O nouă operă de artă expusă în cadrul proiectului „MNArT Open View”,...

O nouă operă de artă expusă în cadrul proiectului „MNArT Open View”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul „MNArT Open View” prezintă publicului, începând cu 25 septembrie 2022, o operă de artă dintr-o colecție privată, realizată de artistul Ion Grigorescu, un reprezentant al avangardei postbelice românești. Lucrarea provine din colecția particulară a dr. Sorin Costina și este prima lucrare achiziționată de la Ion Grigorescu, în anul 1972. Muzeul Național de Artă Timișoara dorește să onoreze acest valoros artist, în paralel cu Muzeul Național de Artă Contemporană din București, care, în perioada 2021 – 2022, prezintă iubitorilor de artă o a doua ediție a retrospectivei dedicate lui Ion Grigorescu, o expoziție de mare anvergură.

Titlul „Interior de bloc”, (original „Ziua”, modificat ulterior de către artist) face aluzie la realitatea trăită de o mare parte a populației din blocul estic comunist, care locuia în aceste „sate verticale”, cămine muncitorești construite inițial în URSS, imediat după instalarea la putere a regimului bolșevic, care fuseseră proiectate de arhitecții regimului pentru a impune un nou model de societate, bazată pe colectivism, ignorând nevoia de intimitate a oamenilor.


Aflat mereu în contradicție cu valorile promovate de arta epocii, Ion Grigorescu abordează teme descurajate la momentul respectiv. Corpul uman exercită o mare fascinație asupra artistului, așa încât putem observa o paralelă între nudurile care apar în această lucrare și seriile fotografice realizate de artist în anii ʹ70, în care își folosește propriul corp gol pentru a-și împinge limitările în numele artei.

Pe spatele tabloului este inscripționată litera „R”, deoarece această lucrare a fost respinsă de Uniunea Artiștilor Plastici, artistul confruntându-se cu refuzuri similare de mai multe ori la începuturile carierei, în „epoca de aur”. Aceste îngrădiri l-au forțat pe artist să se retragă în intimitatea studioului său de unde a realizat scurt-metraje și performance-uri care criticau abuzurile din societatea românească. Singurii care puteau viziona aceste creații ale artistului erau persoanele apropiate și colaboratoriisăi, el reușind, în ciuda dificultăților, să găsească modalități de exprimare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.