Au început lucrările pentru construcția unei noi hidrocentrale în Banat

Au început lucrările pentru construcția unei noi hidrocentrale în Banat

0
DISTRIBUIȚI

TMK Hydroenergy Power a început lucrările la noua hidrocentrală din județul Caraș-Severin, cu finanțare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021. 700.000 de euro a obținut compania pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice, Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug.

„În data de 29 aprilie 2022 au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug. Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final. Echipa de specialiști TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live și online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material”, a transmis compania.

Noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie verde de aproximativ 2.500 MWh anual și se va adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual.

„Reamintim faptul că implementarea proiectului se derulează în perioada 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2022 și implică o investiție proprie de aproape 700.000 euro.


Pentru acest lucru, CEZ a accesat și a primit finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totală a investiției. Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate: gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile”, mai spune mesajul TMK Hydroenergy Power.

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava, este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apă și care tranzitează anual aproximativ 35 – 50 milioane m³, în funcție de condițiile climatice anuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.