Război în Ucraina, ziua 174. Kievul cere noi sancţiuni după ultimele atacuri...

Război în Ucraina, ziua 174. Kievul cere noi sancţiuni după ultimele atacuri din apropierea centralei nucleare Zaporojie

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-676212577">

Ucraina a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat riscurile și consecințele unei potențiale catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente.

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia se acuză reciproc de atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, conform Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldații ruși că, dacă atacă orașul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă, atunci vor deveni o „țintă specială”.

„Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs ținut luni seara târziu, cerând noi sancțiuni pentru sectorul nuclear rusesc.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut.”

Organismul mondial de supraveghere nucleară a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu se vor opri.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat că aproximativ 25 de obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare și a zonelor rezidențiale în decurs de două ore.

Agenția rusă de știri Interfax, citând serviciul de presă al administrației numite de Rusia la Enerhodar, a declarat că forțele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei nucleare.

Însă, potrivit șefului administrației districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar și care rămâne sub control ucrainean, forțele ruse au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să dea impresia că Ucraina îl atacă.

„Rușii cred că pot forța lumea să se conformeze condițiilor lor bombardând centrala nucleară (NPP) Zaporojie”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful Statului Major al președintelui ucrainean.

Forțele rusești au continuat să bombardeze orașe și localități – Velika Kostryumka, în sud, și Marhanets – situate vis-a-vis de centrala nucleară Zaporizhhia, potrivit unui raport al districtului de sud al forțelor armate ucrainene pe Facebook.

Forțele ucrainene au ucis 23 de soldați ruși și au distrus două poziții întărite, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu Guterres pentru a discuta condițiile de funcționare în siguranță a centralei, a declarat luni ministerul.

„În strânsă cooperare cu agenția și conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie prezenți la centrală și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Însă Igor Vișnevetski, adjunctul șefului departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul ministerului de externe, a fost citat ulterior spunând că ar fi prea periculos pentru orice misiune a AIEA să traverseze capitala Kiev pentru a inspecta centrala.

„Imaginați-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev – înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia întâi”, a declarat Vishnevetsky, citat de agenția de știri RIA.

Ucraina, unde parlamentul a prelungit luni legea marțială pentru încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie și provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit după invazia sa din 24 februarie și pe care încă îl deține.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.