RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 31. Evaluările SUA confirmă intenţia Rusiei de a...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 31. Evaluările SUA confirmă intenţia Rusiei de a concentra trupele în estul Ucrainei UPDATE 5 Explozii puternice în apropierea orașului Lviv din vestul Ucrainei

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Autoritățile din regiunea Lviv din vestul Ucrainei au raportat sâmbătă trei explozii puternice în apropierea orașului, potrivit Reuters.

Autoritățile au recomandat populației să se adăpostească.

„Au avut loc trei explozii puternice lângă Lviv din direcția Kryvchytsy, acum există o avertizare de raid aerian, așa că păstrați-vă calmul și adăpostiți-vă”, a anunțat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy într-o postare online, referindu-se la o zonă de la periferia orașului.

Mai mulți martori citați de Reuters au spus că văzut un fum negru care se ridica din partea de nord-est a orașului.

UPDATE 4 Kremlinul a evocat din nou ideea utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina, notează publicația britanică „The Guardian”. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că Moscova ar putea ataca astfel un inamic care ar folosi doar arme convenționale, dar ministrul apărării, Șoigu a afirmat că „pregătirea” nucleară este o prioritate.

Medvedev a spus că doctrina nucleară a Moscovei nu prevede ca statul inamic să fie cel care folosește mai întâi astfel de arme.

Declarațiile de sâmbătă l-au determinat pe președintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski, să avertizeze, în cadrul unei apariții prin legătură video la Forumul Doha din Qatar, că Moscova reprezintă o amenințare directă pentru lume.

„Rusia se laudă în mod deliberat că poate distruge cu arme nucleare, nu doar o anumită țară, ci întreaga planetă”, a declarat Zelenski.

Putin a introdus în discuție amenințarea nucleară la începutul războiului, avertizând că intervenția occidentală va culege „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”.

Oficialii occidentali au apreciat că amenințările ar putea fi doar o încercare de a distrage atenția de la eșecul forțelor lui Putin de a asigura o ocupare rapidă a capitalei ucrainene, Kiev, și de a face progrese în alte zone cheie ale țării.

UPDATE 3 Autoritățile din orașul Kiev au luat decizia să instituie din nou starea de asediu în oraș. Asta înseamnă că locuitorii rămași în oraș vor fi obligați să stea în case până luni.

Starea de asediu a fost instituită de autoritățile ucrainene. Primarul orașului Kiev, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, a făcut anunțul sîmbătă.

Ca urmare, începând de sâmbătă, la ora locală 20:00, locuitorii vor fi obligați să rămână în case. Restricția va fi în vigoare până luni, la ora 7:00.

UPDATE 2 Rusia desfăşoară exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo, au relatat sâmbătă media nipone, la câteva zile după ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia din cauza sancţiunilor impuse de aceasta ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, relatează Reuters.

Districtul militar de est al Rusiei a anunţat vineri, potrivit Interfax, că la aceste exerciţii iau parte peste 3000 de trupe şi echipamente, fără a preciza unde anume în arhipelagul Kurilelor au loc.

Media japoneze afirmă în schimb că este vorba chiar de un teritoriu care a revenit Uniunii Sovietice după încheierea celui de-al doilea război mondial şi care este revendicat de Japonia.

Arhipelagul Kurilelor, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Indian.

Japonia şi Rusia nu au semnat un tratat de pace după al doilea război mondial din cauza diferendului legat de aceste insule, iar luni Rusia a anunţat că abandonează negocierile de pace, argumentând cu „poziţia neamicală” a Tokyo în contextul conflictului în Ucraina. Marţi, Japonia a protestat „ferm” faţă de decizia Rusiei.

Interfax a menţionat că la exerciţiile din Kurile iau parte şi „unităţi ale forţelor aeriene ce desfăşoară măsuri de detectare, identificare şi distrugere a aeronavelor unui presupus inamic care a lansat un atac aerian”.

UPDATE 1 Este „o prostie” să crezi că sancțiunile occidentale împotriva întreprinderilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova, a declarat fostul președinte rus și adjunctul șefului Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, potrivit Sky News.

Sancțiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă și nu vor provoca nemulțumirea populației față de autorități, a declarat Medvedev într-un interviu acordat agenției ruse de presă RIA.

Occidentul a impus o serie de sancțiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina, unele vizând în mod special oameni de afaceri miliardari despre care se crede că sunt apropiați de președintele Vladimir Putin.

„Să ne întrebăm: poate vreunul dintre acești mari oameni de afaceri să aibă chiar și cel mai mic cuantum de influență asupra poziției conducerii țării? Vă spun deschis: nu, în niciun caz”, a declarat dl Medvedev.

Fostul președinte a mai declarat că sondajele de opinie arată că trei sferturi dintre ruși susțin decizia Kremlinului de a desfășura o operațiune militară în Ucraina și chiar mai mulți îl susțin pe Vladimir Putin.

Evaluările Administraţiei Joseph Biden confirmă intenţia Rusiei de a începe să concentreze operaţiunile militare în regiunea separatistă Donbas, situată în estul Ucrainei, afirmă un oficial din cadrul Departamentului Apărării de la Washington citat de agenţia Reuters.

Potrivit oficialului american, datele de pe teren par a fi în concordanţă cu anunţul Administraţiei de la Moscova.


„Prioritizează zona de est, iar informaţiile noastre par să confirme acest lucru”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, sub protecţia anonimatului.

Oficialul american avertizează însă că, potrivit datelor obţinute de serviciile secrete americane, forţele militare ruse devin mai agresive în regiunea Donbas. „În mod evident, această zonă este o prioritate pentru trupele ruse”, a subliniat oficialul citat.

Anterior, un alt oficial de la Washington a avertizat, conform postului de televiziune Sky News, că noua strategie a Administraţiei Vladimir Putin ar putea afecta poziţia Ucrainei în negocieri şi pe plan militar. Dacă armata rusă nu va mai avea ca prioritate ocuparea Kievului, îşi va consolida poziţiile în Donbas, iar trupele ucrainene din această zonă riscă să devină izolate de restul forţelor militare din ţară. În plus, Moscova ar putea utiliza în negocieri aceste avantaje tactice, a atras atenţia oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Un oficial militar rus a anunţat, vineri după-amiază, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina. Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operaţionale din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Sky News şi BBC News, că prima etapă a operaţiunii militare în Ucraina este aproape finalizată, astfel că acum „principalul obiectiv” este „eliberarea” regiunii Donbas, care include Lugansk şi Doneţk. „Principalele obiective ale primei etape operaţionale au fost în general atinse. Potenţialul combatant al forţelor armate ucrainene a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor principale pe atingerea principalului obiectiv, eliberarea Donbasului”, a afirmat oficialul militar rus.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării de la Moscova, insurgenţii separatişti susţinuţi de armata rusă deţin în prezent controlul asupra a 93% din suprafaţa districtului Lugansk şi asupra a 54% din districtul Doneţk. Cele două zone formează regiunea extinsă Donbas.

La începutul intervenţiei militare, preşedintele Vladimir Putin anunţase că obiectivele erau „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei. Declaraţiile făcute vineri de Serghei Rudskoi sugerează o schimbare a strategiei Administraţia de la Moscova şi un posibil plan de reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina.

„Rusia recunoaşte că nu poate continua operaţiunile militare pe mai multe axe în mod simultan”, a explicat un oficial occidental, sub protecţia anonimatului, conform BBC News. Un funcţionar diplomatic occidental activ în Moscova a afirmat, pentru agenţia Reuters, că anunţurile Rusiei sunt motivate de raţiuni de imagine pe plan intern şi internaţional şi, probabil, anticipează reducerea ofensivei militare în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.