RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 101. ONU: 14 milioane de ucraineni au fost...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 101. ONU: 14 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele. UPDATE 3 Patru luptători străini ucişi azi

0
DISTRIBUIȚI

14 milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, majoritatea femei și copii, a declarat coordonatorul ONU pentru situații de criză în Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian.

Într-o declarație publicată în cea de-a 100-a zi de la invazia rusă în Ucraina, Amin Awad a vorbit despre ucrainenii strămutați.

„Familiile și comunitățile au fost distruse și dezrădăcinate. În doar puțin peste trei luni, aproape 14 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, majoritatea femei și copii – o amploare și o viteză de strămutare nemaiîntâlnite în istorie”, a spus reprezentantul ONU.

Conform acestuia, mai mult de 3 milioane de copii nu mai au acces la educație.

„În întreaga țară, sute de mii de oameni nu au acces la apă și electricitate, iar milioane de oameni nu știu de unde le va veni următoarea masă. 15,7 milioane de persoane au nevoie de sprijin umanitar în prezent, iar numărul acestora este în creștere”, a mai spus coordonatorul ONU.

Conform acestuia, agențiile Națiunilor Unite și partenerii din Ucraina continuă să-i sprijine pe cei ale căror vieți au fost distruse de război. În ultimele 100 de zile, aproximativ 8 milioane de persoane din întreaga țară, inclusiv în orașele asediate din estul Ucrainei, au primit ajutor umanitar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are încredere în obţinerea victoriei, în timp ce ce războiul rus împotriva ţării sale a ajuns la 100 de zile, relatează sâmbătă dpa.

”Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate”, a spus Zelenski într-o înregistrare video, în faţa reşedinţei sale oficiale din Kiev.

El a descris experienţa războiului în termeni de cuvinte noi care ucrainenii trebuie să le înveţe. Acestea includ unele teribile precum rachete, ruine şi deportare.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că omologul său rus, Vladimir Putin, a făcut „o eroare istorică” prin atacarea Ucrainei, astfel că acum este izolat, dar a insistat că Rusia nu trebuie umilită pe plan internaţional, informează cotidianul Le Figaro.

„Eu cred, şi i-am spus, că a făcut o eroare istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat presei regionale din Franţa.

Preşedintele Franţei nu a exclus posibilitatea de a efectua curând o vizită la Kiev şi a insistat că Rusia nu trebuie umilită.

„Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca atunci când se vor încheia luptele, să putem construi o cale de ieşire la nivel diplomatic”, a subliniat Emmanuel Macron.

Rugat să spună dacă intenţionează să se deplaseze la Kiev, Macron a răspuns: „Nu exclud nimic în acest moment”.


„Vrem să creştem sprijinul financiar şi militar destinat Ucrainei şi trebuie să facem totul pentru a putea fi exportate cereale din Ucraina”, a insistat Macron.

UPDATE 2 Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că avionul livra arme și muniții. De asemenea, ministerul a transmis că un atac cu rachete în aceeași regiune a lovit un avanpost al „mercenarilor străini”.

Anterior, oficiali ucraineni au raportat că o întreprindere agricolă a fost lovită de o rachetă în zona Odesa. De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că rachete rusești au lovit un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forțele ucrainene.

UPDATE 3 Patru luptători străini au fost uciși în Ucraina, afirmă purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale, potrivit CNN.

Patru luptători străini au fost uciși în Ucraina, a anunțat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei. Damien Magrou i-a numit pe cei patru bărbați și a arătat steagurile Franței, Germaniei, Australiei și Olandei.

„Dorim să ne amintim și să ne onorăm frații noștri căzuți la datorie, care au călătorit în Ucraina pentru a se alătura celor mai curajoși dintre cei curajoși și a lupta umăr la umăr cu apărătorii Ucrainei. Nu există cuvinte pentru a ne exprima recunoștința pentru serviciul lor și pentru sacrificiul suprem. Aceștia sunt eroii necunoscuți care au venit aici pentru a apăra valorile în care credeau și pentru a se ridica împotriva tiraniei”, scrie în mesajul lui Magrou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.