Șase proiecte vor împărți cele 3 milioane de lei din bugetul participativ...

Șase proiecte vor împărți cele 3 milioane de lei din bugetul participativ oferit de CJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

După ce 13 proiecte au fost au fost supuse votului pentru beneficia de cele trei milioane de lei alocate de Consiliul Județean Timiș pentru programul de bugetare participativă, au fost selectate șase proiecte, care au întrunit cele mai multe voturi.

Proiectul „Județul în miniatură – Parc tematic în Moșnița Nouă”, care propune îmbinarea progresului tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul județului Timiș, prin amenajarea unui parc tematic în care sunt amplasate machete în miniatură a celor mai reprezentative monumente istorice și obiective turistice ale județului Timiș, motivând astfel vizitatorii să plănuiască și să întreprindă o călătorie sau o vacanță de valoare istorică și culturală, a primit 2.023 de voturi, situându-se pe primul loc.

Pe locul al doilea, cu 1.763 voturi, se situează proiectul de înființare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții.


Acesta va funcționa ca un centru medico-psihologic, cu un număr minim de 20 de paturi. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe lângă îngrijirea medicală, și de diferite psihoterapii, dar și de recuperare motrică și senzorială.

Următorul pe listă, cu 1.113 voturi, este proiectul de realizare a unui parc tematic Lunca Mureșului – Cenad. Inițiatorii doresc crearea unui spațiu în care copiii să fie învățați despre ceea ce înseamnă fauna și flora și despre tot ceea ce ține de natura înconjurătoare, prin jocuri și distracție: căsuțe de lemn, mobilier parc, foișoare, observator, puncte belvedere, centru de informare.

Celelalte trei proiecte care primesc finanțare sunt: construcție scenă acte artistice în Cenad, spațiu agrement rural – Păduricea din Biled și adăpost de câini în Grabaț, comuna Lenauheim.

Președintele CJT, Alin Nica, a remarcat că cele șase proiecte câștigătoare au tematici diverse, care vor aduce beneficii pentru mulți timișeni. „Dăm drumul la implementare, banii sunt alocați, nu ar trebui să întâmpinăm mari probleme. Mizăm și pe implicarea celor care au depus proiectele, în măsura în care au posibilitatea și disponibilitatea” a adăugat el. Prin acest buget participativ, cetățenii sunt încurajați să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunităților  locale. CJT alocă banii, timișenii vin cu propuneri de proiecte, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție.

Pentru a simplifica procesul de depunere și selecție, a fost dezvoltată o platformă distinctă, pesite-ul instituției, bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Limita maximă a bugetului pentru un proiect propus a fost de 1.500.000 lei, inclusiv TVA, iar suma totală alocată de consiliul județean în acest an a fost una triplă față de 2021, de trei milioane de lei. Proiectele câștigătoare însumează 2.798.665 lei, iar diferența până la 3.000.000 lei va fi redistribuită către proiectele câștigătoare, conform regulamentului aprobat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.