Consilierii locali au aprobat, fără scandal, bugetul Timișoarei pe anul 2022, de...

Consilierii locali au aprobat, fără scandal, bugetul Timișoarei pe anul 2022, de peste 2 miliarde de lei. Cum se împart banii

0
DISTRIBUIȚI

După ce la ultimele întruniri on-line spiritele aleșilor locali au fost extrem de încinse și discuțiile au culminat cu certuri și jigniri, iată că la ședința de astăzi consilierii au arătat că pot comunica și fără diverse injurii.

Consilierii municipali au aprobat, în cadrul unui plen ce a avut loc on-line, bugetul local al Timișoarei pe anul în curs.

Anul acesta, municipalitatea are la dispoziție suma de 2.016.325.030 lei, în creștere față de anul trecut, când bugetul a fost de aproximativ 1,4 miliarde de lei, însă nu la fel de mare ca recordul din 2020 (2,2 miliarde).

Din acești bani, 44,7%, adică peste 900 de milioane de lei, vor susține bugetul de funcționare al Primăriei Timișoara. Principala sursă pentru fondurile de dezvoltare în valoare de peste 1,1 miliarde de lei este bugetul local, însă o contribuție importantă, aproape 36%, o vor avea și fondurile europene.

Consilierul liberal Dan Diaconu a fost de acord că administrația locală a făcut „supraestimarea exagerată a veniturilor din fondurile europene, este fals că se vor cheltui și vor fi rambursați toți bani pe lucrări, este imposibil”.

Consilierii municipali au făcut în total 31 de amendamente la proiectul de buget local.

Paula Romocean de la USR a cerut crearea unui fond de rezervă în valoare de două milioane de lei.

Simion Moșiu de la PNL a cerut, la fel ca anul trecut, reabilitarea Ceasului Floral de la Bega și suplimentarea sumei cu 400.000 de lei.

Viceprimarul Ruben Lațcău de la USR a propus module termice pentru școli în valoare de 3,5 milioane de lei, precum și creșterea sumei pentru proiectarea Traseului Revoluției.

Liberalul Lucian Căldăraru a făcut o propunere de realizare a unui concurs de soluții pentru Monumentul Revoluției în valoare de 60.000 lei în zona centrală: „Îl văd ca un obelisc în vârful căruia să troneze tricolorul cu gaură, simbolul Revoluției”.


Amendamentul a căzut la vot.

Consilierul Jorge Gonzalez de la USR a propus un amendament care a vizat alocarea a 100.000 de lei pentru reabilitarea Filarmonicii Banatul.

Viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL a propus alocarea a 25 de milioane de lei pentru stadionul „lego”.

Dan Diaconu de la PNL a propus înființarea unei companii locale de gestionare a spațiilor publicitare și suplimentarea bugetului de reparare a străzilor.

Andra Lăpădatu a propus suplimentarea cu 500.000 de lei a fondurilor pentru școli.

Daniela Mariș de la PNL a cerut realizarea unui SF și a unui PT pentru a se construi o grădiniță cu creșă pe strada Prahova din cartierul Dâmbovița, însă amendamentul a fost respins.

Radu Țoancă de la PSD a propus o suplimentare la capitolul de învățământ cu patru milioane de lei pentru centrale termice, însă amendamentul său nu a fost aprobat.

Consilierul local Lorenzo Barabaș a propus alocarea de bani pentru DALI+PT eficientizare energetică la Școala generală nr. 19, corpul de pe strada Aprodul Movilă, însă amendamentul a fost respins.

De asemenea, Lorenzo Barabaș a mai cerut repararea acoperișului de la sala de sport a Liceului Sportiv, unde se infiltrează apa când plouă, iar cererea sa a fost respinsă.

Din bugetul pentru dezvoltare, cea mai mare parte merge în domeniul mobilității și transporturilor, pentru care vor fi alocați aproape 541 de milioane de lei.

Proiectul care are nevoie de cei mai mulți bani este cel al reabilitării liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale de pe Calea Bogdăneștilor, peste 70 de milioane de lei.

Sume consistente merg și către înnoirea flotei de transport public, dar și către șantierul vecin cu cel de pe Calea Bogdăneștilor, reabilitarea bulevardului Cetății.

Pentru domeniul sănătății vor fi alocați aproape 143 de milioane de lei, o bună parte către Spitalul Municipal, dar și 12 milioane de lei pentru finalizarea șantierului de la Spitalul de Copii.

Aproximativ 124 de milioane de lei vor merge către educație, în principal pentru construcții noi sau reabilitarea unor clădiri existente, în timp ce pentru „locuințe, servicii și dezvoltare publică” au fost alocați peste 100 de milioane de lei, cei mai mulți pentru „îmbunătățirea eficienței energetice” a unui număr mare de blocuri, adică izolarea termică a acestora.

Spre capitolul „cultură, recreere și religie” vor merge puțin peste 80 de milioane de lei, în timp ce aproape 70 de milioane de lei vor fi alocați pentru „retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană”.

Bugetul Primăriei Timișoara poate fi consultat în detaliu AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.