Războiul USR-PNL pe tema banilor pentru TM 2023 continuă. Ce s-a cerut...

Războiul USR-PNL pe tema banilor pentru TM 2023 continuă. Ce s-a cerut în plenul CJT

0
DISTRIBUIȚI

La finalul şedinţei ordinare a CJ Timiş de azi, consilierul judeţean Jani-Raul Olajos a avut o intervenţie pe tema mult discutatelor sume alocate de guvern pentru titlul Capitala Culturală Europeană 2023, după ce Primăria Timişoara a primit mai puţini bani decât i se promisese iniţial iar diferenţa a mers practic către CJT.

După cum se ştie Timişoara ar avea alocate de la guvern 53 de milioane de lei, cu aproape jumătate din suma promisă în 2019. Asta în timp ce CJ Timiş a fost acuzat dinspre CD Loga că a primit 32 de milioane pentru nişte şantiere inexistente.

Olajos a cerut o situaţie clară, a asumărilor bugetare din partea CJT pentru TM2023, şi în lipsa lui Alin Nica, a cerut vicepreşedintelui Alexandru Proteasa să-i transmită informaţia, inclusiv o rugăminte de lobby guvernamental pentru ca bugetul Municipiului Timişoara destinat proiectelor CCE din 2023 să nu fie afectat.

„Îmi pare rău că nu e domnul preşedinte (n.r. Alin Nica), că aş fi dorit să-i adresez o rugăminte şi o solicitare, dar o fac în plen, sunt sigur că sunteţi destul de apropiat (către vicele Alexandru Proteasa şi o să-i transmiteţi). Unu, aş dori să ni se prezinte o situaţie, aş vrea să fie cuantificate cu nişte cifre, asumările bugetare pe care le-a avut CJT în cadrul evenimentelor pe care le presupune titlul de Capitală Culturală pentru Timişoara. Şi vreau să ştiu şi cred că şi colegii şi cetăţenii ar fi curioşi, în ce măsură sumele pe care ni le-am asumat iniţial în cadrul asociaţiei s-au decontat şi dacă nu, să avem o coloană cauze-motive… în ce măsură, în contextul în care Guvernul României a asigurat nişte fonduri, atât pentru Municipiul Timişoara, cât şi pentru Consiliul Judeţean Timiş, s-ar fi putut ca aceste fonduri să nu afecteze bugetarea iniţială acordată şi previzionată Municipiului Timişoara

Foarte bine că Judeţul Timiş a beneficiat de fonduri pentru evenimente culturale.


Foarte bine, dar dacă s-ar fi putut ca această acordare să se fi făcut fără afectarea bugetară a proiectelor pe care le are Timişoara. Totuşi vorbim de Timişoara ca şi Capitală Culturală. Şi l-aş fi rugat pe domnul preşedinte să facă un lobby proactiv către domnul prim ministru, poate ne ajută şi colegii de la PSD, fiind în această alianţă şi să susţinem în continuare proiectele asumate de Timişoara. Aici nu vorbim de o administraţie sau alta, ci de municipiul care este tractorul judeţului nostru… şi fanionul valoric al judeţului şi al ţării”, a spus Olajos.

Acesta a subliniat că doreşte să se ştie ce proiecte urmează să finanţeze (CJT), din sumele care urmează sau s-au alocate de la bugetul central, „ca să fim foarte transparenţi, să înţelegem destinaţia sumelor”. Acesta vede soluţiile de lobby chiar la comun, „să ieşim dintr-o bulă de populism şi să ne concentrăm pe eveniment, care vine foarte rar şi să îl livrăm adecvat”.

Proteasa a răspuns că: „Noi ca şi angajament avem un angajament legat de Asociaţia TM2023… Ne-am plătit cotizaţia anual. Legat de investiţii în infrastructura culturală, vă asigur că proiectele sunt înaintate, sunt în grafic. Şi le vom putea îndeplini până la finalul anului 2023, aşa cum prevede ordonanţa. Şi să ieşim tot aşa din zona de populism, toate investiţiile propuse sunt investiţii în Timişoara. Vorbim de lucrările de la Bastion, amenajare, reparaţii, vorbim de Biblioteca Judeţeană Timiş, care e în Piaţa Libertăţii, Centrul de Cultură şi Arte, tot în Libertăţii, Muzeul de Artă, unde facem investiţii de câteva milioane de euro pentru a putea găzdui expoziţia Brâncuşi, care e cel mai important eveniment cultural din TM2023. Şi pregătim infrastructura pentru Cioca, singura zonă din Timişoara unde se pot ţine festivaluri de mare anvergură la acest moment”.

„Probabil mai puţin se cunoaşte de populaţie, dar sunt multe instituţii de cultură aflate subordinea CJT, de aceea era logic să primească Consiliul Judeţean o contribuţie acoperitoare pentru aceste investiţii. Proiectele noastre sunt mature şi le vom finaliza. Da situaţia detaliată o veţi primi în scris până la plenul următor”, a mai conchis vicele CJ Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.