Primarul Fritz despre faptul că festivalul FILTM nu a primit finanțare: „Și...

Primarul Fritz despre faptul că festivalul FILTM nu a primit finanțare: „Și eu sunt surprins”. Consilierul local Roxana Iliescu acuză lipsa de transparență

1
DISTRIBUIȚI

Faptul că unul dintre evenimentele importante din cultura timișoreană a ultimului deceniu, Festivalul Internațional de Literatură Timișoara, nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte a stârnit discuții aprinse. Primarul Dominic Fritz, principalul „ctitor” al noului Centru de Proiecte s-a declarat și el suprins de situație.

„După ce Centrul de Proiecte a publicat rezultatele apelului de finanțare «Cultura în Prezent» la care Festivalul International de Literatură din Timișoara nu a intrat în rândul proiectelor selectate, mulți m-au întrebat care e părerea mea despre subiect. Pe scurt: și eu am fost surprins. Bineînțeles că Timișoara trebuie sa susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României. Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi”, a transmis edilul-șef printr-un mesaj pe Facebook.

Dominic Fritz este de părere că Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara „este un mecanism de finanțări nerambursabile transparent care a reușit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură în Timișoara. În locul unui sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente și un focus pe impact în comunitate. Anul acesta, mulți operatori culturali au prins aripi și au depus proiecte excelente în valoare totală de peste 9 milioane. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanțare și n-are decât să ne bucure”.

Primarul a mai transmis că fondurile limitate vor duce inevitabil la situații în care proiecte merituoase vor rămâne „pe dinafară”, și că discuțiile trebuie să continue constructiv.


„La o sumă disponibilă de 3 milioane de lei, asta înseamnă și că idei bune și proiecte meritorii în valoare de peste 6 milioane au rămas din păcate nefinanțate. Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulțumiri și dezbateri aprinse despre punctajele obținute și criteriile aplicate, despre cine a reușit sa obțină finanțare si cine nu, despre cine «merită» și cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuții despre cum să prioritizăm și să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, și nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătățiri. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greș cu felul în care susținem cultura”, a spus edilul-șef

Fritz a mai precizat că va organiza în luna mai o dezbatere la Timișoara despre finanțarea culturii la care va invita oameni de cultură și experți din toată țara.

Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) consideră, însă, că sistemul despre care vorbește primarul nu este nici pe departe transparent.

„Legat de «minunatul» Regulament de finanțare, cel care stabilește criteriile de acordare a punctajului, dacă este sau nu eligibil un proiect și suma aferentă, cred că este oportun să reamintesc celor interesați, faptul că acest Regulament NU a fost supus votului consilierilor locali, ci este în totalitate «opera» echipei de conducere a Centrului de Proiecte. Astfel, în luna martie anul trecut, a fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Centrului – HCL 84/2021. A fost un proiect ajuns pe lista suplimentară, cu extrem de puțin timp înainte de ședință, cât să nu ai timp să citești două rânduri. La acel moment, primarul Fritz ne-a făcut o scurtă prezentare, motivând urgența de blocajul de la Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. A omis însă să ne spună că votăm un proiect care va da posibilitatea conducerii Centrului să-și adopte un Regulament de finanțare a proiectelor culturale, fără a fi nevoiți să obțină votul Consiliului Local”, a rememorat Iliescu.

„Legat tot de lipsa de transparența în ceea ce privește activitatea Centrului de Proiecte, vă reamintesc că inclusiv proiectele de hotărâre cu listele finale de Asociații, Fundații etc, admise de Centru pentru finanțare, cu sumele aferente pentru fiecare entitate, tot pe liste suplimentare au ajuns în plen. Asta este absurdul situației: în contextul în care nu am avut niciun cuvânt de spus asupra Regulamentului de finanțare al Centrului de Proiecte, consilierii locali sunt chemați ulterior doar să voteze lista cu entitățile aprobate și sumele stabilite de Centru”, a mai transmis Roxana Iliescu.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.