Proiectul cultural Vocile Unite ale Banatului susține un eveniment inedit la Muzeul...

Proiectul cultural Vocile Unite ale Banatului susține un eveniment inedit la Muzeul Satului din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

„Vocile Unite ale Banatului” este un spectacol muzical audio-video inedit, unde muzica, mișcarea și tehnologia se îmbină cu tradițiile multietnice ale culturilor europene din Banat, și care va avea loc la Muzeul Satului Bănățean în 9 iulie, începând cu ora 21:00.

Proiectul cultural este inițiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselt, împreună cu Sabina Ulubeanu, director artistic al InnerSound New Arts Festival și critic muzical al Festivalului Internațional „George Enescu”, și compozitorul Amen Feizabadi. Aceștia au început, încă de anul trecut, să cerceteze diversele culturi din Banat, contestând identitățile etno-culturale izolate și creând o perspectivă artistică asupra diversității artistice. Dramaturgia spectacolului umărește straturile suprapuse ale coexistenței culturale iar structura caleidoscopică și fluidă a întregului performance combină interviurile cu mărturii efervescente ale vieții muzicale din Banat, precum și cu compoziții muzicale originale și scene de improvizație, liberă sau ghidată de cei trei artiști.

„Revenim la Timișoara, în inima Banatului, cu cele mai calde gânduri de mulțumire și recunoștință pentru cei care ne-au primit în casele lor și ne-au dezvăluit secretele purtate de generații. Unul dintre scopurile noastre principale a fost ca acest proiect să fie în primul rând oferit celor care l-au făcut posibil și oamenilor din Banat.


Ne bucurăm că Muzeul Satului Bănățean ne sprijină în acest efort și ne este un partener de încredere care ne permite să ducem mai departe, spre cât mai mulți oameni, acest proiect muzical atât de drag nouă” spun inițiatorii proiectului, care este organizat în România de Asociația Art&Co, împreună cu muzicieni români și germani din Berlin, cu muzicieni și cântăreți din Banat, cu compania română de film Wearebasca și teatrul muzical Collective TAN-IN.

Doine, bocitoare, cântece la fluier, muzică de cor, o cântăreață bulgăroaică, artiști cehi tradiționali sau ritmuri de muzică lăutărească, sunt doar câteva dintre componentele sonore ale spectacolului, născut din dorința de a scoate la iveală influențele muzicale din Banat, prezente în urma multitudinii de culturi europene reunite de migrație. Ansamblul muzical este unul internațional, iar instrumentația folosită este deopotrivă clasică și tradițională. Interpreții se disting printr-o versatilitate aparte, fiind familiari atât cu muzica contemporană academică, cât și cu formatele deschise alternative și improvizația liberă. Proiectul dorește să unească talentul într-o colaborare sub forma unui produs muzical care explorează o distanță dificil de măsurat: cea care și apropie, dar și separă oamenii din culturile diferite prezente în Banat.

Intrarea la eveniment este liberă, mai multe informații despre program și modalitatea de participare putând fi găsite pe pagina oficială de Facebook Muzeul Satului Bănățean Timișoara Oficial.

În cadrul acestui eveniment va mai putea fi văzută colecția de instrumente tradiționale a cercetătorului și profesorului universitar timișorean Ovidiu Papană sub formă de improvizație în eveniment, o colecție unică în lume și prea puțin cunoscută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.