Poluarea, una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii pulmonare obstructive cronice....

Poluarea, una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii pulmonare obstructive cronice. Ce spune un medic de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

7 aprilie reprezintă ziua dedicată aniversării mondiale a Sănătății.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca, în fiecare an, pe 7 aprilie, specialiștii în sănătate din întreaga lume să abordeze un subiect de importanță majoră ce afectează omenirea.

Tema din acest an este legată de sănătatea planetei noastre. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos!

„Potrivit OMS, peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații.


Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând și cazurile de cancer, și bolile de inimă. Poluarea, în special cea cu mase plastice, face deja parte din viață noastră, și se regăsește în orice lanț de procesare a alimentelor. Există produse chimice care se găsesc în alimentele ce le folosim zi de zi și care trec inclusiv prin bariera hematoplacentară, afectând evoluția copiilor noștri înainte de naștere. De aceea, având grija de planeta noastră, avem grija și de sănătatea noastră”, spune dr. Crina Ralețchi, medic primar, șef Birou de management al calității serviciilor medicale la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese din întreaga lume, în fiecare an, sunt cauzate de factorii de mediu. Mai mult, poluarea aerului contribuie la aproximativ șapte milioane de decese premature în fiecare an.

Expunerea la aer poluat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii pulmonare obstructive cronice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă 43% dintre cazurile de BPOC.

Cancerul pulmonar poate fi, de asemenea, considerat ca fiind un produs al poluării. Conform OMS, poluarea aerului cauzează 29% din totalul cazurilor de cancer pulmonar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.