Război în Ucraina, ziua 117. Ucraina impune restricții severe asupra cărților și...

Război în Ucraina, ziua 117. Ucraina impune restricții severe asupra cărților și muzicii rusești UPDATE Un depozit alimentar din Odesa a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE Un depozit de alimente din portul Odesa de la Marea Neagră a fost distrus luni într-un atac cu rachete rusești, dar niciun civil nu a fost ucis, a declarat armata ucraineană, potrivit Reuters.

Comandamentul operațional „Sud” a declarat că forțele ruse au tras 14 rachete asupra sudului Ucrainei în timpul unui asalt de trei ore „în furie neputincioasă față de succesele trupelor noastre”.

Armata rusă nu a comentat rapoartele.

Explozii au zguduit Odesa după ce șeful instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a declarat că forțele ucrainene au atacat platformele de foraj deținute de o companie de petrol și gaze din Crimeea în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei.

Trei persoane au fost rănite, iar șapte muncitori au fost căutați, a precizat el într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Agenția de știri rusă RIA Novosti a declarat că platformele de foraj se aflau la 71 km de Odesa. Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele privind atacul.

Parlamentul ucrainean a votat duminică două legi care vor impune restricții severe asupra cărților și muzicii rusești, în timp ce Kievul încearcă să rupă multe dintre legăturile culturale rămase între cele două țări după invazia Moscovei, potrivit Reuters.

Una dintre legi va interzice tipărirea de cărți de către cetățenii ruși, cu excepția cazului în care aceștia renunță la pașaportul rusesc și iau cetățenia ucraineană.


Interdicția se va aplica doar celor care au deținut cetățenia rusă după prăbușirea regimului sovietic în 1991.

De asemenea, va interzice importul comercial de cărți tipărite în Rusia, Belarus și pe teritoriul ucrainean ocupat, fiind necesară, de asemenea, o autorizație specială pentru importul de cărți în limba rusă din orice altă țară.

O altă lege va interzice difuzarea de muzică de către cetățenii ruși de după 1991 în mass-media și în transportul public, crescând în același timp cotele de vorbire în limba ucraineană și de conținut muzical în emisiunile TV și radio.

Legile trebuie să fie semnate de președintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare și nu există niciun indiciu că acesta s-ar opune vreuneia dintre ele. Ambele au primit un sprijin larg din partea Legislativului, inclusiv din partea unor parlamentari care au fost în mod tradițional considerați pro-Kremlin de către majoritatea mass-mediei și a societății civile din Ucraina.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkașenko, a declarat că este „bucuros să salute” noile restricții.

„Legile sunt concepute pentru a-i ajuta pe autorii ucraineni să împărtășească conținut de calitate cu un public cât mai larg posibil, care, după invazia rusă, nu acceptă niciun produs creativ rusesc la nivel fizic”, a declarat acesta, citat pe site-ul cabinetului ucrainean, potrivit Reuters.

Noile norme reprezintă cel mai recent capitol din lungul drum al Ucrainei pentru a se debarasa de moștenirea a sute de ani de dominație din partea Moscovei. Ucraina susține că acest proces, pe care îl numește „derusificare”.

Moscova nu este de acord, afirmând că politicile Kievului de a consolida limba ucraineană în viața de zi cu zi oprimă numărul mare de vorbitori de limbă rusă din Ucraina, ale căror drepturi pretinde că le apără în ceea ce numește „operațiunea sa militară specială”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică seara, că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile asupra Ucrainei în timp ce Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene aceasta săptămâna privind acordarea statutului de ţară candidată, transmite Reuters.

„Evident că săptămâna aceasta ar trebui să ne aşteptăm de la Rusia o intensificare a activităţilor sale ostile, ca exemplu”, a spus preşedintele Zelenski în intervenţia sa video obişnuită. „Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva altora ţări europene. Ne pregătim. Noi suntem gata”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.