RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 27 Mariupol, transformat „în cenușă”, Odesa atacată UPDATE...

RĂZBOI ÎN UCRAINA ziua 27 Mariupol, transformat „în cenușă”, Odesa atacată UPDATE 8 Kremlin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8 Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că scopul Rusiei în Ucraina nu este acela de a ocupa țara, a anunțat o agenție de presă de stat rusă.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat, potrivit Tass, că nimeni nu s-a gândit vreodată că „operațiunea militară specială” din Ucraina va dura doar câteva zile și că întreaga campanie se desfășoară în continuare conform planului.

În ceea ce privește problema armelor nucleare, care a fost ridicată de mai multe ori de la începutul războiului, el a declarat că Rusia le va folosi doar dacă însăși existența sa va fi amenințată

UPDATE 7 Cel puţin o persoană a fost ucisă marţi într-un atac cu drone asupra unei clădiri din Kiev, relatează AFP. Mai multe drone ‘kamikaze’ au vizat o clădire a Academiei Naţionale de Ştiinţe, situată în nord-vestul oraşului.

Echipele de salvare au scos cel puţin un corp purtând o uniformă militară din această clădire cu şapte etaje, din care încă ieşea fum, potrivit unui corespondent AFP.

Soldaţi prezenţi în zonă au vorbit despre un atac cu drone ‘kamikaze’ ale armatei ruse, dintre care una a fost doborâtă. Resturile echipamentului erau vizibile pe sol, nu departe de locul incidentului.

Interogat la faţa locului, un ofiţer de informaţii militare a evocat un raid aerian efectuat cu ajutorul dronelor de tip ‘Orlan’, el spunând că atacul a cauzat moartea a trei persoane – fără ca acest lucru să poată fi confirmat – şi a provocat un incendiu.

UPDATE 6 O persona a murit și o gară a fost distrusă în urma unor atacuri cu rachete, a anunțat un guvernator ucrainean, citat de Sky News.

Loviturile cu rachete au distrus o gară din regiunea ucraineană Dnipro, a declarat un guvernator din zonă. Valentyn Reznichenko a spus că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma atacului.

El a adăugat că loviturile au avariat liniile de cale ferată suficient de grav pentru a împiedica trecerea trenurilor pe termen nelimitat. Gara se află în orașul Pavlohrad, care se află la aproximativ 37 de mile (60 km) la est de Dnipro.

UPDATE 5 Uniunea Europeană intenţionează să creeze un fond pentru reconstrucţia Ucrainei după eventuala încheiere a confruntărilor militare cu Rusia, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse.

Iniţiativa va fi supusă aprobării la summitul Consiliului European programat joi şi vineri la Bruxelles. Un proiect de document elaborat pentru eventuala aprobare la reuniunea UE prevede „acordarea de asistenţă financiară Guvernului ucrainean pentru necesităţile imediate şi, imediat după încetarea atacurilor Rusiei, pentru reconstrucţia unui stat democratic”.

Proiectul va include un mecanism european de asistenţă financiară pe termen scurt, mediu şi lung. Uniunea Europeană a acordat deja Ucrainei asistenţă financiară de urgenţă de 1,2 miliarde de euro, în contextul războiului.

UPDATE 4 Aproximativ 300.000 de persoane din Herson rămân fără alimente și medicamente, anunță Ministerul ucrainean de Externe, citat de Sky News.

Sute de mii de persoane din orașul ocupat se pare că se luptă pentru a avea acces la alimente și la provizii medicale.

Orașul din sudul țării, cândva un puternic centru economic, se află sub ocupație rusă de la începutul invaziei.

Luni, tot la Herson au apărut imagini cu trupele rusești care par să tragă asupra protestatarilor ucraineni pe străzi.

Situația din Herson începe să devină o criză umanitară asemănătoare cu cea din orașul portuar Mariupol, care a fost izolat de ajutorul umanitar și bombardat aproape constant de forțele rusești.

UPDATE 3 Deputaţii ruşi au adoptat marţi o lege ce prevede sancţiuni aspre menite să pedepsească „informaţiile mincinoase” cu privire la acţiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina, informează AFP.

Noua lege vine să o completeze pe cea adoptată la începutul lui martie şi care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă.

Acest text, adoptat în a treia lectură, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii intenţionat false sub acoperirea unor informaţii fiabile” cu privire la „activităţile organelor statului rus în afara teritoriului rus”, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Noul act normativ prevede pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare, mergând până la cinci ani dacă este vorba de o activitate de grup, de „abuz de poziţie oficială”, de „crearea artificială de dovezi” sau dacă acţiunea este „motivată de ură sau de ostilitate politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă”.

Pedeapsa prevăzută urcă la 15 ani dacă „informaţiile mincinoase” au dus la „consecinţe grave”.

Proiectul de lege, ce mai trebuie să fie semnat de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, include de asemenea sancţiuni ce ajung până la cinci ani de închisoare pentru „acţiuni publice menite să discrediteze exercitarea puterilor lor de către organele statului rus în afara teritoriului”.

De la declanşarea ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a interzis numeroase mass-media locale şi străine, precum şi reţelele sociale Facebook, Instagram şi Twitter.


Grupul american Meta a fost clasat drept „extremist”.

UPDATE 2 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a adresat parlamentului italian prin legătură video, în cel mai recent discurs al său adresat adunărilor naționale din întreaga lume, relatează BBC.

El a avertizat că Moscova vrea să pătrundă în restul Europei. „Pentru trupele ruse, Ucraina este poarta Europei, unde vor să pătrundă, dar barbariei nu trebuie să i se permită să treacă”, a spus el.

Zelenski și-a repetat apelul făcut în discursurile anterioare pentru impunerea mai multor sancțiuni Rusiei.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că țara sa dorește să vadă Ucraina în UE și că trebuie să ofere ajutor militar țării pentru a opri masacrul.

Ucraina a opus o rezistență „eroică” invaziei rusești, a declarat premierul italian după discursul liderului ucrainean. „Aroganța guvernului rus s-a ciocnit de demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să frâneze scopurile expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare”, a declarat el în parlament.

Zelenski urmează să se adreseze miercuri Adunării Naționale a Franței, după ce săptămâna trecută a vorbit în Congresul SUA, precum și în Bundestag-ul german, în parlamentele britanic, canadian și israelian, precum și în Parlamentul European.

UPDATE Forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Luhansk din Ucraina, a anunțat luni Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat citat de CNN. „Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a dreptului umanitar internațional”, se arată în declarație.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate cu o zi mai devreme. Evacuările au avut loc în diferite locuri, inclusiv în Republica Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk, susținute de Rusia, iar oamenii au plecat de bunăvoie, potrivit ministerului.

UNICEF a comentat marți aceste ultime rapoarte și și-a exprimat îngrijorarea, deși a precizat că nu a putut să le verifice în mod independent. „Răpirea copiilor pe timp de război este una dintre cele șase încălcări grave împotriva copiilor în timpul conflictelor și este interzisă de dreptul umanitar internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

Mariupol, unde locuiau cândva peste 450.000 de oameni, a fost „redus la cenușă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce noi imagini arată că forțele ruse s-au masat în jurul orașului portuar din sud. Oficialii ucraineni au respins luni un termen limită impus de Rusia pentru a preda orașul. Armata rusă a început atacurile în forță asupra Odesei, fiind lovite mai multe clădiri civile.

Japonia a protestat marţi „ferm” faţă de decizia Rusiei de a abandona negocierile pentru un tratat de pace între cele două ţări din cauza, potrivit Moscovei, „poziţiei inamicale” a autorităţilor de Tokio privind conflictul din Ucraina, transmite AFP.

„Această situaţie este (de fapt) rezultatul agresiunii ruse în Ucraina”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, în parlamentul de la Tokyo. „Tentativa (rusă) de a muta această problemă asupra relaţiilor dintre Japonia şi Rusia este extrem de nejustificată şi absolut inacceptabilă”, a adăugat el.

Un tabloid rusesc a publicat, apoi a retras ulterior, un raport potrivit căruia Ministerul rus al Apărării ar fi înregistrat moartea a aproape 10.000 de militari în timpul invaziei.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, luni seară, că omologul său rus, Vladimir Putin, nu se aştepta la reacţia puternică şi unită a Occidentului faţă de invazia rusă în Ucraina, subliniind că statele NATO din regiune şi armata ucraineană au primit resurse militare suplimentare.

„Preşedintele Putin nu a anticipat amploarea şi forţa unităţii noastre; şi, cu cât este împins mai mult la zid, cu atât s-ar putea să recurgă la tactici mai severe”, a afirmat Joseph Biden, conform CNN, cu ocazia unei reuniuni cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri din SUA.

Referindu-se la tacticile brutale utilizate de Rusia în războiul din Ucraina, Joseph Biden a confirmat atacurile cu rachete hipersonice. „Rusia tocmai a folosit rachete hipersonice. După cum ştiţi, sunt arme care produc efecte majore, dar, echipate cu aceleaşi focoase ca alte tipuri de rachete, nu fac o mare diferenţă, cu excepţia faptului că este aproape imposibil să fie oprite”, a precizat preşedintele SUA.

Joseph Biden a anunţat că statele NATO, în special cele est-europene, au primit echipamente militare în valoare de două miliarde de dolari, subliniind că şi Ucraina beneficiază de asistenţă militară adecvată. „Ideea că nu au suficiente echipamente sofisticate pur şi simplu nu este exactă, nu am timp să intru acum în detalii, dar ideea este că au toate echipamentele care sunt considerate raţionale de armata noastră şi de armatele NATO pentru a face ceea ce fac. Armata ucraineană provoacă daune semnificative armatei ruse, fie că este vorba de tancuri, elicoptere sau avioane”, a subliniat Biden.

Preşedintele SUA a avertizat din nou că Rusia ar putea pregăti comiterea unor „operaţiuni-pretext”, inclusiv prin posibila utilizare de arme chimice în Ucraina. „Oricând Rusia începe să vorbească despre lucruri pe care crede că ar urma să le comită NATO, Ucraina sau Statele Unite, înseamnă că ei se pregătesc să le comită. Nu glumesc”, a subliniat preşedintele SUA.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.