Primarul Fritz: „Am găsit o factură pentru transport buletine de vot la...

Primarul Fritz: „Am găsit o factură pentru transport buletine de vot la Colterm”. Ce spune despre dependența Germaniei de gazul rusesc

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat, marți, că municipalitatea a plătit, în avans, subvenția la Colterm, iar companiei i-au fost alocate, luni, de către Guvern, 19,2 milioane de lei. Totuși, situația continuă să fie grea pentru societatea de termoficare.

„O să facem un plen de îndată mâine și voi ruga consiliul local să aprobe o plată în avans a subvențiilor ce o să vină anul acesta pentru a ne putea încadra în cerințele legale”, a declarat, marți, primarul Timișoarei.

Referitor la lista datornicilor transmisă, vineri, de Colterm, Fritz spune că e ceva „halucinant, acolo sunt trecute mai multe instituții. Acolo se găsesc mai multe tipuri de facturi. O parte din aceste facturi de apă caldă și căldură nu au ajuns niciodată în primărie, sunt din anii 2018 – 2020. Acum le verificăm pe fiecare chit că nu au fost înregistrate dacă sunt reale. Cine își asumă ordonanțarea lor pentru că eu nu pot să plătesc o factură care nu a fost recepționată în primărie pentru ceva ce Colterm spune că s-a consumat în 2018. Aici se vede foarte clar cum a trăit Colterm dacă nu a fost în stare să emită niște facturi  pentru businessul lor de bază. A fost așa neimportantă o factură de 30.000 de lei, de 40.000 de lei pentru o școală, pentru un spital tocmai pentru că s-au bazat pe banii din subvenții și acum scot toate scheletele din dulap”.

Dominic Fritz a mai precizat că fiecare factură în parte este analizată „și acolo unde există o oarecare plauzibilitate vom plăti, dar cu asta Colterm nu o să rezolve problema decât pentru jumătate de zi de gaz”.

Primarul spune că a găsit și facturi pentru lucrări nerecepționate.

„Am găsit o factură pentru transport buletine de vot.


Se pare că la alegeri în 2020 Colterm a transportat buletine de vot, habar nu am despre ce este vorba, dar înțelegeți că nu am cum să plătesc un serviciu nerecepționat. Poate au mai transportat și trandafiri pentru bunica cuiva, foarte frumos, asta nu e ceva ce pot deconta”, a afirmat primarul Timișoarei.

Edilul s-a declarat nemulțumit de faptul că investițiile nu se regăsesc în diminuarea facturilor Colterm.

„E interesant că deși investim în reparația și refacerea rețelei, pierderile tehnologice cresc an de an și ar trebui să vedem măcar în punctele nevralgice unde s-a făcut o înlocuire de țeavă ar trebui să vedem o scădere, deci încă sunt niște semne de întrebare. Sunt sigur că administratorii judiciari vor găsi soluții. Momentan, suntem cu toate plățile la zi, dacă este vreo școală care nu are bani să plătească să vină la noi”, a mai spus Fritz.

Întrebat, în contextul războiului din Ucraina, în calitate de cetățean german și expert în diplomație dacă a greșit Germania atunci când a devenit atât de dependentă de gazul rusesc, primarul Dominc Fritz a răspuns: „Cred că poziția Germaniei a fost una de mare naivitate mulți ani de zile, în care această idee, pe care este bazată și Uniunea Europeană, că cooperarea economică și co-dependența economică naște și contextul potrivit pentru o pace durabilă, această idee, în relația cu Rusia nu a funcționat și erau semne clare că nu vor funcționa. Cel puțin în 2014 cu invazia în Crimeea, adică prima invazie în Ucraina, de fapt. Mă bucur că cel puțin în ceasul al 12-lea, Germania s-a trezit la această realitate și acum și-a schimbat poziția. Asta spun în calitate de expert sau de cineva care a lucrat în acest domeniu, nu neapărat în calitate de primar al Timișoarei. Nu sunt purtătorul de cuvânt pentru Germania, clar este că în momentul în care 50 la sută din livrările zilnice îți vin dintr-o țară anume, că ești dependent de această țară și orice faci nu poți să renunți de pe o zi pe alta, dar e clar că această problemă este văzută și recunoscută. Acum, care sunt deciziile zilnice și concluziile trase de Guvernul Germaniei, nu vreau să comentez”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.