Centrele de permanență din Timiș costă 7 milioane de euro din bugetul...

Centrele de permanență din Timiș costă 7 milioane de euro din bugetul de stat, anual. Prefectul Mihai Ritivoiu vrea să închidă mai multe astfel de cabinete

1
DISTRIBUIȚI

Centrele de permanență pentru asigurarea asistenței medicale din județul Timiș sunt în atenția prefectului Mihai Ritivoiu.

Potrivit acestuia, avem în județ 47 de centre care funcționează de la ora 15:00 la ora 8:00, iar în weekend și sărbătorile legale non-stop.

„În lege se spune că aceste centre se realizează în mediul rural sau zone greu accesibile. Pe o astfel de lege avem 47, adică 13% din total centrelor din țară. 17 centre sunt în Timișoara, cinci în periurban și patru la Lugoj. Plata la fiecare centru de permanență, indiferent dacă are sau nu pacienți, este 80 de lei ora – 40 lei medic, 20 asistent și 20 de lei alte cheltuieli. Aceasta înseamnă 1.360 lei pentru fiecare zi lucrătoare și 3.840 lei zi de weekend sau sărbătoare. Fiecare centru cheltuiește 61.440 lei pe lună, în total 2.887.000 de lei pe an. 12 luni și 47 de centre de permanență înseamnă 34 milioane de lei, aproape șapte milioane de euro pe an.


În Timișoara, numărul mediu de pacienți consultați la aceste centre de permanență este patru pe zi, iar în Lugoj – trei. Pentru 100 de oameni în Timișoara s-a chemat ambulanța, care oricum venea și pentru 18 în mediul rural. Nu există nicio legătură între sumele de bani cheltuite și numărul de pacienți tratați”, a afirmat, miercuri, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că a dispus controale la centrele de permanență la care au luat parte reprezentanți ai DSP, CJAS și ai Instituției Prefectului. Verificările vor continua și în următoarea perioadă.

„Azi noapte au fost câteva controale la centrele de permanență  și printre concluzii sunt următoarele: o instalație de sterilizare defectă, care nu mergea nici acum doi ani, și medicamente expirate. Nu am nimic cu asigurarea de servicii medicale în regim permanent unde se impune acest lucru, dar la noi situația a scăpat de sub control. Trebuie să salvăm câteva milioane de euro din banii noștri, ai tuturor. Drept urmare, voi dispune astăzi un control extins la aceste centre de permanență. Sunt anumite centre din Timișoara care au doi pacienți pe zi. Ca urmare a acestui control vom decide ce centre de permanență ținem, ce centre închidem. Nu pot să asist pasiv cum se scurg câteva milioane de euro”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu.

Potrivit acestuia, banii sunt alocați de Ministerul Sănătății prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

Înainte de a lua decizia închiderii unor centre de permanență, prefectul va discuta cu directorii Spitalului Județean și al Spitalului Municipal, care au unități de primire a urgențelor, pentru a vedea ce impact va avea decizia sa.

1 COMENTARIU

  1. Pai nu stie nimeni de existenta acestor centre !!! Trebuie promovate. Eu am aflat pur si simplu intamplator, din greseala de existenta acestor centre si de faptul ca poti sa apelezi la aceste centre cand ai o urgenta medicala !!! Trebuie promovate , sa stie de ele orice cetatean .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.