranităţii ţării. Acesta a declarat că autoritățile ucrainene nu au planuri de evacuare a locuitorilor din Harkov sau Mariupol.

„Planul A este să utilizăm toate instrumentele diplomatice pentru a împiedica Rusia şi a evita o nouă escaladare. Dar, dacă această abordare eşuează, Planul B este să luptăm pentru fiecare centimetru din teritoriul nostru, în fiecare oraş şi în fiecare sat, să luptăm până vom câştiga”, a afirmat Dmytro Kuleba.

UPDATE 1 Japonia impune sancțiuni Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, calificând acțiunile Moscovei drept o încălcare inacceptabilă a suveranității ucrainene și a dreptului internațional, scrie Reuters.

Sancțiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligațiuni rusești în Japonia și înghețarea activelor anumitor persoane din Rusia, precum și restricționarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida. „Acțiunile Rusiei aduc foarte clar atingere suveranității Ucrainei și contravin dreptului internațional. Criticăm încă o dată aceste acțiuni și îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuții diplomatice”, a spus el. „Situația rămâne destul de tensionată și vom continua să o monitorizăm îndeaproape”.

UPDATE 2 Donald Trump a văzut „geniu” în strategia preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu privire la Ucraina, marţi, criticând gestionarea crizei de către succesorul său Joe Biden, scrie AFP.

Urmărind discursul de luni al lui Vladimir Putin, în care preşedintele rus a declarat că recunoaşte independenţa a două teritorii separatiste din Ucraina, „Am spus <<este geniu>>”, a declarat miliardarul republican într-un podcast conservator.

„Cât de deştept este”, a adăugat fostul preşedinte despre Vladimir Putin, lăudând în trecere relaţia sa cu liderul rus. Subliniind că îl cunoaşte „foarte bine” pe Vladimir Putin, Donald Trump a mai apreciat într-un comunicat că liderul rus „nu ar fi făcut niciodată sub administraţia Trump ceea ce face acum”.

UPDATE 3 Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului ”nenegociabil” al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească ”soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse.

‘Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme’, a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei. ”Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile”, a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.

Menţionând ca ameninţări pentru Rusia ”relaxarea sistemului de control asupra armamentelor” şi ”activităţile militare ale NATO”, preşedintele rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân ‘fără răspuns’ din partea Occidentului.

UPDATE 4  Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a recomandat ca cetățenii săi care se află în Rusia să părăsească imediat teritoriul său și, de asemenea, să nu călătorească în Rusia. Declaraţia a fost postată miercuri pe site – ul departamentului ucrainean .

„În legătură cu intensificarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, care, în special, poate duce la o limitare semnificativă a posibilităților de a oferi asistență consulară pe teritoriul Federației Ruse, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Ucrainei să se abțină de la orice călătorie în Federația Rusă și cei care se află în această țară – părăsesc imediat teritoriul său ”, a susținut ministerul într-un comunicat.

UPDATE 5  Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat miercuri că Ucraina va impune stare de urgență pe întreg teritoriul său, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, unde este în vigoare din 2014, scrie Reuters. Alexei Danilov a spus că starea de urgență va dura 30 de zile și ar putea fi prelungită cu încă 30 de zile. „O stare de urgență va fi introdusă în toată Ucraina. Decizia trebuie aprobată de Rada Supremă în termen de 48 de ore”, a spus Danilov.

UPDATE 6 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adoptat o concepţie de revizionism, ajungând la „negarea” suveranităţii naţiunii ucrainene, acuză ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, constatând că liderul de la Kremlin şi-a pierdut credibilitatea pe plan internaţional.


„Preşedintele Putin, prin discursul său, a declarat, într-o anumită măsură, negarea Ucrainei ca stat suveran. Suntem într-o etapă de revizionism, regăsim spaţii vechi şi reinventăm istoria”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, într-o conferinţă de presă organizată la Berlin alături de Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

„La modul general, Putin nu răspunde angajamentelor asumate, nici în public, nici în privat, nici cu preşedintele Emmanuel Macron, nici cu Olaf Scholz, cancelarul german. Atunci când şi cum să îl credem pe Putin pe cuvânt? Nu ştiu dacă ştie cineva răspunsul”, a subliniat Jean-Yves Le Drian. Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumenlete, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete”, a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian.

UPDATE 7 Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că va riposta „puternic” şi „dureros” la sancţiunile impuse de Statele Unite din cauza recunoaşterii de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.

„Nu trebuie să existe niciun dubiu: va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine-calculată şi dureroasă pentru partea americană”, a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.

UPDATE 8 O serie de site-uri web de stat din Ucraina nu se deschid. Începând cu ora 17.30, ora Moscovei, site-urile Radei Supreme , ale Cabinetului de Miniștri, ale Serviciului de Securitate al Ucrainei , ale Ministerului Afacerilor Externe și ale altor agenții guvernamentale au încetat să se mai deschidă, a anunțat agenția rusă de presă Ria Novosti. În același timp, site-ul președintelui funcționează normal.

UPDATE 9 Diplomații Rusiei din Ucraina pleacă spre Moscova din motive de securitate. Anunțul a fost făcut încă de zilele trecute, iar, astăzi, ambasada Rusiei la Kiev a anunțat începerea plecării personalului, conform presei ruse.

UPDATE 10 Premierul Letoniei, Arturs Krišjānis Kariņš, a declarat miercuri că a primit informaţii că armata rusă ar fi transferat efective militare şi tancuri în zone din regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, informează CNN. „Conform informaţiilor pe care le am la dispoziţie, Vladimir Putin transferă forţe suplimentare şi tancuri în teritoriile ocupate din Donbas. Prin definiţie, acest lucru ar fi pătrunderea pe teritoriul suveran al unui stat vecin”, a afirmat Arturs Krišjānis Kariņš pentru CNN.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii, Rusia a transferat, în ultimele 24 de ore, trupe şi echipamente militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care erau ocupate de insurgenţi separatişti proruşi. Ar fi fost transferate unul sau două batalioane tactice, fiecare de câte 800 de militari, a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar Vladimir Putin a declarat că va trimite trupe pentru apărarea acestor regiuni, după ce le-a recunoscut independenţa.

UPDATE 11 Lumea este în faţa unui „moment de pericol”, a atenţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, denunţând din nou „încălcările” comise de Moscova la adresa Kievului, informează AFP.

„Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa ‘independenţă’ a regiunilor Doneţk şi Lugansk – şi urmarea – sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

UPDATE 12  Ucraina trebuie să-și retragă voluntar forțele de pe linia de contact și să scoată armele de acolo, a spus Denis Pushilin,  șeful Republicii Populare Donețk,, citat de Ria Novosti.

„Acum, întrebarea este ce să facem cu acumularea de echipamente, personal, arme care se află de cealaltă parte a liniei de contact . Ce să facă cu asta? Ar trebui să plece voluntar? Acesta este cea mai bună opțiune pentru ei să plece de bunăvoie, să scoată armele”, a spus Pushilin în emisiunea canalului de YouTube Soloviev.Live.
UPDATE 13 SUA a avertizat că Rusia și-a plasat aproape 100% trupele din jurul Ucrainei în poziție de atac și că invazia este iminentă.
UPDATE 14 Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri seara cu o majoritate de voturi instituirea stării de urgenţă la nivel naţional în faţa ameninţării unei invazii ruse.
UPDATE 15  Șefii Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin și Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin ”cu o cerere de a ajuta la respingerea agresiunii din partea forțelor armate ucrainene pentru a evita victimele civile și a preveni o catastrofă umanitară în Donbass”, a declarat secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti. „Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin , a primit scrisori de apel de la șeful Republicii Populare Lugansk Leonid Pasechnik și șeful Republicii Populare Donețk  Denis Pușilin . Șefii republicilor menționate în nume propriu și în numele popoarelor lor exprimă încă o dată recunoștința președintelui Rusiei pentru recunoașterea statelor lor”, a spus Peskov.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.