Primarul Fritz, total împotriva creşterii impozitelor pentru proprietari prin OG 15. Unii...

Primarul Fritz, total împotriva creşterii impozitelor pentru proprietari prin OG 15. Unii timişoreni ar plăti şi de cinci ori mai mult

2
DISTRIBUIȚI

Primarul Timişoarei a vorbit aztăzi, în cadrul unei conferințe de presă, şi despre Ordonanţă de Guvern din 15 iulie, care prevede schimbări majore în impozitarea proprietarilor. Deşi Dominic Fritz şite că în acest fel vor fi mai multe venituri la buget local, acesta e total împotriva creşterii taxelor, în special pentru timişoreni, care conform noii grile ar putea avea parte de mari greutăţi în achitarea taxelor.

Fritz a vorbit şi despre imposibilitatea de aplicare efectivă a legii, în condiţiile în care trebuie date pentru aproape 200.000 de proprietari. „Această ordonanţă de guvern prevede ca în termen de 60 de zile CL-urile să emită o hotărâre care să stabilească nivelul taxelor şi impozitelor pentru anul 2023, asta înseamnă că în 15 septembrie se îndeplineşte acest termen. Bineînţeles că niciun oraş nu a emis aces HCL, motivul e simplu, e un haos mare, chiar în zilele acestea domnul prim ministru a anunţat că s-ar ptuea să se proroge termenul de aplicare pe încă un an. Nu e clar dacă se va aplica această nouă OG sau se va merge pe legea aplicată anul acesta”, a spus primarul Timişoarei.

Ce ar însemna pentru Timişoara aplicarea OG-ului în acest caz? „Am făcut nişte simulări, din păcate veştile nu sunt bune. Cea mai importantă schimbare: se va trece la o estimare a bazei de impozitare, a valorii impozitabile a clădirii sau terenului, pe baza unei grile notariale. Până acum a existat un tabel la nivel naţional care a luat în calcul suprafaţa şi anul de construcţie al clădirii, indiferent că e la Timişoara sau Ploieşti. Cu aceste noi prevederi legale se ia în calcul valoarea de piaţă a clădirii respective.


Pentru Timişoara asta înseamnă că pentru marea majoritate a proprietarilor rezidenţiali, vorbim de o creştere de impozit de cel puţin 50% până la de trei-patru-cinci ori. Pentru un apartament de trei camere, de exemplu, din cartierul Soarelui 64 de mp. Bloc din anii ’80. Anul acesta impozitul a fost de 191 lei. Dacă aplicăm noile prevederi, anul viitor va fi de 465 de lei. De 2,5 ori mai mare! Pentru două camere în zona centrală, o clădire istorică, 85 mp, contruit în 1917, impozitul a fost anul acesta 154 de lei, dacă aplicăm legea nouă va fi 750 lei, de cinci ori mai mare. O casă rezidenţială în zona nord, unde a fost 356 lei impozitul, va fi 527 lei la anul. Aş putea să vă dau multe exemple. Probabil nu va exista o clădire rezidenţială în Timişoara unde să nu crească impozitul într-un mod major. Eu nu cred că e momentul în care să crească în toată România şi mai ales în Timişoara, impozitul pe proprietăţi”, a subliniat Fritz.

„O a doua problemă: de fapt nu poate fi aplicată. Vorbim doar în Timişoara despre 184.000 de persoane fizice contribuabili, care au în patrimoniu peste 311 mii clădiri şi terenuri. Noi trebuie să calculăm impozitul pentru fiecare dintre acestea… Asta înseamnă că pentru fiecare trebuie să ştim câţi metri pătraţi sunt, câte camere sunt şamd. Multe dintre aceste date nu le avem în baza noastră de date. Va trebui să emitem decizii de impunere pe baza unor estimări. Cetăţenii au 30 zile să ne corecteze şi încă o dată vorbim de 184.000 doar persoane fizice. Vă daţi seama că acum suntem în septembrie şi încă nu ştim dacă şi cum vor fi aplicate aceste prevederi. Eu susţin într-un mod cât se poate de clar amânarea implementării acestei reforme, dacă guvernul vrea să-şi asumea atunci măcar să ne dea timp destul şi să nu o aplice de 1 ianuarie 2023. Ci să o amâne un an, deşi e discutabil dacă trebuie implementată de tot”, a adăugat edilul.

„Mie îmi pare rău că există această bâlbâială din partea guvernului şi mi se pare absolut halucinant ca 15 zile înainte să fim obligaţi legali de o lege care încă este în vigoare să emitem un HCL încă să nu ştim dacă e pe bune sau guvernul s-a răzgândit între timp. Eu cred că e nevoie să se răzgândească… Dacă se va întâmpla noi vom stabili cota cea mai mică, 0,1%, cota minimă pe care o avem oricum acum, dar la care vom rămâne să nu creştem povara şi mai mult”, a concluzionat Dominic Fritz.

Guvernul urmează să ia decizia finală în zilele următoare.

2 COMENTARII

  1. Acum cateva luni tu ai marit impozitele la nivelul maxim care iti permite legea. Acum te dai mare luptator impotriva majorarii impozitelor. Daca esti asa de impotriva, de ce nu returnezi diferenta intre impozitul actual si cel majorat ? NU E GREU. Dar nu o sa faci asta. Doar o sa te dai lovit.

  2. Vai Fritz cum ţii tu la cetăţeni! Ţii pentru că te-a înjurat lumea că până acum ai majorat impozitele când nu te-a obligat nimeni, hoţule şi ipocritule! Acum vrei să-ţi speli păcatele că se apropie alegerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.