Război în Ucraina, ziua 212. În patru zone controlate de ruși se...

Război în Ucraina, ziua 212. În patru zone controlate de ruși se organizează referendumuri

0
DISTRIBUIȚI
arhivă

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia și de forțele pro-Moscova se pregăteau să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind nelegitime și că preced anexări ilegale, scrie Reuters.

Marți, liderii instalați de Rusia au anunțat planurile pentru aceste scrutine, o provocare care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele.

Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfășoare de vineri până marți.

Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porțiuni de teritoriu, la șapte luni după invazia Rusiei.

Referendumurile au fost discutate luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au grăbit demersul.

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâștige controlul în conflict.

Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere.

Ucraina susține că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.

Șeful separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk a denunțat atacurile ucrainene drept „bombardamente barbare cinice”, menite să provoace cât mai multe pagube civililor.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul.


Miercuri, Putin a declarat că Rusia va „folosi toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. „Aceasta nu este o cacealma”, a spus el.

Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și de NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Referendumurile false” sunt „ilegale și ilegitime”, a declarat joi NATO.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.

Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente.

Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, doar aproximativ 60% din regiunea Donețk fiind în mâinile Rusiei.

„Orice decizie pe care conducerea rusă ar putea să o ia nu schimbă nimic pentru Ucraina”, a declarat joi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„De interes pentru noi sunt strict sarcinile care ne stau în față. Este vorba despre eliberarea țării noastre, apărarea poporului nostru și mobilizarea sprijinului mondial pentru a îndeplini aceste sarcini.”

Forțele ruse au atacat joi mai multe orașe, inclusiv Zaporojia, care a fost lovită de aproximativ 10 obuze, a declarat guvernatorul regional Oleksander Starukh. Nu au existat rapoarte cu privire la victime.

Procuratura ucraineană a anunțat că proiectile de mortier rusești au ucis două persoane și au rănit șase în orașul Toretsk din regiunea Donețk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.