Duminica Floriilor, zi importantă pentru creștinii ortodocși. Ce semnificaţie are

Duminica Floriilor, zi importantă pentru creștinii ortodocși. Ce semnificaţie are

0
DISTRIBUIȚI

Duminica Floriilor este ultima sărbătoare importantă pentru creștini, înainte de Învierea Domnului.

În fiecare an, sărbătoarea Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim cade cu o săptămână înainte de Învierea Domnului Iisus Hristos. Aşadar, data în care pică Floriile este diferită.

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din fiecare an. În acest sens, creștinii o respectă cu strictețe pentru a întâmpina așa cum trebuie Învierea Domnului Iisus Hristos. În acest an, Învierea Domnului are loc în 24 aprile.

Potrivit calendarului creștin ortodox, în ziua de Florii se mânâncă pește, fiind sărbătoare cu cruce roșie.

Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută în rândul creștinilor și sub numele de Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este ziua în care creștinii își amintesc de momentul în care Domnul Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, călare pe mânz, iar în jurul său erau cei 12 apostoli.

În clipa în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii au venit într-un număr mare pentru a-l întâmpina pe cel care l-a înviat pe Lazăr din mormânt, una dintre cele mai mari minuni ale lumii. Oamenii care s-au adunat țineau în mână ramuri de măslin și l-au recunoscut drept adevăratul Mântuitor.

Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide ultima săptămână pe pământ din viața lui Iisus.


După Florii începe Săptămâna Patimilor când are loc Paștele sau minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

În 17 aprilie, credincioșii merg la biserică, unde participă la slujbă și duc ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite de preoți, iar ulterior credincioșii le duc acasă și le pun lângă o icoană. Potrivit tradiției, cei care au astfel de ramuri de salcie sunt feriți de rele și de boli pe tot parcursul anului.

Ramurile de salcie din ziua Floriilor reprezintă un simbol al biruinței vieții împotriva morții și amintesc de ramurile de măslin și finic cu care creștinii l-au întâmpinat Iisus Hristos când a intrat în Ierusalim.

În ziua de Florii, credincioșii nu au voie să se spele pe cap, fiindcă se spune vor albi mai devreme decât de obicei. Se spune că cei care au ținut post și s-au împărtășit în ziua de Florii vor avea de noroc, sănătate și vor fi feriți de rele.

În diferite zone din țară se coc anumite plăcinte care vor fi date de pomană celor săraci. Totodată, ziua de Florii indică cum va fi vremea de Paște.

Potrivit unor date publicate de MAI, peste 1,4 milioane de persoane din România poartă nume de flori.

Dintre cei aproape 1,5 milioane de români aniversaţi de Florii, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi, iar peste 850.000 sunt femei.

Statisticile existente, la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, arată că majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 336.793 de persoane, poartă numele de Florin, alţi 145.673 se numesc Viorel, iar 54.749 – Florian.

Din totalul româncelor cu nume de flori, 145.020 se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 91.000 – Florica, 87.202 – Floarea şi 79.753 – Florina.

Dintre bărbaţi, 29.779 poartă numele Florea, 25.183 răspund la numele Florentin şi 13.925 se numesc Florinel. Tot printre bărbaţii români care îşi serbează duminică onomastica, se numără şi cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.550, Floricel – 928, Mărgărit – 699 şi Crin – 204.

În duminica Floriilor vor fi aniversate și românce cu nume mai rar întâlnite, precum Garofița – 2.972, Iris – 2.196, Anemona – 858, Romanița – 533, Panseluța – 444 sau Crizantema – 303.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.