Deputatul Marilen Pirtea, președintele Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, a cerut, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, ca toți cei interesați să depună observații la proiectele de lege care vizează învățământul.
„Elevii din ciclurile primar și gimnazial, mai ales cei din mediul rural, au nevoie de intervenții imediate și punctuale pentru susținerea parcursului lor școlar. Proiectul noii legi a învățământului preuniversitar propune astfel de intervenții, considerate de maximă importanță, respectiv creșterea finanțării programului de masă caldă în școli și setarea unei proceduri eficiente de evaluare permanentă a gradului de alfabetizare funcțională. În măsura în care proiectul de lege va ajunge să fie promulgat, cele două măsuri vor acoperi nevoile generalizate ale elevilor din rural și chiar și ale multor elevi din mediul urban”, a explicat Pirtea.
Deputatul a subliniat că pachetul legislativ pentru reforma învățământului preuniversitar viezeaază cauzele care duc la abandon școlar – condițiile mult îmbunățățite prin programul masă caldă în școli, dar și prin asigurarea burselor la un nivel mai ridicat – și prin diminuarea fenomenului îngrijorător al analfabetismului funcțional.
”Elevul va deveni un adult care va lua decizii în mod autonom, pe baza abilităților dobândite în diferite etape ale formării sale educaționale.
El trebuie să fie capabil să realizeze conexiuni logice, să extragă ideile principale dintr-un text, să transpună informația abstractă în activitățile cotidiene, să înțeleagă fenomene din natură și să ia decizii bazate pe date factuale, toate fiind evaluate prin testări ale alfabetizării funcționale. Evaluările vor fi realizate prin Platforma națională de alfabetizare funcțională, prin teste realizate conform standardelor specifice, corelate cu profilul elevului. Acest program își propune să scadă la jumătate rata analfabetisnului funcțional măsurat și monitorizat prin testări recurente”, susține liberalul.
Marilen Pirtea a făcut apel la toți cei interesați să transmită ”observațiile lor punctuale tuturor celor care participă la dezbaterea pachetului legislativ pentru învățământul preuniversitar, cât și de cel legat de învățământul superior. PNL a structurat o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spațiu în care se concentrează ideile și obsevațiile despre reformă”.