RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 53. Noapte agitată în Ucraina, alarme de atac...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 53. Noapte agitată în Ucraina, alarme de atac aerian în aproape toată țara UPDATE 5 Ucraina nu va renunța la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu cea a Moscovei în regiunea Donbas.

Despre bătălia din regiunea Donbas, Zelenski spune că ar putea influența cursul întregului război.

Zelenski a declarat vineri, într-un interviu exclusiv la CNN, din biroul său din Kiev, că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să cucerească Kievul dacă va reuși să captureze Donbasul.

„De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să rămânem pe poziții, pentru că această bătălie… poate influența cursul întregului război”, a spus Zelenski.

„Pentru că nu am încredere în armata rusă și în conducerea rusă”, a continuat el. „De aceea înțelegem că faptul că i-am respins și au plecat, iar ei fugeau dinspre Kiev – dinspre nord, dinspre Cernihiv și din acea direcție – nu înseamnă că, dacă vor reuși să captureze Donbasul, nu vor veni mai departe spre Kiev”.

Au trecut mai bine de șapte săptămâni de la începerea atacului președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei. Armata ucraineană a rezistat cu succes ofensivei Rusiei, surprinzând atât serviciile secrete americane, cât și Kremlinul, care plănuise o victorie rapidă și decisivă.

UPDATE 4 Papa Francisc spune că Ucraina a fost „târâtă într-un conflict crud și fără sens”, iar duminică se marchează un „Paște al războiului”.

Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii din întreaga lume să asculte apelul poporului pentru pace în Ucraina, duminică, ziua când s-a marcat un „Paște al războiului”, relatează Sky News.

În ceea ce a părut a fi o critică la adresa președintelui Putin, Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, le-a spus miilor de oameni din Piața Sfântul Petru că Ucraina a fost „dureros încercată de violența și distrugerea unui război crud și fără sens, în care a fost târâtă”.

„Și ochii noștri sunt neîncrezători în acest Paște al războiului”, a spus el, în timp ce a rostit binecuvântarea anuală de Paște „Urbi et Orbi”.

„Am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Inimile noastre, de asemenea, au fost pline de frică și angoasă, deoarece atât de mulți dintre frații și surorile noastre au trebuit să se închidă pentru a fi în siguranță în fața bombardamentelor”.

„În această noapte teribilă de suferință și moarte, fie ca în curând să apară o nouă zare de speranță! Să fie o decizie pentru pace”, a spus Papa Francisc de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, după slujba de Paște.

Papa Francisc a făcut apel la o „decizie pentru pace” și la „încetarea încordării mușchilor în timp ce oamenii suferă”.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat la slujba de Paște a Papei în Piața Sfântul Petru și în zonele din apropiere, potrivit biroului de presă al Vaticanului, citat de CNN.

Printre aceștia s-au numărat mai mulți politicieni ucraineni, inclusiv Ivan Fedorov, primarul ales al orașului ucrainean ocupat Melitopol, care a fost reținut de forțele rusești luna trecută și acuzat de infracțiuni de terorism.

„Port în inima mea toate victime ucrainene, milioanele de refugiați și de persoane strămutate în interiorul țării, familiile divizate, bătrânii lăsați de izbeliște, viețile distruse și orașele rase de pe fața pământului. Văd chipurile copiilor orfani care fug de război”, a continuat Papa Francisc.

Papa a evidențiat, de asemenea, actele de caritate în mijlocul „durerii războiului”, cum ar fi „ușile deschise ale tuturor acelor familii și comunități care primesc migranți și refugiați în întreaga Europă”.

Luna trecută, Suveranul Pontif i-a cerut președintelui Vladimir Putin să oprească „masacrul” din Ucraina, avertizând că orașele riscă să fie „reduse la cimitire”.

Papa Francisc a descris loviturile rusești asupra spitalelor pentru copii și asupra civililor ca fiind „barbare” și a spus că acestea nu au avut „niciun motiv strategic valabil”.

El a mai spus că Mariupol, care „poartă numele” Fecioarei Maria, a „devenit un oraș martirizat de războiul sfâșietor”.

UPDATE 3 Forțele ucrainene vor continua să apere orașul în ciuda ultimatumului dat de Rusia, au declarat duminică oficialii din Mariupol.

Un consilier al primarului din Mariupol a răspuns la cererea Ministerului rus al Apărării ca soldații ucraineni care încă mai opun rezistență într-o parte a orașului să se predea, spunând că forțele ucrainene continuă să lupte, anunță CNN.

„În cursul serii (de sâmbătă), ocupanții au anunțat că vor oferi un coridor de predare pentru trupele rămase.


Dar, începând de astăzi, apărătorii noștri continuă să țină apărarea”, a transmis Petro Andriușcenko pe Telegram.

Andriușcenko a mai spus că rezistența față de ruși continuă dincolo de combinatul siderurgic Azovstal, un bastion pentru forțele ucrainene care luptă în Mariupol.

„În ciuda dorinței ocupanților de a arăta că locul ostilităților se limitează la oțelăria Azovstal, acest lucru nu corespunde realității. Noaptea trecută au avut loc lupte pe strada Taganrog, care se află la cinci kilometri distanță de Azovstal”, a spus ucraineanul.

„În timpul luptelor, ocupanții au bombardat din nou cu artilerie grea casele rezidențiale private. De asemenea, a continuat și bombardarea zonei portuare”, a adăugat Petro Andriușcenko.

Jurnaliștii nu au putut confirma informațiile furnizate de consilierul primarului din Mariupol.

UPDATE 2 Negociatorii din Rusia și Ucraina nu s-au înțeles cu privire la deschiderea unor coridoare de evacuare în cursul zilei de duminică.

Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind coridoarele de evacuare pentru a ajuta civilii care fug din zonele devastate de război, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

„Nu am reușit să ajungem la un acord privind încetarea focului pe rutele de evacuare. Din acest motiv, din păcate, nu deschidem astăzi coridoare umanitare”, a anunțat Iryna Vereshchuk pe contul său de Telegram.

Vereshchuk a mai spus că autoritățile ucrainene au cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și a militarilor ucraineni răniți din Mariupol.

Sâmbătă, părțile au acceptat deschiderea a nouă coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor.

Cinci coridoare de evacuare au fost în regiunea ucraineană Luhansk, în estul țării.

UPDATE 1 Armata rusă a cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să se predea, transmite agenția DPA. Într-o declaraţie, generalul-maior Mihail Mizinţev afirmă că, luând în considerare situaţia catastrofală de la oţelăria Azovstal, luptătorilor ucraineni şi „mercenarilor străini” aflaţi în captivitate li se propune să înceteze ostilităţile şi să depună armele duminică, începând cu ora locală 6:00 (03:00 GMT).

„Toţi cei care depun armele au viaţa garantată”, a spus Mizinţev.

Potrivit informaţiilor autorităţilor ruse, toţi luptătorii ucraineni rămaşi în Mariupol sunt baricadaţi în acest moment în oţelăria Azovstal.

Într-o prezentare a etapelor modului în care va funcţiona capitularea, Mizinţev a spus că începând cu ora 6 dimineaţa partea rusă va urma să ridice steagurile roşii, iar partea ucraineană să ridice steagurile albe „în jurul perimetrului Azovstal” în semn de respectare a încetării focului.

După confirmarea pregătirii de predare pe canalele de comunicare stabilite anterior, între orele 6:00 şi 13:00 tuturor unităţilor ucrainene li se va permite să se retragă din zonă „fără arme sau muniţie”.

Mizinţev a cerut, de asemenea, tuturor forţelor ucrainene să depună armele, avertizându-i să nu „îşi testeze soarta ca în tragedia de la Mariupol, ci să luaţi singura decizie corectă de a înceta ostilităţile şi de a depune armele acum, oriunde «manipulatorii» voştri vă forţează să luptaţi pentru ideile nazismului”.

Generalul-maior Mihail Mizinţev a promis respectarea „tuturor normelor Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război”.

O explozie s-a produs noaptea trecută la Kiev în timp ce alarmele de atac aerian au fost auzite în numeroase orașe ale Ucrainei, anunță Reuters.

Pentru a doua zi consecutiv, o explozie a putut fi auzită la Kiev, potrivit presei locale.

În timpul nopții, sirenele de raid aerian au sunat în aproape toată Ucraina.

Autoritățile nu au oferit încă nicio explicație oficială pentru explozie și pentru alarmele de atac aerian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.