Un volum de neratat pentru melomani: Dumitru Ungureanu a lansat o nouă...

Un volum de neratat pentru melomani: Dumitru Ungureanu a lansat o nouă carte din seria „Rockin’ by myself”

0
DISTRIBUIȚI

Ediţia de toamnă a „Urban Blues Fest“, eveniment desfășurat recent la București le-a oferit celor interesați pe lângă o serie de concerte și experiențe sonore de calitate și câteva produse culturale, unul dintre acestea fiind lansarea cărții lui Dumitru Ungureanu – „Rockin’ By Myself (2017 – 2020)”.

„Dumitru Ungureanu cucereşte prin mărturisirile sale o poziţie singulară în literatura românească. Opţiunile şi bucuriile sale muzicale coincid de multe ori cu ale subsemnatului şi cu ale multora dintre cititorii revistei noastre virtuale, Arta sunetelor. De aici rezidă explicaţia succesului de vânzare al precedentului volum din seria «Rockin’ by myself», ce aduna eseurile scrise de autor între anii 2013-2016 şi publicate la rubrica susţinută din anul 2005 în Suplimentul de Cultură al Ziarului de Iaşi, co-editat împreună cu editura Polirom. Titlurile alese pentru aceste eseuri exprimă, de cele mai multe ori metaforic, acea conjuncţie fericită dintre starea personală a momentului muzical, trăit, gustat, îndelung cercetat şi mesajul (in)direct al muzicii, de oriunde şi din orice mediu de stocare ar fi captat pentru eternitate“, a spus Radu Lupașcu despre acest volum.

„Mă aflu în postura oarecum ingrată de a sintetiza sinteze.


Al treilea volum de radiografii rock a lui Dumitru Ungureanu esențializează în tablete aproape minimale un complex amalgam de stiluri și artiști, discuri și concerte, volume și reviste de specialitate, date și referiri, cauze și efecte, povestiri și povești ale unei istorii și geografii muzicale reprezentând un fenomen de proporțiile și importanța unei culturi. E foarte dificil să scrii credibil despre artă în general, iar despre zona muzicală cu atât mai mult. Creatorul de artă are un avantaj net în fața criticului, cronicarului sau comentatorului – opera însăși, pe care aceștia din urmă își asumă obligația și riscul de a o converti cu mijloace literare în mesaje verosimile. Autorul reușește însă din plin acest demers, îi stau la îndemână atât o solidă cultură muzicală cât și mijloacele de expresie proprii unui scriitor autentic. Rezultatul este un anasamblu organic de reflecții totuși independente, dar care articulează un întreg coerent și unitar prin însăși diversitatea lui. «Rockin’ by myself» este o incursiune secvențială în universul fenomenului rock, care cucerește prin franchețea sublimată a expunerii și impune prin substanța remarcabilă a conținutului”, a spus Florin Bălănescu în prefața acestui volum de 364 de pagini apărut la editura Akaika, care se poate comanda aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.