Georgică Cornu l-a denunțat la DNA pe fostul său asociat în dosarul...

Georgică Cornu l-a denunțat la DNA pe fostul său asociat în dosarul fraudării Combinatului de apă grea. Prejudiciu enorm stabilit de anchetatori UPDATE Reacția lui Cornu

1
DISTRIBUIȚI

Lovitură de teatru între cei doi foști asociați din grupul Confort-Izometal: DNA a finalizat ancheta în dosarul fraudării Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), combinatul de apă grea de la Drobeta Turnu-Severin.

Ancheta a plecat de la denunțul făcut chiar de Georgică Cornu, care are în acest dosar calitatea de „martor denunțător”. Printre cei care au fost trimiși în judecată astăzi este și fostul său asociat, Lucian Caraiman.

Astfel, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a fost dispusă trimiterea în judecată, în stare de libertate, a cinci persoane acuzate că au contribuit la o fraudă de peste 67 de milioane de lei. Este vorba de Gheorghe Dulcea, la data faptei director economic și apoi director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), Gheorghe-Silviu Constantin la data faptei director economic adjunct/șef serviciu financiar contabilitate în cadrul aceleiași instituții, Mihai Trăilescu, șef Serviciul investiții în cadrul RAAN și a doi reprezentanți ai grupului Confort-Izometal, Lucian Caraiman și Ludovic Kasler.

Aceștia sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, respectiv complicitate la această faptă.

„În perioada februarie – iulie 2012, inculpații Dulcea Gheorghe și Constantin Gheorghe-Silviu, în calitățile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activități Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalți doi inculpați. S-a reținut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11.598.580 lei.


Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților”, se spune în rechizitoriul întocmit de procurori.

Anchetatorii au mai explicat că „plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12 mai 2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți. Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor. În condițiile derulării contractului mai sus menționat, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate”.

Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN).

„În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză față de inculpați”, a mai transmis DNA.

Relația Confort SA, firma lui Georgică Cornu, cu RAAN a fost una „tumultuoasă” încă de la început, acum 10 ani fiind semnalate „umflări” suspecte de prețuri pentru diferite lucrări.

UPDATE Georgică Cornu a declarat pentru PRESSALERT.ro că ”nu am fost denunțător în acest dosar. E adevărat că i-am făcut lui Caraiman mai multe denunțuri. Și el mie, dar ale lui pe povești, la mine cu fapte concrete. Aici a vrut să ne bage pe toți de la Confort. Am dat într-adevăr declarație de martor. Dosarul ăsta e pornit după raportul Curții de Conturi care a confirmat ce am spus eu”.

1 COMENTARIU

  1. Urmează sa se autodenunte Cornu Georgică și legat de achiziția de materiale sanitare, asociere din anii 2008 cu firmele lui Cocos și Arafat sau nu?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.